Φύλακας αδερφός

Φύλακας αδερφός - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Το σχολείο όπου φοιτούν ο Γιουσούφ και ο Μέμο είναι απομονωμένο και αποκλεισμένο από τα χιόνια στα βουνά της Ανατολίας.

Όταν ο Μέμο αρρωστήσει υπό μυστηριώδεις συνθήκες, ο Γιουσούφ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους αυστηρούς καθηγητές τους και τα παρελκόμενα που έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή τον φίλο του.

Άποψη: Ανακαλώντας μνήμες και βιώματα της δικής του παιδικής ηλικίας, ο Φερίτ Καραχάν με την συχνή συνεργάτιδα και σύντροφό του Γκιουλιστάν Ασέτ συνυπογράφουν ένα σενάριο βαθιά ειλικρινές και στενάχωρο στοχεύοντας ευθέως και δίχως δισταγμούς την τουρκική στάση απέναντι στους Κούρδους.

Με συνθήκες που θυμίζουν κάτι ανάμεσα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και οικοτροφείο του περασμένου αιώνα, ο Καραχάν χρησιμοποιεί την έννοια της φιλίας και την δοξάζει ως το υπέρτατο εναπομείναν όπλο απέναντι στην διαφθορά και την απάνθρωπη συμπεριφορά.

Χωρίς να ξεχνάει την πολιτική του χροιά, το “Brother’s Keeper” βιώνει μαζί με τον πρωταγωνιστή του, τον 11χρονο Γιουσούφ, ένα δράμα που όλο και εντείνεται από την αδυναμία των υπευθύνων να πράξουν τα αναγκαία χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δυσκολεύονται να κακομεταχειρίζονται τους μαθητές επιβάλλοντας τους σκληρές ποινές. Ο Καραχάν τα καταγράφει όλα και με μία κάμερα που ακολουθεί κατά πόδας την καθημερινότητά τους μας παρουσιάζει μία ταινία που ανά στιγμές η άκρα φυσικότητά της δείχνει περισσότερο σε ντοκιμαντέρ παρά σε μυθοπλασία.

Παρόλα αυτά, η πλοκή είναι στο τέλος αυτό που μας κρατάει καθηλωμένους στην οθόνη καθώς όσο περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται στην υπόθεση του μικρού Μέμο τόσο αποδεικνύεται ότι η αλήθεια απέχει από τα πιθανά σενάρια. Η συγκίνηση που προκύπτει είναι κατά κύριο λόγο απόρροια του μικρού Σαλμέτ Γιλντίζ ο οποίος έχει βλέμμα γεμάτο νόημα όμως διατηρεί την αθωότητα και την αφέλεια ενός παιδιού που θέλει να σώσει τον καλύτερο του φίλο. 

 Είτε πρόκειται για τους μεγάλους όμως είτε για τους μικρούς, το σενάριο κρατάει μία θέση στο σημείο που πρέπει, δίχως να δίνει παραπάνω στον θεατή αλλά ούτε και λιγότερα αναφορικά με την ιστορία που προσπαθεί να πει. Από την αρχή όλες οι λεπτομέρειες μετράνε γι’ αυτό το μυστήριο όμως η συμπεριφορά των χαρακτήρων απέναντι στις καταστάσεις είναι ένα θαύμα που συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου από ένα καστ με ιδιαίτερα ένστικτα. Το αποτέλεσμα δεν άφησε αδιάφορη ούτε την Berlinale του 2021 καθώς το “Brother’s Keeper” έφυγε με το βραβείο Fipresci αλλά ούτε και το Σαράγεβο όπου και εκεί πήρε το Βραβείο Κοινού.

Ειδική μνεία και στην φοβερή φωτογραφία του που μόνο να προσθέσει θετικά μπορούσε, με τα τοπία του χιονιού, τις παρατημένες εγκαταστάσεις και φυσικά τα πολλά παιδικά πρόσωπα, δίνοντας αέρα βορειοευρωπαικού σινεμά.

Ανεπιφύλακτα πρόκειται για ένα σινεμά ανθρώπινο και ουσιαστικό, που βρίσκει το σθένος να θίξει σημαντικά θέματα απλά μέσα από την τραγική ιστορία δύο παιδιών.

Πρώτη δημοσίευση: 17 Φεβ. 2022, 03:05
Ενημέρωση: 24 Φεβ. 2022, 02:04
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Φύλακας αδερφός (Brother's keeper)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
85
Εταιρία διανομής: 
Release: 
17 Φεβρουαρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos