Σύνοψη: Η ψυχρή, επιτυχημένη, πλην βασανισμένη από ένα ανείπωτο συμβάν στην παιδική της ηλικία, Michèle Leblanc πέφτει θύμα βιασμού στο ίδιο της το σπίτι και προσπαθεί να βρει και να τιμωρήσει τον βιαστή της, όπως εκείνη πιστεύει ότι πρέπει.

Γνώμη: Η επιστροφή του Paul Verhoeven είναι προκλητική, kinky, αδέξια φεμινιστική και εν τέλει, άνιση. Ο βιασμός βέβαια είναι ένα δύσκολο θέμα, που απαιτεί έναν προσεκτικό χειρισμό και δημιουργεί έντονες αντιδράσεις και συναισθήματα στους θεατές, ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με ένα σενάριο που πραγματεύεται εν μέρει και το σεξουαλικό φετίχ που έχουν ορισμένοι με τη συγκεκριμένη πράξη, κοινώς το ότι «θέλω να κάνω/κάνεις ότι σε/με βιάζεις».

Στην προκειμένη περίπτωση, η πρωταγωνίστριά μας βιάζεται κανονικότατα, κι όχι υπό συνθήκες role playing. Το γεγονός αυτό τη σπρώχνει στο να επανεκτιμήσει τη ζωή της, τις σχέσεις της με την οικογένεια, τους φίλους, τους εραστές και τους υπαλλήλους της (είναι διευθύντρια μιας εταιρείας παραγωγής video games), να έρθει αντιμέτωπη με ένα τραγικό και τραυματικό συμβάν της παιδικής της ηλικίας και να μεταμορφωθεί από μια οριακά απαράδεκτη bitch σε έναν πιο ισορροπημένο άνθρωπο.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει να βρει μόνη τον βιαστή της και να τον αντιμετωπίσει, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν χειρότερα «τέρατα» από αυτήν εκεί έξω.

Η Isabelle Huppert δεν πρέπει να δυσκολεύτηκε καθόλου με τον συγκεκριμένο ρόλο και η παρουσία της είναι, όπως πάντα, καθηλωτική. Η συνολική ατμόσφαιρα και οι βίαιες σκηνές είναι αυτές που περιμένει κανείς από μια ταινία του Verhoeven, η οποία όμως δεν είναι αυτή που φαίνεται από το trailer και τις περιγραφές, αλλά δεν φαίνεται να ξέρει και τι είναι: από ερωτικό θρίλερ μετατρέπεται σε κωμωδία κι έπειτα σε οικογενειακό δράμα μέσα σε λίγες σκηνές.

Λόγω του κεντρικού θέματός της, ίσως η προσέγγιση αυτή να ήταν ο μόνος δρόμος, αλλά δεν παύεις να βγαίνεις από την αίθουσα από ψιλοαδιάφορος έως και ενοχλημένος, κρατώντας μόνο το υπεραπλουστευμένο συμπέρασμα ότι οι άντρες είναι τα τέρατα που καταστρέφουν, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τις ζωές των γυναικών.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Οκτ. 2016, 14:25
Ενημέρωση: 13 Οκτ. 2016, 16:05
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Elle (Εκείνη)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
130
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Οκτωβρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos