Downton Abbey: A new era

Downton Abbey: A new era - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ένα κινηματογραφικό συνεργείο έρχεται για να πραγματοποιήσει γυρίσματα στον Πύργο του Ντάουντον. Ταυτόχρονα, μέλη της οικογένειας και του υπηρετικού προσωπικού ταξιδεύουν στη Νότια Γαλλία, όπου η Βάιολετ Κράουλι κληρονομεί μια βίλα.

Άποψη: Ο Πύργος του Downton (2010-2015) είναι μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές του έως τώρα 21ου αιώνα και από τις πιο πολυβραβευμένες.

Όπως ήταν λογικό, ο δημιουργός της σειράς, Julian Fellowes, δεν άφηνε ανεκμετάλλευτο το γεγονός και έτσι το 2019 κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία με το καστ να επιστρέφει και η υπόθεση να συνεχίζει από εκεί που το άφησε η σειρά. Το Μια Νέα Εποχή, σε σκηνοθεσία Simon Curtis, με τον Fellowes να υπογράφει το σενάριο, είναι το σίκουελ που ταυτόχρονα συνεχίζει την ιστορία αλλά και την τοποθετεί σε νέα βάση και αυτό είναι ένα σεναριακό ατού σε μια ακαδημαϊκή και αρκετά τηλεοπτική προσέγγιση μιας ιστορίας που είναι «καταδικασμένη» να αρέσει στους φαν της σειράς.

Το ατού της νέας ταινίας, σε αντίθεση με την προηγούμενη, είναι ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχει παρακολουθήσει ο θεατής την πρώτη ταινία ή ακόμα και την σειρά, μιας και θα καταλάβει τους συσχετισμούς των σχέσεων των ηρώων αλλά και επειδή η νέα ιστορία τοποθετείται σε δύο βάσεις που δεν έχουν αναφερθεί ξανά μέχρι τώρα, ώστε να πρέπει να τα ξέρει εξ αρχής ο θεατής. Η μία ιστορία έρχεται από το παρελθόν της γηραιάς κυρίας, της δαιμόνιας και ατακαδόρας Βάιολετ, που υποδύεται η φανταστική Maggie Smith (από μόνη της λόγος για να δει κανείς την ταινία), όταν αποκαλύπτεται ότι έχει κληρονομήσει μια βίλα στην νότια Γαλλία. Από ποιον και γιατί είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια της. Η άλλη ιστορία, ίσως η πιο ενδιαφέρουσα αν και την έχουμε δει πολύ πιο επιτυχημένα στο σινεμά (βλ. Singin in the Rain ή The Artist), είναι η παραγωγή μιας βωβής ταινίας το 1928, όταν πλέον έχει αρχίσει να εμφανίζονται οι talkies (ομιλούσες ταινίες).

Έτσι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί και κομπάρσοι καταφτάνουν στον Πύργο για γυρίσματα, με τους ηθοποιούς να βλέπουν με αβεβαιότητα το μέλλον τους στον νέο κινηματογραφικό κόσμο.

Αναμφίβολα η σειρά είχε πολλούς χαρακτήρες, που δύσκολα μπορεί να τους διαχειριστεί η ταινία, μιας και ο κινηματογραφικός χρόνος είναι εκ των πραγμάτων πιο περιορισμένος σε σχέση με τον τηλεοπτικό. Έτσι, πολλοί χαρακτήρες απλώς δεν ξέρουν τι να κάνουν στην νέα ιστορία. Από την άλλη βέβαια, το γεγονός ότι εντάσσει την ιστορία με την παραγωγή της ταινίας της επιτρέπει να ανοίξει την πλοκή και να ανοιχτεί με την σειρά της στο κινηματογραφικό κοινό, αν και η αλήθεια είναι πως η μόνη σχέση της ταινίας με τον κινηματογράφο είναι αυτή η ανύπαρκτη ταινία για έναν τζογαδόρο που γυρίζεται στο Downton.

Κατά τα άλλα, μιλάμε για ένα φουσκωμένο τηλεοπτικό επεισόδιο, με πολύ φροντισμένη παραγωγή, εξαιρετικούς ηθοποιούς (ωραία προσθήκη η σπουδαία γαλλίδα ηθοποιός Nathalie Baye) και ένα σενάριο ατακαδόρικο με έξυπνους διαλόγους του τραπεζιού μεταξύ αριστοκρατών, σήμα κατατεθέν του Fellowes αν σκεφτούμε ότι άλλες δουλειές του είναι και το Gosford Park, το Crooked House και η σειρά The Gilded Age-αλλά και η ταινία The Tourist με Depp και Jolie που δεν την λες ακριβώς έξυπνη. Για τους φαν της βρετανικής αριστοκρατίας που την αγάπησαν μέσα από σειρές όπως το Downton Abbey ή το The Crown, είναι σίγουρα μια αγνή και ευχάριστη εμπειρία.

Πρώτη δημοσίευση: 5 Μαΐου 2022, 03:02
Ενημέρωση: 12 Μαΐου 2022, 01:00
Τίτλος:
Downton Abbey: A new era (Ο Πύργος του Downton: Μια νέα εποχή)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
125
Εταιρία διανομής: 
Release: 
5 Μαϊου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos