Σύνοψη: Αφού κυριάρχησε στον κόσμο της πυγμαχίας, ο Άντονις Κριντ απολαμβάνει την οικογενειακή του ζωή.

Όταν ένας παιδικός φίλος και πρώην θαύμα της πυγμαχίας, ο Ντέμιαν (Τζόναθαν Μέιτζορς), επανεμφανίζεται μετά από μακρόχρονη φυλάκιση, είναι πρόθυμος να αποδείξει ότι αξίζει να βρίσκεται στο ρινγκ.

Η αντιπαράθεση μεταξύ πρώην φίλων είναι κάτι περισσότερο από μια απλή διαμάχη. Για να διευθετήσει το σκορ, ο Άντονις πρέπει να πολεμήσει τον Ντέμιαν—έναν μαχητή που δεν έχει τίποτα να χάσει.

Άποψη: Ο γιος του Απόλο Κριντ, Άντονις, επιστρέφει για τρίτη φορά στο ρινγκ, αυτή την φορά σε σκηνοθεσία του ίδιου του πρωταγωνιστή, Michael B. Jordan και χωρίς τον Ρόκι Μπαλμπόα, που ίσως σε πολλούς φαν δεν αρέσει αυτή η απουσία, από την άλλη είναι η πρώτη ταινία από τις τρεις που ο χαρακτήρας πατάει γερά στα πόδια του, χωρίς να χρειάζεται την νουθεσία του Ρόκι ή την παρουσία του σταρ, Σιλβέστερ Σταλόνε.

Άλλωστε, ο Jordan μπορεί να τα καταφέρει και μόνος του, μιας και είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος τόσο ως ηθοποιός, όσο και ως σκηνοθέτης, που στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα τα καταφέρνει αξιοπρόσεκτα. Ακολουθώντας τα βήματα του Σταλόνε, που μετά το πρώτο Rocky, το δεύτερο το σκηνοθέτησε  ο ίδιος, όπως και πολλά από τα επόμενα, ο ηθοποιός αφού παίρνει τα αφηγηματικά ηνία της ταινίας, με τον ήρωά του να μην καπελώνεται από τον μύθο του Ρόκι, παίρνει και τα σκηνοθετικά και του βγαίνει σε καλό.

Μπορεί να μην είναι μια καλύτερη ταινία από το πρώτο Creed του Ryan Coogler (Black Panther), είναι όμως πιο ολοκληρωμένη από την δεύτερη του Steven Caple Jr. Το τρίτο μέρος της τριλογίας λειτουργεί ως το απαιτούμενο κλείσιμο μιας πορείας που ξεκινά από την αυτογνωσία και την γνωριμία του παρελθόντος στο πρώτο μέρος που ψάχνει να μάθει για τον πατέρα του και τον πάλαι ποτέ αντίπαλό του Ρόκι, που θα καταλήξει να γίνει προπονητής του, θα περάσει στο δεύτερο μέρος στην προσπάθεια, στον αγώνα, στην νίκη και στην καταξίωση μέσα ακριβώς από την συμβολή του Ρόκι και πλέον ως ένας κορυφαίος στο είδος του αθλητής που έχει πετύχει αυτά που ήθελε, κρεμάει τα γάντια για να απολαύσει τις χαρές της ζωής, εν προκειμένω χρόνο με την οικογένειά του.

Σεναρικά κλισέ που υπάρχουν και στην πρωτότυπη σειρά ταινιών πάλης σαφώς επαναλαμβάνονται αυτούσια ή αναθεωρημένα: αγώνας, μάχη, προστασία, αρρενωπότητα, επίδειξη ανδρισμού, Καλό-Κακό, επιστροφές από ένα στοιχειωμένο παρελθόν, ακόμα και αλληγορίες για έναν καλό πατριώτη ή πολίτη που συναντώνται πολλάκις στις ταινίες Ρόκι, συναντώνται με παραλλαγές και την επίφαση φρέσκιας και 21st century προσέγγισης στο Creed που καλείται, όπως συχνά χρειάστηκε να κάνει και ο προπονητής του, να αντιμετωπίσει έναν παλιό γνώριμο.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε για το πόση σεναριακή φτώχεια δείχνει όταν σε ένα franchise σε κάποιο από τα σίκουελ για να μπορέσουν να συνεχίζονται, θα πρέπει να ξεθάβουμε κάποιον μέχρι πρότινος ανύπαρκτο εχθρό από το παρελθόν, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Προς το παρόν οι φαν του είδους μπορούν να απολαύσουν στα σινεμά έναν ζόρικο και ταυτόχρονα τρυφερό οικογενειάρχη Άντονις Κριντ, έναν χαρακτήρα που τουλάχιστον έχει πιο πολλές διαβαθμίσεις ως προσωπικότητα από τον προκάτοχό του.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Μαρτίου 2023, 13:20
Ενημέρωση: 9 Μαρτίου 2023, 01:25
Τίτλος:
Creed III
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
116
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Μαρτίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos