Ο έρωτας και η μετανάστευση είναι οι δύο κύριοι θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η πλοκή της γενναιόδωρης νέας ταινίας του Τζον Κρόουλι (“Boy A”, “Closed Circuit”), η οποία βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Κολμ Τόιμπιν, τη σεναριακή διασκευή της οποίας πραγματοποιεί ο αγαπημένος συγγραφέας και σεναριογράφος Νικ Χόρνμπι (δικά του τα ιδιαίτερα επιτυχημένα (και) ως κινηματογραφικές μεταφορές “High Fidelity” και “About a Boy”). Κεντρική ηρωίδα της η Έιλις, μια συνεσταλμένη νεαρή Ιρλανδή επαρχιωτοπούλα, η οποία, χάρη στη μεσολάβηση της μεγάλης της αδερφής, βρίσκεται να ταξιδεύει στο Μπρούκλιν της δεκαετίας του '50 προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Με τον φακό του να παρακολουθεί “ασφυκτικά” σε κάθε, σχεδόν, πλάνο το πανέμορφο και τόσο εκφραστικό πρόσωπο της εξαίρετης πρωταγωνίστριάς του Σίρσα Ρόναν (“Atonement”, “The Grand Budapest Hotel”, “Hanna”), ο Κρόουλι καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις εντονότατες συναισθηματικές αναταράξεις που βιώνει η ηρωίδα του, καθώς η ακατανίκητη νοσταλγία της για τα πάτρια εδάφη και ο φόβος για το άγνωστο σταδιακά δίνουν τη θέση τους στην αίσθηση της ελπίδας που γεννά το πολλά υποσχόμενο μέλλον που διαγράφεται στη “γη της ευκαιρίας”, ιδιώς από τη στιγμή που γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του Τόνι (o Έμορι Κόεν σε mode Μάρλον Μπράντο), ενός καλόκαρδου και ονειροπόλου Ιταλοαμερικανού. Όμως, η μοίρα θα τα φέρει έτσι, ώστε η Έιλις θα αναγκαστεί να επιστρέψει για μια ακόμη φορά στην πατρίδα της, όπου ένας νέος διαφαινόμενος έρωτας, αυτή τη φορά στο πρόσωπο του Τζιμ, ενός γοητευτικού και οικονομικά ανεξάρτητου συντοπίτη της, θα την φέρει αντιμέτωπη με ένα δυσεπίλυτο δίλημμα. Και τότε θα επιδείξει την ωριμότητα και την αποφασιστικότητα που απαιτούνται για να κλείσει οριστικά την πόρτα σε όσα την κρατάνε πίσω και να κοιτάξει με καθάριο βλέμμα τον ευοίωνο ορίζοντα που ανοίγεται μπροστά της.

Μακριά από περιττούς μελοδραματισμούς και ρομαντικά κλισέ, διαθέτοντας ένα καλοδεχούμενο εκλεπτυσμένο χιούμορ και ένα θαυμάσιο πολυπρόσωπο καστ που υποστηρίζει ιδανικά την πρωταγωνίστριά του, το “Brooklyn” αποτελεί ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο και γνήσια συγκινητικό αισθηματικό δράμα περιόδου, παλιομοδίτικο στην οπτική του, αλλά απόλυτα σύγχρονο στην ουσία του, που διακρίνεται για την ασυνήθιστα αισιόδοξη ματιά του πάνω στο εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα της μετανάστευσης.  

ΥπόθεσηΤο «Brooklyn» είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Έιλις την δεκαετία του ’50, που μετακομίζει από μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας στο πολύβουο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου - αντίθετα με την ζωή που άφησε πίσω - βρίσκει την ευκαιρία να πιάσει δουλειά, να χτίσει το μέλλον της και να βρει τον έρωτα, στο πρόσωπο του Ιταλοαμερικανού Τόνι. Όταν μια οικογενειακή τραγωδία την φέρνει πίσω στην Ιρλανδία, η Έιλις βρίσκεται και πάλι στην παλιά της ζωή, αυτή τη φορά με τον Τζιμ να την διεκδικεί. Αναβάλλοντας διαρκώς την επιστροφή της στις Η.Π.Α., η Έιλις βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φοβερό δίλημμα ανάμεσα σε δύο άνδρες και δύο χώρες. Η απόφασή της θα καθορίσει το πού είναι το πραγματικό της σπίτι και, τελικά, ποια η ζωή που θέλει να ζήσει.

Πρώτη δημοσίευση: 3 Ιαν. 2016, 13:57
Ενημέρωση: 14 Οκτ. 2018, 03:41
Τίτλος:
Brooklyn (Brooklyn)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
111
Εταιρία διανομής: 
Release: 
31 Δεκεμβρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos