The bridges of Madison County (1995)

The bridges of Madison County (1995) - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Ρόμπερτ (Κλιντ Ίστγουντ), ένας ταξιδευτής φωτογράφος για το National Geographic διασταυρώνεται τυχαία με την Ιταλοαμερικάνα Φραντζέσκα (Μέριλ Στριπ) στην αγροτική Άιοβα. Οι ζωές τους ανατρέπονται, οι ψευδαισθήσεις τους διαλύονται και βιώνουν έναν έρωτα σπάνιας και συνταρακτικής ομορφιάς.

Άποψη: Οι Γέφυρες του Μάντισον είναι πλέον μια κλασική ταινία. Μια από τις καλύτερες ταινίες του σκηνοθέτη Κλιντ Ίστγουντ και μια από τις καλύτερες ταινίες των 90s, στην οποία για πρώτη φορά στην καριέρα τους συναντιούνται δύο τεράστια ονόματα του Χόλιγουντ, ο ίδιος ο Ίστγουντ που πρωταγωνιστεί πέραν της σκηνοθεσίας, και η τριπλά βραβευμένη με Όσκαρ Μέριλ Στριπ.

Βασισμένος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Robert James Walker του 1992, ο σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος Richard LaGravenese, ο οποίος μας έχει χαρίσει και άλλα συγκινητικά δράματα, όπως το The Mirror has Two Faces της Barbra Streisand και το PS. I Love You, που ήταν must see για κάθε έφηβο που μεγάλωνε στα 00s, υφαίνουν ένα σπαραξικάρδιο δράμα τεσσάρων ημερών, όσο βρίσκονται οι δύο χαρακτήρες.

1965, η Φραντζέσκα έχει γίνει νύφη πολέμου, όπως αποκαλούσαν τις γυναίκες που λόγω του πολέμου είχαν αναγκαστεί να παντρευτούν κάποιον στρατιωτικό, συνήθως από άλλη χώρα. Ο Ρόμπερτ, φωτογράφος, έρχεται να φωτογραφίσει τα αξιοθέατα της περιοχής και μέσα σε εκείνες τις τέσσερις μέρες θα ξεδιπλωθεί ένας bigger than life έρωτας.

Σίγουρα έχει την αισθητική και την ρομαντική υπερβολή των 90s, όμως είναι μια ταινία που έχει «μεγαλώσει» όμορφα και εξακολουθεί να βλέπεται ευχάριστα και κυρίως να νιώθεται έντονα. Οι δύο ηθοποιοί δίνουν από τις καλύτερες ερμηνείες στην καριέρα τους, με την Στριπ φυσικά να προτείνεται για Όσκαρ γυναικείας ερμηνείας. Η ταινία είναι οι δύο τους και η φύση. Από την μία οι μεγάλες ερμηνείες τους που απλώνονται και ξεδιπλώνονται καθόλη την διάρκεια της ταινίας, από αυτές που θαυμάζεις και παρακολουθείς με δέος και ίσως κάπως έχουν εκλείψει και από την άλλη το sublime της φύσης το οποίο άλλωστε και ο κεντρικός χαρακτήρας έχει έρθει να απαθανατίσει. Πίσω από το τετριμμένο και χιλιοειπωμένο θέμα ενός καταδικασμένου έρωτα με ημερομηνία λήξης, βρίσκεται ουσιαστικό συναίσθημα και πάθος.

Η ταινία του Ίστγουντ δεν φοβάται το δάκρυ, ούτε των ηρώων της ούτε του θεατή, χωρίς όμως να του το κλέβει δια της «βίας».

Επίσης, ο Ίστγουντ δεν φοβάται να πλάσει το προφίλ ενός εύθραυστου και παραδομένου αντρικού ήρωα, μακριά από μάτσο επιλογές περασμένων δεκαετιών. Ακόμα και τότε βέβαια οι μάτσο χαρακτήρες του είχαν ένα στοιχείο ματαίωσης και αδυναμίας και έτσι από τους μάτσο οδηγήθηκε ευθέως στον Cry Macho, αντικρούοντας κάθε υπερασπιστική γραμμή για τόσο σκληρούς χαρακτήρες.

Αυτό όμως το είχε ήδη κατορθώσει με το πιο γνήσια συγκινητικό και ανθρώπινο δράμα της καριέρας του, τις Γέφυρες του Μάντισον.

Πρώτη δημοσίευση: 18 Aug 2022, 11:12
Ενημέρωση: 25 Aug 2022, 00:25
Τίτλος:
The bridges of Madison County (1995) (Οι γέφυρες του Μάντισον)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
135
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Αυγούστου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos