Zero Dark Thirty

Μια ελίτ ομάδα πρακτόρων της CIA κατάφερε να εντοπίσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Κάθε ενέργεια της αποστολής και οι ειδικές επιχειρήσεις, καλύφθηκαν με μυστικότητα.
Zero Dark Thirty - κριτική ταινίας

 

Εξαιρετικό στο είδος του

Ένα άρτιο φιλμ, με επίγνωση της προπαγανδιστικής αποστολής του, αλλά και γνώση της κινηματογραφικής γλώσσας που δεν του επιτρέπει να το κρίνεις ως φτηνό και pret a porte.

Όπως και στο Hurt Locker έτσι και στο Zero Dark Thirty, η Κάθριν Μπίγκελοου αποδεικνύεται εξαιρετική κινηματογραφίστρια, έχοντας ενσωματώσει τις αρετές του παρελθόντος και αποβάλλοντας συνεχώς από τον σκηνοθετικό της οργανισμό, τα ελαττώματα της κινηματογραφικής της γραφής και προσέγγισης,

Η ταινία, παρά το γεγονός ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, διαθέτει σενάριο με σωστά δομημένη κλιμάκωση της αγωνίας, σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία με εκλάμψεις μοντερνισμού, ρεαλιστική προσέγγιση όσον αφορά τα whereabouts και τις ερμηνείες των ηθοποιών και ιδιαίτερα της πραγματικά πολύ καλής Τζέσικα Τσαστέιν στον πρώτο ρόλο να δουλεύει έναν ρόλο υπολογιστικής, κυνικής, αλλά με την απαιτούμενη κατανόηση και υπομονή στην αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων, πρωταγωνίστριας.

Θα επαναλάβω, η ρητορική του φιλμ να είναι ξεκάθαρη και να εξυπηρετεί συγκεκριμένη κατεύθυνση: Ο πόλεμος κόντρα στις ακαθόριστες απειλές της διεθνούς τρομοκρατίας να είναι πολλές φορές βρώμικος και ανήθικος, ωστόσο η προσωπική ασφάλεια ανάγεται σε ύψιστη προτεραιότητα, έστω και με οποιοδήποτε κόστος/τίμημα.

Αυτό όμως δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να χαρακτηριστεί απόλυτα πετυχημένο, εκτός από κοινωνιολογικούς και με κινηματογραφικούς όρους και εξαιρετικό όσον αφορά το είδος του.

Απόστολος Κίτσος


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5 Υποψηφιότητες Oscar® Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Σεναρίου, Μοντάζ, Επεξεργασίας Ήχου

Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας

Αυτό που ξεχωρίζει το “Zero Dark Thirty” από άλλες αναφορές είναι η προετοιμασία για την επιδρομή. Το κυνήγι για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο εξ αρχής και δεν επέζησαν όλοι οι Αμερικανοί πράκτορες. Κάποιοι ειδικοί της υπηρεσίας πληροφοριών πίστευαν πως η αποστολή ήταν αδύνατο να έλθει σε πέρας, αλλά μια ομάδα αποφασισμένων αναλυτών και ανακριτών αψήφησε τις αντιξοότητες και τους απέδειξε ότι έκαναν λάθος. Για πρώτη φορά, ο αγώνας τους να εντοπίσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, παρουσιάζεται με ενθουσιώδεις, άμεσες και αυθεντικές λεπτομέρειες.

Η αρχική, αυτόβουλη δημιουργική πρόκληση που αντιμετώπισαν η Μπίγκελοου και ο Μπόαλ για τη δημιουργία του “Zero Dark Thirty” ήταν το πώς θα αφηγηθούν αυτή την πολύπλευρη ιστορία στον περιορισμένο χρόνο μιας κινηματογραφικής ταινίας. Η ταινία περικλείει σαρωτικά γεγονότα σε βάθος σχεδόν μιας δεκαετίας, ταξιδεύοντας σε πολλές χώρες με τη συμμετοχή εκατοντάδων από ένα εκλεκτό καστ και ενός αφοσιωμένου συνεργείου, που σκοπό είχαν να απαθανατίσουν την πραγματικότητα των επίγειων επιχειρήσεων αυτής της αποστολής όσο το δυνατόν πιο αληθινά και πιο αιματηρά.

Ως εκ τούτου, δεν φοβάται να καταγράψει τα ηθικά όρια -συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων- τα οποία καταρρίφθηκαν. Πρόθεση ήταν η δημιουργία μιας κινηματογραφικής δουλειάς με την πλοκή και το ανθρώπινο συναίσθημα μιας ιστορικής νουβέλας.

Πρώτη δημοσίευση: 21 Φεβ. 2013, 14:49
Ενημέρωση: 27 Φεβ. 2013, 18:44
Τίτλος:
Zero Dark Thirty (Zero Dark Thirty)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
157
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Φεβρουαρίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
14966
Feelgood
13837
Tanweer
8254
Tanweer
6294
Dogman, από την Spentzos Dogman, από την Spentzos