Πεθαίνοντας για την αλήθεια

Κάθε 5 μέρες ένας δημοσιογράφος χάνει τη ζωή του.. Πολύ λίγος κόσμος γνωρίζει ότι κάθε χρόνο, περισσότεροι από εκατό δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους στις καυτές περιοχές του πλανήτη.

Ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι στο Ιράκ περισσότεροι απο 350 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σκοτώθηκαν από την αρχή του πολέμου το Μάρτιο του 2003 μέχρι σήμερα. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σε εμπόλεμη περιοχή από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο πόλεμος στο Ιράκ υπήρξε ο πιο αιματηρός πόλεμος στην ιστορία για τους ανθρώπους των media. Από την αρχή της εισβολής το 2003 μέχρι τον Μάρτιο του 2009 είχαν καταγραφεί 272 νεκροί και πολυάριθμοι τραυματίες.
Στον εικοσαετή πόλεμο του Βιετνάμ τα θύματα δημοσιογράφοι ήταν 63.

Στις 8 Απριλίου του 2003, στο ξενοδοχείο “Palestine” στη Βαγδάτη, σκοτώνονται από οβίδα αμερικανικού άρματος ο Ισπανός οπερατέρ του Telecinco Jose Couso, 37 ετών, και ο 35χρονος Ουκρανός οπερατέρ του Reuters, Taras Protsyuk.
Η επίσημη αμερικανική εκδοχή λέει πως το τανκ απάντησε σε πυρά που δεχόταν από το ξενοδοχείο που διέμεναν οι δημοσιογράφοι και τα μέλη των τηλεοπτικών συνεργείων. Η εκδοχή αυτή διαψεύδεται από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες.
Έναν χρόνο αργότερα, ο Ιταλός δημοσιογράφος και ειρηνιστής Enzo Baldoni, ανταποκριτής του περιοδικού Diario, και ο οδηγός του απάγονται από τον “Ισλαμικό Στρατό του Ιράκ”. Λίγες μέρες μετά το Al Jazeera ειδοποιεί ότι έχει στην κατοχή του video με το πτώμα του Baldoni.

Με αφορμή αυτές τις ιστορίες αλλά και πολλών άλλων που είχαν θύματα δημοσιογράφους την ώρα του καθήκοντος, το ντοκιμαντέρ “Πεθαίνοντας για την Αλήθεια” εστιάζει στην αναζήτηση των ευθυνών, στην ατιμωρησία των εγκλημάτων και στην αποκάλυψη της αλήθειας.
Ψάχνει τους συγγενείς που μένουν πίσω και αναζητούν δικαιοσύνη για τους δικούς τους ανθρώπους που χάθηκαν.
Ερευνά γενικότερα τις αλλαγές που συντελεύτηκαν στα media τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια χειραγώγησης και χρησιμοποίησής τους ως προπαγανδιστικό όπλο αλλά και γενικότερα στο ρόλο τους από τον πόλεμο του Βιετνάμ μέχρι σήμερα.
Η έρευνα για το “Πεθαίνοντας για την Αλήθεια” στηρίζεται σε αρχειακό υλικό, ντοκουμέντα, συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες και ανθρώπους σε θέσεις “κλειδιά”. Τα γυρίσματα γίνονται στη Μ. Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία , την Ουκρανία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Κατάρ, την Ιορδανία καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ντοκιμαντέρ “Πεθαίνοντας για την αλήθεια” προβλήθηκε στις 3 Μαίου 2010, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη Βαλένθια στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Δημοσιογράφων.

Πρώτη δημοσίευση: 7 Απριλίου 2011, 13:52
Ενημέρωση: 21 Απριλίου 2011, 02:36
Τίτλος:
Πεθαίνοντας για την αλήθεια
Σκηνοθεσία: 
Ηθοποιοί: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
75
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Απριλίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos