Machine gun preacher

Η αληθινή ιστορία του πρώην κακοποιού Σαμ Τσίλντρες, ο οποίος, όταν κάποια στιγμή αποφάσισε να μετανοήσει και να βαδίσει στο δρόμο του Θεού, κατέληξε στο σπαρασσόμενο από εμφύλιο πόλεμο Σουδάν να υπερασπίζεται ανήλικα ορφανά αγόρια και κορίτσια…
Machine gun preacher - κριτική ταινίας

Όταν δάκρυσε ο «Ράμπο»...

Αν ξεπεράσεις τον – βγαλμένο από Grindhouse αφιέρωμα – πρωτότυπο τίτλο (καθώς και τον υπερβολικά «γλυκερό» ελληνικό) και το γεγονός ότι στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο Σκοτσέζος action man Τζέραντ Μπάτλερ, ο οποίος στο (αμερικάνικο) poster απεικονίζεται να κρατά στο δεξί του χέρι ένα αυτόματο και να προφυλάσσει με το αριστερό του έναν μαυρούλη, μπορείς να διαπιστώσεις πως πρόκειται για τη νέα ταινία του Μαρκ Φόρστερ. Ένας αναμφισβήτητα ταλαντούχος σκηνοθέτης, ο οποίος στο παρελθόν μας έχει δώσει ταινίες όπως το οσκαρικό «Monster’s Ball», το συγκινητικό «Finding Neverland», το ευφάνταστο «Stranger than Fiction», καθώς και το συναρπαστικό «Quantum of Solace», την πιο πρόσφατη προσθήκη στο αειθαλές franchise του 007.

Κάπου εκεί ανάμεσα, ωστόσο, μας είχε δώσει και το… ψυχοπονιάρικο, διαδραματιζόμενο στο Αφγανιστάν «The Kite Runner», γεγονός που δικαιολογεί μέσες-άκρες την απόφασή του να καταπιαστεί εμμέσως πλην σαφώς με το δράμα του σουδανικού λαού. Και το κάνει μεν, αλλά υπό την οπτική γωνία του λευκού, βαθιά θρησκόληπτου επαρχιώτη Αμερικανού, ο οποίος έχει γεννηθεί με την πεποίθηση ότι η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά των άλλων κρατών, ιδίως δε εκείνων του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου», και να «διορθώνει» τα κακώς κείμενα, αποδίδοντας «δικαιοσύνη» με τις ευλογίες του Κυρίου.

Ο κεντρικός χαρακτήρας πάντως έχει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για έναν ιδιαίτερα βίαιο άνθρωπο, μπλεγμένο με όπλα και ναρκωτικά, ο οποίος όμως, από τη στιγμή που ασπάζεται το Θεό, δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο απέναντί τους συνανθρώπους του και κυρίως απέναντι στη σύζυγο και τη μοναχοκόρη του. Και, όταν στην πορεία αποφασίζει να μεταβεί στο Νότιο Σουδάν, τα όσα τραγικά βλέπει να συμβαίνουν εκεί τον θλίβουν βαθιά και τον εμπνέουν να αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθήσει τα ορφανά με όποιον τρόπο μπορεί.

Πρόκειται για έναν ρόλο που προσφέρει την ευκαιρία στον Μπάτλερ να μας αποδείξει πως μπορεί να αποδώσει και σε συνθήκες «βαρύγδουπου» δράματος. Κι εκείνος δεν την αφήνει να πάει χαμένη, επιδιδόμενος σε μια πολυεπίπεδη ερμηνεία, που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να γεννήσει μέχρι και οσκαρική παραφιλολογία γύρω από το όνομά του.

Όμως, η προβλεψιμότητα της πλοκής από τη μία και η απροθυμία του Φόρστερ να ξεφύγει από τα διάφορα μελοδραματικά κλισέ του είδους από την άλλη, σταδιακά αφαιρούν από το «Machine Gun Preacher» την όποια δυναμική του, με αποτέλεσμα, όταν πλέον αγγίζει τη δραματική του κορύφωση, να έχουμε καταλήξει πως παρακολουθούμε κάτι που φέρνει περισσότερο σε «Blood Diamond» παρά σε «Hotel Rwanda».

Και όσο για την προφανή επιθυμία του σκηνοθέτη να κάνει ένα σχόλιο πάνω στην αναποτελεσματικότητα της βίας, υπονομεύεται από την έμπνευσή του να παρουσιάσει στο φινάλε τον πραγματικό Τσίλντρες να μιλά για την αναγκαιότητα του να καταφεύγεις στα όπλα, προκειμένου να αντιμετωπίσεις το Κακό που υπάρχει εκεί έξω. Άντε βγάλε άκρη μετά…

Χάρης Παπαπαναγιώτου


 

 

Πρώτη δημοσίευση: 3 Νοε. 2011, 03:55
Ενημέρωση: 24 Νοε. 2011, 03:11
Τίτλος:
Machine gun preacher (Φύλακας αγγέλων)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
129
Εταιρία διανομής: 
Release: 
3 Νοεμβρίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10803
Feelgood
9499
Feelgood
7800
Feelgood
6799
Tanweer
6792
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos