Beasts of the southern wild

Η μητέρα της 6χρονης Χασπάπι έχει φύγει, ο πατέρας της ένα παρτάλι κι εκείνη έχει αφεθεί στην τύχη της σε ένα απομονωμένο περιβάλλον γεμάτο ημιάγρια ζώα. Όταν μια καταιγίδα σηκώνει τα νερά, ο μπαμπάς της αρρωσταίνει και η ηρωϊδα βρίσκει τη φυσική τάξη όλων των αγαπημένων πραγμάτων γύρω της να καταρρέει.
Beasts of the southern wild

 

Ποίημα μαγικού ρεαλισμού και ελπίδας

Ένα γεμάτο λυρισμό, μαγικού ρεαλισμού παραμύθι και συνάμα μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης όσο λίγοι συνάδελφοί του έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν στο σινεμά, από έναν 29χρονο πρωτοεμφανιζόμενο μάγκα σκηνοθέτη. Ένα τύπο που πήρε έναν φούρναρη της συνοικίας Bathtub στη Νότια Λουιζιάνα και μια μαθήτρια δημοτικού από την Ονδούρα (πατέρας και κόρη στην ταινία) και έστησε ένα ποίημα για την ανθρωπιά, την συναδελφικότητα και πάνω απ’όλα την αρμονική συμβίωση με την φύση και το περιβάλλον και την ισορροπία που δεν πρέπει να διαταραχθεί.

Μια ταινία γεμάτη ελπίδα και ανθρωπιά και πίστη για τη ζωή, με πανέμορφους παραλληλισμούς και ασύλληπτη ερμηνεία από την 9χρονη Ουόλις, η οποία είναι κατά διαστήματα σπαραχτική και ικανή να σας στοιχειώσει: το γεμάτο οργή βλέμμα της θα κάνετε πολύ καιρό για να το ξεχάσετε...

Η ικανότητα για διαβίωση, η προσαρμοστικότητα στις δυσκολίες, η απώλεια, ο πόνος, ο θάνατος και ξανά η ελπίδα, το όραμα, ξεδιπλώνονται μέσα από μαγευτικές εικόνες και ένα από τα αξέχαστα soundtrack της τελευταίας δεκαετίας. 

Το Beasts of the southern wild μπορεί να είναι (και τελικά να παραμείνει) Outsider στην κούρσα των Όσκαρ, όμως έχει ήδη κλέψει την καρδιά σας, αυτό διαμαντάκι από τον βούρκο και τα σκουπίδια της Νέας Ορλεάνης...

Απόστολος Κίτσος


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4 υποψηφιότητες για Όσκαρ (ταινία, σκηνοθεσία, Ά γυναικείου ρόλου, διασκευασμένου σεναρίου)

Μεγάλο βραβείο Επιτροπής στο Sundance

Xρυσή Κάμερα στις Κάννες

Το κοινό θα συνδεόταν άμεσα με τον κόσμο των Μυθικών Πλασμάτων μέσα από την οπτική της μικρούλας Χασπάπι. Η επιτυχία της ταινίας βασιζόταν πλήρως στο να βρεθεί κάποια που να μπορεί να αντεπεξέλθει σ’ αυτό το δύσκολο έργο. Και αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που θεωρήθηκε αδύνατο να γίνει αρχικά: ποιο παιδί θα μπορούσε να κουβαλήσει στους μικροσκοπικούς ώμους του τόσο μεγάλο βάρος; Η έρευνα ξεκίνησε το 2009 στη Νέα Ορλεάνη, όπου η Court 13 είχε ξεκινήσει ένα εξωσχολικό πρόγραμμα μαθημάτων υποκριτικής και σκηνοθεσίας για παιδιά. Οι συνεντεύξεις γινόντουσαν πιο πολύ σαν παιχνίδι, παρά σαν οντισιόν. Μετά από 4 αποτυχημένους μήνες, η αναζήτηση εξαπλώθηκε και η ομάδα της Court 13 μοίραζε φυλλάδια για οντισιόν σε σχολεία, εκκλησίες και βιβλιοθήκες. Οι τέσσερις μήνες γίνανε ένα χρόνος, και σε κάποιες περιοχές η αναζήτηση έγινε πόρτα-πόρτα ακόμα!

Έχοντας δει περίπου τετρακόσια παιδιά, η αναζήτηση σταμάτησε όταν βρέθηκε η μικρή Χασπάπι στη Χούμα της Λουιζιάνα, και δεν ήταν μέσα στα ηλικιακά όρια- ήταν μόλις πέντε χρονών! Φανερά προικισμένη με ανεξέλεγκτη φαντασία, η Κουβένζανε Γουάλις είναι μια μικρή δύναμη της φύσης με απαράμιλλη συγκέντρωση και συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι χείμαρρος του χιούμορ και φυσικού χαρίσματος που σε γοητεύει όποιος και να είσαι. Επόμενη αποστολή ήταν να βρεθεί ο μπαμπάς της Χάσπαπι, ο Γουίνκ.

Οι οντισιόν γίνανε επικεντρωμένες σε ανθρώπους της Νέα Ορλεάνης, παρακινούμενους από ένα φυλλάδιο ή μια ανακοίνωση στο ραδιόφωνο, παρά σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Καθώς μελέταγε τις κασέτες που του έφερνε η ομάδα, ο Ζάιτλιν επέστρεφε συνεχώς στον ίδιο άνθρωπο με ένα ιδιαίτερο χαμόγελο. Ο Ντουάιτ Χένρι, ήταν γνώριμη φυσιογνωμία, ήταν ο φούρναρης απέναντι από το σχολείο που γινόντουσαν οι οντισιόν. Η κασέτα του περιείχε απλές ιστορίες για τη Νέα Ορλεάνη πριν χτυπήσει ο Κατρίνα, και για την απόφαση του να γίνει φούρναρης. Έξι μήνες αργότερα, η ομάδα έβρισκε αδύνατο να τον βρει στο τηλέφωνο. Τότε συνειδητοποίησαν ότι του τηλεφωνούσαν απογεύματα ενώ εκείνος δούλευε από τα χαράματα μέχρι το μεσημέρι, και τα απογεύματα κοιμόταν. Όταν τελικά παρουσιάστηκε, έδειξε μια απίστευτη συναισθηματική ευαισθησία και ισχυρή παρουσία στην οθόνη. Ο Ζάιτλιν και η ομάδα του αρχικά πίστευαν ότι για το ρόλο ίσως να έπρεπε να χρησιμοποιήσουν έναν επαγγελματία, αλλά καθώς ποτέ δεν επιλέξανε την ευκολη όδο, έτσι και τώρα επιλέξανε τον Χένρι. Σύντομα δικαιωθήκαν, καθώς δε μπορούσαν να φανταστούν πλέον τον Γουίνκ αλλιώς. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί που εμφανίζονται είναι απλά ντόπιοι της Νέα Ορλεάνης, άνθρωποι που ζούσαν ήδη στο Μπάθταμπ!

Πρώτη δημοσίευση: 7 Φεβ. 2013, 13:33
Ενημέρωση: 14 Φεβ. 2013, 01:50
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Beasts of the southern wild (Τα μυθικά πλάσματα του Νότου)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 
Release: 
7 Φεβρουαρίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
13051
Tanweer
12310
Feelgood
9922
Feelgood
5893
Rosebud.21
5578