ΣΕΙΡΕΣ

"A very English scandal": Θαυμάσιες ερμηνείες

Δημοσίευση: 6 Ιουλίου 2018, 18:38
Συντάκτης:

Σύνοψη: Βρισκόμαστε στην Αγγλία των 60s, της δεκαετίας της σεξουαλικής απελευθέρωσης, που ωστόσο στην Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να θεωρείται ποινικό αδίκημα η ομοφυλοφιλία, μέχρι τουλάχιστον το 1967. Ο Jeremy Thorpe, βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, θα γνωρίσει το 1961 τον νεαρό Norman Josiffe και θα τον ερωτευτεί. Όταν τον επόμενο χρόνο ο Norman θα αναζητήσει τον βουλευτή για να μπορέσει να αποκτήσει την κάρτα εθνικής ασφάλισης και εκείνος δεν τον βοηθήσει, θα τον καταδώσει για το αδίκημα της ομοφυλοφιλίας. Όλα θα γίνουν χειρότερα όταν το 1967 ο Thorpe γίνει αρχηγός του κόμματός του και με τον φόβο μην χαθεί η καριέρα του, θα βάλει να τον σκοτώσουν.

Άποψη: Οι αληθινές ιστορίες πάντοτε ενδιέφεραν, και ειδικά όπως φαίνεται τον βετεράνο Βρετανό σκηνοθέτη Stephen Frears, αν αναλογιστεί κανείς ότι και οι 4 τελευταίες ταινίες του («Philomena», «The Program», «Florence Foster Jenkins», «Victoria and Abdul») βασίζονται σε αληθινές ιστορίες και υπαρκτά πρόσωπα. Το ίδιο συνέβη και με μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, την «Queen», για την βασίλισσα Ελισάβετ. Για το BBC One ετοίμασε μία σειρά τριών ωριαίων επεισοδίων, που και αυτή αφορά την πολιτική σκηνή της Αγγλίας, και μάλιστα ένα πολύ αγγλικό σκάνδαλο, όπως τιτλοφορείται, κάπως ειρωνικά, η σειρά και το βιβλίο του John Preston στο οποίο βασίζεται, αποδεικνύοντας ότι τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, αλλά εκείνος παραμένει ένας εξαιρετικός αφηγητής πολιτικών- ή συνηθέστερα παραπολιτικών- γεγονότων και προσωπικών δραμάτων. Το σκάνδαλο Thorpe είχε φυσικά συγκλονίσει την χώρα, αφού ο επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων κατηγορούνταν για ομοφυλοφιλία και απόπειρα δολοφονίας.

Ο Frears λοιπόν γνωρίζοντας ότι λίγο-πολύ οι πιο πολλοί γνωρίζουν ή έχουν ακούσει την ιστορία, δεν αποφασίζει να στήσει ένα βαρύγδουπο δράμα, ούτε να δώσει περισσότερο φως από ό,τι έχει δοθεί μέχρι σήμερα. Αντίθετα, όπως έκανε εξαιρετικά και στις ταινίες του, παίρνει μία στον πυρήνα της δραματική υπόθεση, στην οποία προσθέτει αρκετό χιούμορ, πολλές φορές στα όρια της φάρσας. Ο Hugh Grant, για παράδειγμα, που υποδύεται τον διάσημο πολιτικό και ξανασυναντά τον σκηνοθέτη μετά το «Florence Foster Jenkins», ερμηνεύει τον ήρωα του, πιο πολύ με σκοπό να τον παρωδήσει, σαν καρικατούρα, παρά να τον κατανοήσει. Αυτό ίσως ξενίζει σε μία πρώτη ανάγνωση, εντούτοις είναι λογικό μέσα στα πλαίσια που δημιουργεί ο σκηνοθέτης. Αυτό που θέλει πάνω από όλα είναι μέσω του χιούμορ και της διακωμώδησης, να ασκήσει κριτική αφενός στο παράλογο του να θεωρείται αδίκημα η ομοφυλοφιλία, αφετέρου στην γενικότερη υποκρισία.

Άλλωστε, όλοι είναι υποκριτές, ο πολιτικός που έχει γυναίκα και παιδί για βιτρίνα, ο νεαρός που αν και στο τέλος κάνει το coming out, στην αρχή και αυτός με βιτρίνα ζει, ή εν τέλει το σύστημα δικαιοσύνης. Φαίνεται πως από την εποχή που ο Oscar Wilde είχε καταδικαστεί ως ομοφυλόφιλος στα πλαίσια του βικτωριανού ηθικισμού, μέχρι το β΄ μισό του 20ού αιώνα, δεν είχαν αλλάξει και πάρα πολλά. Και όπως ο Ιρλανδός συγγραφέας μετονομάστηκε σε Σεμπάστιαν Μέλμοθ όταν πήγε στο Παρίσι, για να ζήσει μια πιο ελεύθερη ζωή, έτσι και ο Norman Josiffe μετονομάστηκε σε Norman Scott θέλοντας να κάνει μία νέα αρχή χωρίς να κρύβεται για κάτι. Αλλά πριν κάνει την νέα αρχή, σαν άλλος Dorian Gray, πήρε μαζί του στην κατηφόρα τον άνθρωπο που έστω και λίγο ερωτεύτηκε. Η σειρά δίνει με μεγάλη επιτυχία το κλίμα της εποχής, ενώ το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο (Hugh Grant- Ben Whishaw) χαρίζει θαυμάσιες ερμηνείες και παρά την κωμική προσέγγιση του ρόλου τους, δίνουν υπόσταση σε δύο ανθρώπους που ουσιαστικά δεν είχαν.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos