ΣΕΙΡΕΣ

"Russian Doll" season 1: Μια πιο ροκ Ημέρα Της Μαρμότας

Δημοσίευση: 19 Φεβ. 2019, 16:39

Η πρωτότυπη αυτή παραγωγή του Netflix, είναι ένα καθαρά προσωπικό πρότζεκτ της Natasha Lyonne (Orange is the new black) με την ίδια στην παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία και πρωταγωνιστικό ρόλο.

<a href="/nea/pos-o-nteivint-lints-apotelese-empneysi-gia-russian-doll/66632">Πως ο Ντέιβιντ Λιντς αποτέλεσε έμπνευση για το Russian Doll</a>ΣΧΕΤΙΚΑΠως ο Ντέιβιντ Λιντς αποτέλεσε έμπνευση για το Russian Doll

Κεντρικό πρόσωπο της σειράς είναι η Νάντια, που ζει τη δικιά της, κάπως πιο ροκ, ημέρα της μαρμότας, καθώς κάθε φορά που πεθαίνει, επανέρχεται στη μέρα τον γενεθλίων της. Η Lyonne παίζει ακριβώς όπως στον orange is the new black, όχι ότι αυτό καθιστά την ερμηνεία της λιγότερο απολαυστική. Η άνεση της με τον χαρακτήρα είναι ολοφάνερη και δίνει το γνωστό, εντελώς προσωπικό ερμηνευτικό της ρεσιτάλ, γεμάτο νεύρο, χειρονομίες, μορφασμούς και γρυλίσματα. Έτσι, η ενίοτε μακάβρια ρουτίνα και η κάποια ηθικολογία της σειράς, ξαλαφρώνει πάντα εγκαίρως και εντελώς διακριτικά, με το σαρκαστικό, σπιρτόζικο χιούμορ, την έξυπνη αυτογνωσία και τις εύστοχες ατάκες της απολαυστικής πρωταγωνίστριας.

Το δυνατότερο σημείο του Russian Doll ωστόσο, είναι ότι δεν ανοίγει εξ αρχής τα χαρτιά του, στα πρώτα επεισόδια είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις που το πάει. Ελίσσεται έτσι επιδέξια, από τους πιο βαθείς υπαρξιακούς προβληματισμούς, στο καρτουνίστικο χιούμορ των ξαφνικών θανάτων, και από τη φελινική κριτική στην κοσμοπολίτικη ρουτίνα και την αναπόφευκτη ανία και κενότητά της, στο λιντσεϊκό συμβολικό σουρεαλισμό του προτελευταίου επεισοδίου. Παρόλα αυτά, δεν χάνει ούτε λεπτό τη συνοχή της, ούτε αποπροσανατολίζεται από το σκοπό της, δίνοντας έτσι η Lyonne  την εντύπωση μιας δημιουργού, με ξεκαθαρισμένες προθέσεις και όραμα.

Πρόκειται για μια σειρά που καταφέρνει να μη χάσει καθόλου το τέμπο της, παρά τη χρονική της στατικότητα, με την κεντρική ηρωίδα και το μύθο της να εξελίσσεται συνεχώς, καθώς γεγονότα, πρόσωπα, μικρές λεπτομέρειες, ατάκες και σημεία, εμπλουτίζουν τη ρουτίνα και ανοίγουν το δρόμο για την λύση του μυστηρίου. Μέχρι που στα τελευταία της επεισόδια, αποκτά έναν όψιμο ρομαντισμό, τόσο όσο χρειάζεται για να μη χαλάσει την εικόνα της πάντα ειρωνικής, αυτόνομης και πεισματάρας πρωταγωνίστριας της. Αφήνεται έτσι να χάσει τον έλεγχο, χωρίς να εκτροχιαστεί και καταφέρνει, με κάποιον εντελώς τρελό τρόπο να βγάζει απόλυτο νόημα, δίνοντας εξηγήσεις βασισμένες σε παράδοξους αλλά ταυτόχρονα λογικούς και πολύ συγκεκριμένους συλλογισμούς.

Πέρα όμως από την αναπόφευκτη περιέργεια των χαρακτήρων, αλλά και του θεατή, για τα αίτια και τη διέξοδο από αυτή την αδιάκοπη λούπα στην οποία η σειρά μας εγκλωβίζει, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διάφορες, συχνά αντιφατικές άλλοτε λογικές και άλλοτε παράλογες αντιδράσεις της ηρωίδας, μπροστά στην κατάστασή της. Γιατί, μπορεί να φαντάζει απελευθερωτικό να ζει κανείς συνεχώς το πάρτι των γενεθλίων του, χωρίς ευθύνες, κινδύνους ή βάρη, όμως ενίοτε ξεφεύγει μια αίσθηση απελπισίας, μιας γυναίκας που κλωτσά και στροβιλίζεται πεισμωμένη, ανίκανη να αλλάξει το οτιδήποτε. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η επιλογή της Lyonne να αναπτύξει τελικά το νόημα του μύθου της, γύρω από την ευθύνη του ατόμου, ανάμεσα στις περισσότερες επιλογές που του προυσιάζονται, να κάνει αυτές που είναι καλύτερες, αγαθότερες, πιο ουσιαστικές, είναι λιγότερο διδακτική και αφελής, απ’ ότι ακούγεται.

Δωροθέα Ανδρικάκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos