"Οι ηθοποιοί μου είναι σαν μία ροκ εντ ρολ μπάντα με τρεις κιθαρίστες"

Δημοσίευση: 9 Οκτ. 2018, 20:25
Συντάκτης:

Ο Χιλιανός δημιουργός Sebastián Lelio (Μία Φανταστική Γυναίκα, Gloria) συνυπογράφει το σενάριο και σκηνοθετεί την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Naomi Alderman, «Disobedience» με τις ερμηνείες των Rachel Weisz, Rachel McAdams και Alessandro Nivola (Οδηγός Διαπλοκής).

Μία ιστορία για την αγάπη και την καταπιεσμένη επιθυμία, για την πίστη και την παράβαση των κανόνων, για τις συγκρούσεις και την αποδοχή. Τοποθετημένη στα πλαίσια μιας αυστηρής ορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας στο βόρειο Λονδίνο, την ταινία συνυπογράφει η σεναριογράφος του Ida, Rebecca Lenkiewicz.

Εδώ η κριτική μας.

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη και συν-σεναριογράφο Sebastián Lelio

Τι σας τράβηξε το ενδιαφέρον στο υλικό και γιατί θέλατε να εξερευνήσετε αυτή την ιστορία;

Ερωτεύτηκα ακαριαία τους τρεις βασικούς χαρακτήρες. Είναι μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στους τρεις τους και βλέπουμε πώς οι σχέσεις τους εξελίσσονται και πώς επηρεάζονται οι ζωές τους μέσα από τη λύπη.

Πώς περιγράφετε τη συνεργασία με τους ηθοποιούς;

Τους αγαπώ και έχω έναν τρόπο να δουλεύω μαζί τους έτσι ώστε να φαίνεται η προσωπικότητα πίσω από τον ρόλο. Οπότε αυτό που βλέπετε στην οθόνη είναι το άτομο που ερμηνεύει έναν χαρακτήρα, βλέπετε έναν ηθοποιό που δίνει μία καλλιτεχνική μάχη μπροστά στα μάτια σας. Από αυτό πιστεύω ότι αντλούμε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση ως κινηματογραφικοί θεατές.

Πώς περιγράφετε τη σχέση ανάμεσα στη Ronit, την Esti και τον Dovid;

Η Ronit είναι μοντέρνα γυναίκα. Ένα ελεύθερο πνεύμα που έφυγε μακριά από τις ρίζες της. Η Esti έχει μείνει στην κοινότητα, αλλά έχει χάσει τον αληθινό της εαυτό. Όταν ενημερώνει τη Ronit για τον θάνατο του πατέρα της, η Esti όχι μόνο επιτρέπει στη Ronit να συνδεθεί ξανά με την καταγωγή της, αλλά προκαλεί το ίδιο της πεπρωμένο. Ξέρει ότι είναι η τελευταία της ελπίδα να απελευθερωθεί.

Και τι έδωσαν οι  Rachel Weisz, Rachel McAdams και ο Alessandro Nivola σε αυτό το τρίο των φίλων;

Είναι σαν μία ροκ εντ ρολ μπάντα με τρεις κιθαρίστες. Ήταν η βασική πηγή ενέργειας της ταινίας. Υπερασπίστηκαν τους ρόλους τους και αυτό δημιουργεί υπέροχη κινηματογραφική ένταση.

Πώς συνεργαστήκατε με τη Rachel Weisz που παίζει στην ταινία, αλλά είναι και παραγωγός;

Ένας από τους βασικούς λόγους που δέχτηκα να κάνω την ταινία ήταν η Rachel Weisz. Πάντα τη θαύμαζα και ήταν ακαταμάχητο να τη φαντάζομαι ως την επαναστάτρια Ronit. Γράψαμε το σενάριο με τη Rachel στο μυαλό, οπότε ό,τι θαύμαζα πάνω της είχε την ευκαιρία να λάμψει.

Τι έδωσε η Rachel McAdams στον χαρακτήρα της Esti;

Η Rachel McAdams έχει ευγενική ψυχή και έδωσε αξιοπρέπεια στον χαρακτήρα. Μέσα στα χρόνια, η Esti έχει μάθει να μεταμφιέζεται, να κρύβεται. Μέσα της είναι απεγνωσμένη και προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό της. Παρ' όλα αυτά, έχει κάτι πολύ σταθερό και επιτρέπει στον χαρακτήρα να είναι δυνατός και εύθραυστος μαζί. Η Rachel McAdams ήταν ικανή να χειριστεί όλα αυτά τα σύνθετα ζητήματα με απίστευτη δεξιοτεχνία και χάρη.

Γιατί είναι σημαντικό να διηγηθείτε μια τέτοια ιστορία σήμερα;

Η ταινία έχει να κάνει με ανθρώπους σε σύγχυση που αλληλεπιδρούν και προσπαθούν για το καλύτερο, με φόντο ένα αρτηριοσκληρωτικό περιβάλλον. Είναι μια ιστορία για ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν και να εξελιχθούν, αλλά για να το κάνουν πρέπει να γκρεμίσουν γερές δομές. Αυτή η σύγκρουση θυμίζει αυτό που περνάμε τώρα σαν κοινωνία σε όλο τον κόσμο, όπου τα παλιά πρότυπα είναι παρωχημένα ή ανεπαρκή. Ένιωθα συνέχεια ότι ήταν επείγον να φέρω την ταινία στη ζωή.

Συνέντευξη με τη Rachel Weisz

Τι τράβηξε το ενδιαφέρον σας για την ταινία;

Έψαχνα υλικό ως παραγωγός και ηθοποιός. Είναι μια απίθανη ιστορία, με δύο σπουδαίες ηρωίδες. Με εντυπωσίασε στο βιβλίο το θέμα της παράβασης σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι ταμπού.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη;

Είχα δει τις ταινίες του, ειδικά το Gloria. Ήταν ο πρώτος στον οποίο έγινε πρόταση και δέχτηκε αμέσως. Μου έκανε εντύπωση, γιατί προέρχεται από εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο, οπότε έπρεπε να μελετήσει αυτή την κοινότητα σαν ένας ανθρωπολόγος. Ως εξωτερικός παρατηρητής, είδε τον κόσμο αυτό με τελείως διαφορετική ματιά από έναν βρετανό σκηνοθέτη.

Ποια ήταν η σχέση της Ronit με τη θρησκεία;

Τη θεωρώ μία έφηβο που αμφισβητεί τους κανόνες της θρησκείας. Σκέφτεται πιο ελεύθερα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για μία κλειστή κοινωνία. Έχει αμφισβητήσει πολλούς κανόνες και τη θεωρούν επαναστάτρια και αντικαθεστωτική.

Μιλήστε μας για τον χαρακτήρα της Esti και τη συνεργασία με τη Rachel McAdams.

Η Rachel McAdams είναι μία σπουδαία ηθοποιός με ευρεία γκάμα. Διάβασε το σενάριο και την άγγιξε. Η Esti είναι ομοφυλόφιλη σε έναν τρυφερό ετερόφυλο γάμο. Για τη θρησκεία της, η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία, αλλά πιστεύει στον θεό και προσπαθεί να κάνει το σωστό με τον γάμο της. Υποφέρει πολύ ψυχολογικά, γιατί αυτή η απόφαση και η επιστροφή της Ronit ζωντανεύει την επιθυμία της να είναι ελεύθερη. Την ίδια στιγμή, δεν βλέπει τη ζωή της σαν φυλακή, γιατί αγαπά τον άντρα της σαν καλό φίλο. Είναι ένας σύνθετος ρόλος και νομίζω ότι η Rachel ερμηνεύει το εσωτερικό βάσανο της Esti και μετά το μετατρέπει σε ελευθερία.

Συνέντευξη με τη Rachel McAdams

Τι σας προσέλκυσε στην ταινία;

Ερωτεύτηκα το σενάριο. Ήταν καλογραμμένο και μοναδικό και η ευκαιρία να συνεργαστώ με τη Rachel Weisz ήταν δύσκολο να απορριφθεί. Μου άρεσε πόσο πολύπλοκη ήταν η ιστορία. Είχε πολλά επίπεδα και δεν έδινε την πληροφορία απλόχερα, αλλά σεβόταν την ευφυΐα του κοινού.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τη σχέση της Esti με τον σύζυγο της;

Ο Dovid και η Esti έχουν μια αγαπημένη σχέση που βασίζεται σε μία βαθιά φιλία και στον σεβασμό. Όταν η Ronit έφυγε ξαφνικά, η Esti καταστράφηκε και ο Dovid τη βοήθησε να σταθεί όρθια, οπότε του είναι ευγνώμων που την έσωσε, αλλά μάλλον να είναι μαζί του από υποχρέωση. Έχει μια ζωή που νομίζει ότι είναι αρκετά καλή, αγνοώντας τη σεξουαλικότητα της και παίρνοντας την απόφαση να μείνει με τον Dovid. Η Esti είναι πιστή στη θρησκεία και θέλει να είναι καλή εβραία σύζυγος και μέλος της κοινότητας. Είναι μία πεποίθηση ριζωμένη μέσα της. Οπότε πώς μπορεί να τιμήσει τη ζωή που αγαπά και τους ανθρώπους που αγαπά; Ως επί το πλείστον, πιστεύει ότι είναι χαρούμενη, αλλά δεν καταλαβαίνει ότι έχει αποκοπεί από ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού της.

Πώς ήταν η συνεργασία με τον Alessandro Nivola;

Ο Alessandro ήταν καταπληκτικός σύντροφος και έχει υφάνει τον Dovid πολύ όμορφα. Δίνει ανθρωπιά στους ρόλους του. Τον ενδιέφερε να δείξει το καλό πρόσωπο του Dovid που παλεύει για τα πιστεύω του και τις αντιφάσεις αυτού του κόσμου. Έδωσε αλήθεια σ' αυτή την πάλη του ήρωα.

Πώς ήταν η συνεργασία με τη Rachel Weisz;

Έκανε πολλά για να γίνει η ταινία και βλέπεις την αγάπη της στην ερμηνεία της. Ήθελε να βρει μια ιστορία με δυνατούς ρόλους για γυναίκες. Της είμαι ευγνώμων. Επίσης, είναι μια καταπληκτική ηθοποιός που χάρισε συμπόνια και πολυπλοκότητα στη Ronit. Ερμήνευσε ένα ελεύθερο πνεύμα, μια επαναστάτρια, πολύ καλά.

Πώς ήταν η συνεργασία με τον σκηνοθέτη;

Είναι καταπληκτικός. Είναι μεθοδικός και σχολαστικός στην κάθε λεπτομέρεια. Χορογράφησε τις σκηνές σε σημείο που νιώθαμε ότι χορεύουμε. Αλλά ξέρει πόσα λέγονται με ένα βλέμμα και άφηνε τη σκηνή να κυλήσει.  Ήξερε πότε έπρεπε να παρέμβει και όταν δεν χρειαζόταν, το άφηνε να γίνει μόνο του. Έχει κάτι το επαναστατικό μέσα του, όπως η Ronit, ενώ είναι και σιωπηλός παρατηρητής, όπως η Esti.

Δημοσίευση: 9 Οκτ. 2018, 20:25
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι 20 πιο εμπορικές ταινίες της 10ετίας στην Ελλάδα

Το έχετε ακούσει πολλές φορές, το έχετε ίσως διατυπώσει και εσείς: «Καλή για ελληνική...
3 ώρες

Wine country

Σύνοψη: Η Άμπι έχει οργανώσει το τέλειο διήμερο γι’ αυτήν και τις φίλες της...
4 ώρες
game of thrones season 8

Game Of Thrones s08e06: Σχόλιο

H πιο δημοφιλής σειρά όλων των εποχών έφτασε στο τέλος της.  Ένα τέλος, το 6ο...
5 ώρες