Ο "Μπίλης" στον Μικρόκοσμο

Δημοσίευση: 29 Μαρτίου 2016, 12:28

Η ταινία μικρού μήκους "Μπίλης" ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της,  και όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, είναι μία κοινωνική ταινία που φιλοδοξεί να σας καθηλώσει και να σας... προβληματίσει. Ο "Μπίλης", σε σενάριο του Μιχάλη Νικολάου και με πρωταγωνιστές τους Νικόλα Νικελάλη και Χρήστο Μαραθιά, θα προβληθεί στο σινεμά Μικρόκοσμος, Λ. Συγγρού 106, την Κυριακή 10 Απριλίου, στις 17:00.
Το σενάριο:  Δύο χαρακτήρες εγκλωβισμένοι σε ένα σώμα, σε ένα μυαλό, σε μία ψυχή. Ένας ψυχικά πληγωμένος άνθρωπος από το σύστημα αποφασίζει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το θέμα που του βασανίζει το μυαλό, από τα παιδικά του ακόμα χρόνια. Η διαμάχη ανάμεσα στον γιο και τον πατέρα θα είναι σφοδρή. Ο πόλεμος ανάμεσα στο καλό και το κακό, αμείλικτος. Το ξεκαθάρισμα ανάμεσα στο εγώ και το υπερεγώ, ανελέητο. Η διπολικότητα, όμως, δεν αφήνει να βγει κανείς νικητής!

► Ο Νικόλας Νικελάκης μας προϊδεάζει για τον "Μπίλη"

Στο Move It μίλησε ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Νικόλας Νικολάκης, ο οποίος προσπαθεί να μας βάλει στο... πνεύμα του τι θα δούμε στις 10 Απριλίου.

Θα ήθελα αρχικά να μας πείτε με δυο λόγια το θέμα της ταινίας...
Η ταινία αναφέρεται στην κακοποίηση παιδικών ψυχών. Ο ήρωάς μας, ο ρόλος που ενσαρκώνω, έχει υποστεί σωματική βία από ένα μέλος της οικογένειάς του, από τον πατέρα του συγκεκριμένα. Αυτό του στιγμάτισε την παιδική του ψυχούλα για πάντα, το αποκορύφωμα όμως της δράσης μας είναι ότι και ο ήρωας έκανε τα ίδια στα παιδιά, μία αλυσίδα δηλαδή χαμένων ονείρων που έχει σπάσει στην παιδική του ηλικία και δεν μπόρεσε ποτέ να ξεχάσει το παρελθόν του, πάντα εκεί είναι, μπροστά του, η φιγούρα του πατέρα του.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να ερμηνεύσετε έναν τόσο ακραίο ρόλο;
Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Έχω δει διάφορα έργα με αυτού του είδους το θέμα, αλλά θέλει και αρκετή ηρεμία, ψυχική πιο πολύ, για να μπορέσεις να βρεις κάποια στοιχεία αυτών των ανθρώπων που πράττουν αυτό το έγκλημα, τι έχουν στο μυαλό τους και γιατί φτάνουν σ' αυτό το σημείο να τερματίζουν παιδικές ψυχούλες.

Να μας πείτε και τους συντελεστές της ταινίας...
Στην ταινία παίζουν δύο ηθοποιοί, εκτός από μένα είναι και ο Χρήστος Μαραθιάς, ένας πολύ καλός, νέος ηθοποιός. Το σενάριο είναι του Μιχάλη Νικολάου, ενός ανερχόμενου και πολλά υποσχόμενου σεναριογράφου. Την ταινία σκηνοθετεί ο Χάρης Γεωργιάδης. Ο Μιχαήλ Τζωρτζάτος είναι στη διεύθυνση φωτογραφίας και οπερατέρ. Τη μουσική, τους ψαλμούς και τον σχεδιασμό ήχου ανέλαβε η Ελευθερία Ζάβαλη. Χάρης Γεωργιάδης και Μιχαήλ Τζωρτζάτος έκαναν το μοντάζ, ο Γιώργος Καράμπαλης τον υποτιτλισμό. Βοηθός σκηνοθέτη & Σκριπτ ο Θοδωρής Σκαρής, μπουμ ο Νίκος Σονίδης, μακιγιάζ η Χρύσα Μιχαηλίδου, ενώ βοηθός παραγωγής είναι η Καλλιρρόη Καρούντζου.  

Πώς γίνεται ένας γλυκός και ήρεμος χαρακτήρας να ενσαρκώνει έναν τόσο δύσκολο και κόντρα ρόλο;
(σ.σ. γελάει) Ευχαριστώ για τα καλά λόγια... Σημασία έχει το τι βγάζεις από μέσα σου. Ναι, μπορεί στο πρόσωπό μου να επικρατεί η γλυκύτητα, όπως λες κι εσύ, αλλά μέσα από αυτό το ρόλο έβγαλα το προσωπείο του καλού παιδιού και έβαλα τα μάσκα του πόνου, του μίσους, της εκδίκησης, αυτά που έζησε δηλαδή ο χαρακτήρας που ενσαρκώνω. Ναι, έγινα ένας άλλος άνθρωπος, δύσκολο μεν, αλλά νομίζω τα κατάφερα.

Ποιο είναι το μήνυμα ή τα μηνύματα που περνά η συγκεκριμένη ταινία στον θεατή; Μήπως παροτρύνει τον θεατή να κατανοήσει «ένα τέρας»;
Πιστεύω ότι η ταινία αυτή θα βάλει το θεατή στη θέση του ήρωά μας και ίσως, χωρίς να θέλω να ακουστεί κάπως αυτό, να βρει και κάποια ελαφρυντικά σ' αυτό που αποκαλέσατε τέρας.

Μπορέσατε εσείς να δικαιολογήσετε έναν τέτοιο χαρακτήρα; Το να προέρχονται όλα τα κακώς κείμενα του εαυτού μας μέσα από τον θεσμό της οικογένειας είναι ένα άλλοθι;
Ευχαριστώ γι' αυτή την ερώτηση, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι ναι, προσπαθήσαμε να βρούμε κάποια ελαφρυντικά στο χαρακτήρα αυτό. Ακόμη κι ένας δολοφόνος έχει στο βάθος ευαίσθητες χορδές που πρέπει να τις βρεις. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε καθαρά με παιδικές ψυχούλες, άρα μιλάμε καθαρά για κάποια άρρωστα μυαλά που πραγματικά χρειάζονται άμεσα βοήθεια! Αν βρήκαμε κάποια ελαφρυντικά; Μόνο για να μπορέσουμε να βγάλουμε το ρόλο, μέχρι εκεί!

Υπάρχει κάποιο ηλικιακό όριο στον θεατή που θα έρθει να δει την ταινία;  Θα ήταν θεωρείτε ακατάλληλο για ανηλίκους; Ποια είναι η άποψη ή συμβουλή σας;
Σ' αυτό πραγματικά δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί είναι θέμα καθαρά του καθενός που θα δει την ταινία. Υπάρχουν σκληρές σκηνές στην ταινία, αλλά δεν νομίζω να επηρεάσει ψυχικά κάποιο παιδί που θα δει την ταινία, ίσως το βάλει σε σκέψεις για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα που ζούμε.

 

Θα συμβουλεύατε να δει την ταινία κάποιος που έχει υποστεί μια ανάλογη συμπεριφορά, είτε σε ψυχολογική είτε σωματική βία;
Ναι, θα έλεγα να δει το έργο, όχι για να του θυμίσει αυτά που έχει περάσει, αλλά για να καταλάβει ότι αυτό είναι ένας γεγονός που δεν έχει συμβεί μόνο στον ίδιο, αλλά αποκτά διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος!

 

Οι συντελεστές:
Σενάριο: Μιχάλης Νικολάου
Σκηνοθεσία: Χάρης Γεωργιάδης
Διεύθυνση φωτογραφίας/Οπερατέρ: Μιχαήλ Τζωρτζάτος
Μουσική & Σχεδιασμός ήχου: Ελευθερία Ζάβαλη
Μοντάζ: Χάρης Γεωργιάδης - Μιχαήλ Τζωρτζάτος
Υποτιτλισμός: Γιώργος Καράμπαλης
Βοηθός σκηνοθέτη/Σκριπτ: Θοδωρής Σκαρής
Μπουμ: Νίκος Σονίδης
Μακιγιάζ: Χρύσα Μιχαηλίδου
Βοηθός παραγωγής: Καλλιρρόη Καρούντζου
Παίζουν: Νικόλας Νικελάκης - Χρήστος Μαραθιάς

Πού θα το δείτε: Στο σινεμά Μικρόκοσμος, στη Συγγρού 106, την Κυριακή 10 Απριλίου, στις 17:00. Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Διάρκεια ταινίας: 24 λεπτά. Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει και δεύτερη ταινία του ίδιου σκηνοθέτη, διάρκειας 10 λεπτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos