ΣΕΙΡΕΣ

"Killing Eve" season 1: Αξίζει το hype

Δημοσίευση: 4 Ιουνίου 2018, 15:19
Συντάκτης:

Σύνοψη: Όταν ένας Ρώσος πολιτικός και σωματέμπορος δολοφονείται στην Βιέννη, το ρωσικό τμήμα της MI6 θα αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης. Η Eve Polastri, υπάλληλος στην MI5, είναι σίγουρη ότι ο δολοφόνος είναι γυναίκα, και θα κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να την βρει. Η Villanelle είναι μία ψυχοπαθής κατά συρροή δολοφόνος, που κάθε φορά καλείται να αναλάβει μία νέα αποστολή ανά τον κόσμο, χωρίς ποτέ να ακολουθεί πιστά ό,τι της ζητείται.

Άποψη: Όταν η δολοφόνος επισκέπτεται το σπίτι της πράκτορα που την αναζητεί, επειδή θέλει να δειπνήσει μαζί της, και κάθονται να φάνε στο τραπέζι, τότε ξέρεις σίγουρα ότι δεν βλέπεις μία συνηθισμένη ιστορία μυστηρίου. Άλλωστε, η νέα βρετανική σειρά, που έγινε για λογαριασμό του BBC America,  δεν βασίζεται στο να αποκαλυφθεί ποιος είναι ο δολοφόνος, καθώς αυτό είναι εμφανές εξ αρχής, αλλά χτίζει μία ιδιαίτερη, χιουμοριστική, αλλά και ανά στιγμές αγωνιώδη σειρά, που άλλοτε ξεπερνά κάθε κλισέ του είδους, και άλλοτε τα χρησιμοποιεί εποικοδομητικά. Η ιδιοφυής βρετανίδα δημιουργός Phoebe Waller-Bridge, που εντυπωσίασε τους περισσότερους με την πρώτη της σειρά που έγραψε και πρωταγωνίστησε, την καυστική κωμωδία «Fleabag», επιστρέφει με νέα σειρά, χωρίς να κρατάει κάποιον ρόλο για τον εαυτό της. Επιλέγει αυτήν την φορά να εμπνευστεί από τις ιστορίες του Luke Jennings, με ηρωίδα την Villanelle, προσαρμόζοντάς τες στο δικό της στιλ, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μία καυστική, μαύρη κωμωδία μυστηρίου.

Έχει θεωρηθεί ως ένα φεμινιστικό θρίλερ, και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται ξεκάθαρα για μία σειρά της εποχής του #MeToo, με την Villanelle να δολοφονεί κυρίως άνδρες που έχουν εξουσία, και είτε έχουν διαπράξει εγκλήματα, είτε είναι μισογύνηδες, με την ίδια να απολαμβάνει στο έπακρο τον ευνουχισμό τους, ή όποιον άλλον τρόπο επιλέξει για να τους σκοτώσει. Ταυτόχρονα, όμως είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Δεν πρόκειται δηλαδή για μία αφήγηση που εγκλωβίζεται στο politicaly correct, αντιθέτως με το βιτριολικό χιούμορ και το βρετανικό φλέγμα τα υπερπηδάει και μάλιστα απολαυστικά. Τους δύο κεντρικούς ρόλους αναλαμβάνουν η Sandra Oh («Grey’s Anatomy») και η Jodie Comer («The White Princess»), οι οποίες έχουν εκπληκτική χημεία, το οποίο άλλωστε απαιτείται.

Η Eve και η Villanelle γρήγορα αποκτούν μία σχεδόν εμμονική σχέση, στα όρια της ψύχωσης. Από την μία πλευρά η Eve θέλει διακαώς να βρει την Villanelle, χωρίς όμως να θέλει απαραίτητα να την σκοτώσει ή να την συλλάβει, αλλά θέλει να την γνωρίσει και να μάθει τα βαθύτερα αίτια των πράξεων της. Από την άλλη, η Villanelle, της οποίας το όνομα θυμίζει τις ιταλικές βιλανέλες, είδος λαϊκής ποίησης του 15ου αιώνα και μετά, με εύθυμους και περιπαικτικούς συνήθως στίχους, η οποία με την ίδια ευθυμία και παιγνιώδη διάθεση σκοτώνει ανθρώπους από τον Λονδίνο ως το Παρίσι, και από την Βουλγαρία ως την Ρωσία. Η δολοφόνος, που είναι πιο ψυχοπαθής και από τους «7 Ψυχοπαθείς» του Martin McDonagh, με τα σενάρια του οποίου μπορεί κανείς να βρει ομοιότητες, ως προς την σύζευξη του κυνικού χιούμορ με πιο δραματικές στιγμές, αποκτά και εκείνη μία, ερωτικών αποχρώσεων, ψυχωτική εμμονή με την γυναίκα που την καταδιώκει, το οποίο φαίνεται να την εξιτάρει (μία παραλλαγή του Συνδρόμου της Στοκχόλμης). Η σειρά απέκτησε αμέσως μεγάλο hype, και το κανάλι ανακοίνωσε ότι ανανεώνεται για 2η σεζόν, λίγες μέρες πριν καν ξεκινήσει η 1η.  Είναι όμως από τις φορές που το hype που έχει μία σειρά, δικαιώνεται απόλυτα από άποψη περιεχομένου.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos