Η “Ida” στο στόχαστρο Πολωνών εθνικιστών

Δημοσίευση: 26 Ιαν. 2015, 10:43
Συντάκτης:

Όταν μια ταινία που πιάνει ‘ευαίσθητα ζητήματα’  (ήτοι έχει κοινωνικές και πολιτικές συνισταμένες),  κάνει επιτυχία και φτάνει μέχρι την κούρσα των Όσκαρ είναι επόμενο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Έτσι, η “Ida”, το αριστουργηματικό δράμα του Πάβελ Παβλικόφσκι  μπήκε στο στόχαστρο Πολωνών εθνικιστών και συγκεκριμένα της οργάνωσης ‘Polish Anti-Defamation League’ που μαζεύει υπογραφές εναντίον της, αφού όπως υποστηρίζουν η ταινία  είναι «Αντι-Πολωνική», «παραποιεί την ιστορία «αποτυγχάνοντας να αναγνωρίσει την γερμανική κατοχή», ενώ σύμφωνα με τους ίδιους «ο θεατής που δεν γνωρίζει την ιστορία μπορεί να φύγει από το φιλμ με την εντύπωση πως υπεύθυνοι για το Ολοκαύτωμα ήταν οι ίδιοι οι Πολωνοί».

Στην ταινία, η Ida ανακαλύπτει την Εβραϊκή ταυτότητα των γονιών της, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Πολωνούς που τους έκρυψαν από τους Ναζί. Σύμφωνα με την  διαμαρτυρία της Polish Anti-Defamation League  προς το Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Πολωνίας, ο διεθνής θεατής της ταινίας ενδέχεται να παρερμηνεύσει το κίνητρο του δολοφόνου ως οικονομικό, ενώ αντίθετα  «για τους Πολωνούς θεατές είναι ξεκάθαρο, το κίνητρο ήταν ο φόβος μήπως οι Γερμανοί ανακαλύψουν ότι έκρυβαν εβραίους».

Για το λόγο, αυτόν ζητούν την προσθήκη στους τίτλους αρχής της ταινίας της επισήμανσης ότι η Πολωνία βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή από το 1939 μέχρι και το 1945 και ότι  το κρύψιμο των Εβραίων τιμωρείτο με  θανατική ποινή.

Σημειωτέον ότι, το ψήφισμα έχουν υπογράψει μέχρι τώρα πάνω από 29.000 άνθρωποι. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos