H λέξη «βόμβα» και η συγγνώμη του Βίγκο Μόρτενσεν

Δημοσίευση: 11 Νοε. 2018, 16:54
Συντάκτης:

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λος Άντζελες για την ταινία "Green Book", την αληθινή ιστορία για τη σχέση του μαύρου πιανίστα της jazz, Ντον Σέρλεϊ (Μαχερσάλα Αλί) και του λευκού οδηγού και σωματοφύλακα Τόνι «Λιπ» Βαλελόνγκα (Βίγκο Μόρτενσεν), στον Αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του ’60, ο Βίγκο Μόρτενσεν ξεστόμισε μια... απαγορευμένη λέξη.
«Δεν έχω το δικαίωμα ούτε καν να φανταστώ τον πόνο που προκαλείται στο άκουσμα αυτής της λέξης, σε οποιοδήποτε context, ειδικά όταν τη λέει ένας λευκός» δήλωσε ο Βίγκο Μόρτενσεν.
Σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, για να υπογραμμίσει την πρόοδο που έχει καταγραφεί μέσα στον χρόνο ο Μόρτενσεν χρησιμοποίησε μία λέξη που προκάλεσε σάλο!
«Για παράδειγμα, κανείς δεν λέει πια "νέγρος" (negro)» ανέφερε ο ηθοποιός.

Με δήλωση του στο IndieWire, ο Βίγκο Μόρτενσεν ζήτησε συγγνώμη: «Προσπαθώντας να επισημάνω το γεγονός ότι την εποχή που διαδραματίζεται η ταινία, το 1962, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τη λέξη «Ν», είπα όλη τη λέξη. Παρά το γεγονός ότι, πρόθεση μου είναι να μιλήσω με έμφαση κατά του ρατσισμού, δεν έχω το δικαίωμα ούτε καν να φανταστώ τον πόνο που προκαλείται στο άκουσμα αυτής της λέξης, σε οποιοδήποτε context, ειδικά όταν τη λέει ένας λευκός. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη αυτή ούτε ιδιωτικά, ούτε δημόσια. Λυπάμαι ειλικρινά που έκανα χρήση ολόκληρης της λέξης, δεν θα την προφέρω ξανά».

Ο Μαχερσάλα Αλί δέχτηκε τη συγγνώμη του συμπρωταγωνιστή του, υπογραμμίζοντας: «Η χρήση της λέξης από εκείνους που δεν είναι μαύροι, δεν είναι προς συζήτηση. Η ιστορία των διακρίσεων, της δουλείας, του πόνου, της καταπίεσης και της βίας που η λέξη συμβολίζει μόνο κακό προκαλεί στα μέλη της μαύρης κοινότητας και ως εκ τούτου πρέπει να μείνει πίσω στο παρελθόν».
Η πρεμιέρα της ταινίας στις αμερικανικές αίθουσες είναι προγραμματισμένη στις 21 Νοεμβρίου ενώ ο Μόρτενσεν ακουγόταν έντονα για υποψηφιότητα για την ερμηνεία του. Ισως πλέον οι πιθανότητές του να μειώθηκαν αισθητά...


Δείτε από εδώ το trailer της ταινίας.
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos