ΣΕΙΡΕΣ

"The first" season 1: Κακώς σταμάτησε

Δημοσίευση: 30 Μαρτίου 2019, 04:56

Η πρώτη σκηνή ξεκινάει με την ησυχία του τοπίου του ‘Αρη και έναν ανεμοστρόβιλο να σηκώνεται στις αφιλόξενες, έρημες εκτάσεις του. Πρόκειται για μια σειρά sci- fi που προβάλλεται στο Hulu με εξαιρετικό casting (μεταξύ των οποίων Sean Penn, Natascha Mc Elhon). Μια ομάδα αποστολής προετοιμάζεται για την ημέρα εκτόξευσης στον ‘Αρη και έχει να αντιμετωπίσει μια προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια που οδήγησε στην απώλεια των συνεργατών τους και την δυσπιστία των πολιτικών να εγκρίνουν περαιτέρω κονδύλια για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος, καθώς αδυνατούν να δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε ένα φαινομενικά ανώφελο σκοπό. Κυρίαρχο στοιχείο της σειράς αποτελεί το δίλλημα εάν αξίζει να κοιτάξουμε στο διάστημα για να βρούμε απαντήσεις ή εάν θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην διάσωση της Γης από τις κλιματικές αλλαγές που οι ίδιοι επιφέραμε. ‘Ένα παράλληλο δίλλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι ήρωες. ‘Εχοντας όλοι ένα ψυχολογικό φορτίο και δεσμεύσεις που τους κρατάνε στη Γη πρέπει να αποφασίσουν εάν αξίζει να εγκαταλείψουν τις προσωπικές ζωές τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να πραγματοποιήσουν την αποστολή στον ‘Αρη χωρίς καμία εγγύηση επιστροφής. Οι ήρωες είναι μουδιασμένοι, δεν παρακολουθούμε μακροσκελείς διαλόγους, η πλοκή εκτυλίσσεται με αργό ρυθμό.

<a href="/festival-verolino/berlinale-2023-theorithei-propaganda-superpower-timi-moy/67770">Berlinale 2023: "Ας θεωρηθεί προπαγάνδα το Superpower. Τιμή μου!"</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 2023: "Ας θεωρηθεί προπαγάνδα το Superpower. Τιμή μου!"

Ο δημιουργός, Beau Willimon (House of Cards, The Ides of March),  δεν επιθυμεί να προσαρμόσει την δημιουργικότητά του στα μέτρα των πάγιων προσδοκιών που έχουν διαμορφωθεί για τις σειρές επιστημονικής φαντασίας από τις μεγάλες πλατφόρμες προβολής σειρών. Δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα σκηνοθεσίας και στη στάθμη ποιότητας που έχει θέσει ο ίδιος. Πράγματι, υπάρχουν σκηνές που αναδεικνύουν κινηματογραφική ευφυΐα και μια γεύση από το σινεμά της Sofia Coppola: η ταινία χτίζει το ψυχολογικό υπόβαθρο των χαρακτήρων με μεγάλη επιμέλεια. ‘Ολη η πρώτη σειρά αφιερώνεται στην περιγραφή των χαρακτήρων, τα συμπλέγματα και τον ψυχισμό τους. Αφιερώνει το 90% της κινηματογραφικής βαρύτητας στο δραματικό στοιχείο και όχι στην επιστημονική φαντασία. Πέρα από την εξαιρετική ερμηνεία όλων των ηθοποιών ξεχωρίζουν οι σκηνές του Sean Penn και της  Anna Jacoby – Heron (Stranger Things). Ο πρώτος υποδύεται τον ρόλο του αρχηγού της αποστολής Tom Hagerty και η δεύτερη την μοναχοκόρη του Laz Ingram. Και οι δυο προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη σχέση τους και να σταθούν στα πόδια τους μετά από την αυτοκτονία της συζύγου – μητέρας και να επουλώσουν τις πληγές τους από τον πόνο που επέφερε η απώλεια. Στα πλαίσια αυτής της σχέσης διαδραματίζεται ένα αμιγώς ψυχολογικό δράμα, ακούγονται πολλές ανθρώπινες αλήθειες και ξετυλίγεται μια σχέση αγάπης που εμποδίζεται να συνέλθει από τον θυμό και την θλίψη.

Η σειρά δεν επικεντρώνεται τόσο σε προβληματισμούς σχετικά με την σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία. ‘Αλλωστε, η σειρά δεν διαδραματίζεται σε ένα τόσο μακρινό μέλλον. Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε έναν βαθμό που δεν απέχει πολύ από το σημερινό τεχνολογικό επίπεδο. Δεν απουσιάζουν όμως κάποιες πρωτότυπες και εντυπωσιακές ιδέες τεχνολογικής προόδου, όπως ένα πρόγραμμα εικονικού ψυχολόγου όπου ο χρήστης μιλάει σε ένα ολόγραμμα του εαυτού του που του υποβάλλει ερωτήσεις και το ολόγραμμα δύναται να κρίνει εάν οι απαντήσεις είναι αληθείς ή ψευδείς «διαβάζοντας» τις αντιδράσεις του προσώπου του χρήστη.

Είναι πρωτίστως ένα ψυχολογικό δράμα και όχι τόσο μια σειρά επιστημονικής φαντασίας. Ο θεατής δεν θα δει πολλές εντυπωσιακές εικόνες εξερεύνησης του σύμπαντος αν και δεν λείπουν οι high-tech εκπλήξεις. Επικεντρώνεται στις ανθρώπινες σχέσεις και στα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπότητα σχετικά με την κατανάλωση πόρων με σκοπό την αβέβαιη εξερεύνηση του διαστήματος και τις προσωπικές υπερβάσεις που κάνουν ορισμένοι επιστήμονες για να εξερευνήσουμε τον εξωγήινο κόσμο . Τελικά, παντρεύει όλα τα παραπάνω επίπεδα της ανθρώπινης φύσης σε μια σειρά. Δυστυχώς, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει δεύτερη σεζόν, τουλάχιστον όχι στο Hulu. Με μεγάλη ευκολία θα μπορούσε η σειρά να μεταμορφωθεί σε μια γρήγορη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και μια φαντασμαγορική εξερεύνηση του διαστήματος στη δεύτερο σεζόν. Δεν είμαστε σίγουροι ότι χρειάζεται μια τέτοια αλλαγή. Η πρωτοτυπία της έγκειται στην βραδύτητά της και η άποψη μας είναι ότι η συγκεκριμένη σειρά θα ήταν πολλά υποσχόμενη ως έχει εάν δεν είχε αποφασιστεί η διακοπή παραγωγής του δεύτερου κύκλου. Κρίμα.

Βασίλης Μπατάλας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos