Berlinale 2011: Στο Ιράν η Χρυσή Άρκτος

Δημοσίευση: 19 Φεβ. 2011, 22:08

«Ο χωρισµός του Ναντέρ και της Σιµίν» τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο στο φετινό κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου.

Το φιλμ από τον Ιρανό σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχαντί (τον δημιουργό του εξαιρετικού προπέρσινου «Τι απέγινε η Έλι» που είχε πάρει Αργυρή Άρκτο για σκηνοθεσία το 2009) εκτός από πολύ καλή ταινία ήταν και εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς ήρθε και «έδεσε» με την τιμωρία των Ιρανών προς τον Τζαφάρ Παναχί (ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα του φεστιβάλ), είχε λοιπόν και πολιτικό μήνυμα. Αυτό όμως προσωπικά ελάχιστα με ενδιαφέρει. Αυτό που μετράει είναι η τέχνη και το φιλμ είναι πραγματικά άξιο. Μια οικογενειακή τραγωδία δοσμένη με τολμηρή σκηνοθετική ματιά, εντελώς εύστοχο για την σύγχρονη ιρανική πραγματικότητα και με δόσεις θρίλερ που τονώνουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπερσκελίζουν το συγκινητικό δράμα χαρακτήρων.

Το Jury Grand Prix (Αργυρή Άρκτο) πήρε το δεύτερο τη τάξει φαβορί, το μινιμαλιστικό (ίσως και κάπου αρκετά κουραστικό) καλλιτέχνημα του Ούγγρου Μπέλα Ταρ, «The Turin Horse», ενώ βραβείο σκηνοθεσίας πήρε (μάλλον ανεξήγητα) ο Γερμανός Ούλριχ Κόλερ για το «Sleeping Sickness».

Βραβείο α’ ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον πρωταγωνιστή του «O χωρισμός του Ναντέρ και της Σιμίν», Πεϊμάν Μοχάντι, ενώ α’ γυναικείου στην πρωταγωνίστρια Λέιλα Χατάμι. Βραβείο σεναρίου πήρε το «Forgiveness of Blood» του Τζόσουα Μάρστον, ενώ πρώτο βραβείο κοινού πήγε στο συμπαθές Ισπανικό «Even the rain» της Ιτσιάρ Μπολάν με τους Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Λουίς Τοσάρ (από τον οποίο το Move It εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη), το δεύτερο στο Αργεντίνικο «Medianeras» του Γκουστάβο Ταρέτο και το τρίτο στο ντοκιμαντέρ «Life in a day» του Κέβιν ΜακΝτόναλντ.

Bραβείο και την ελληνοαλβανικής παραγωγής "Αμνηστία" του Μπουγιάρ Αλιμάνι: πήρε το "The members of the Forum-Jury award the C.I.C.A.E. Prize".

Με βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, πάντως, τιμήθηκε το «In Heaven Underground - The Weissensee Jewish Cemetery» της Γερμανίδας Μπρίτα Βάουερ, ενώ το βραβείο της καλύτερης ταινίας μικρού μήκους πήγε στον Παρκ Τσαν Γουκ και το «Night Fishing» την πρώτη ταινία που έγινε ποτέ με iPhone και για την οποία σας έγραψα χθες.

Ολα τα βραβεία αν είσαι τόσο περίεργος, μπορείς να τα δεις ΕΔΩ

Aπόστολος Κίτσος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos