"Τα όριά μας": Μια από τις καλύτερες αθλητικές ταινίες για το 2022

Δημοσίευση: 19 Νοε. 2022, 15:27
Συντάκτης:

Σαν μια από τις καλύτερες αθλητικές ταινίες στον κόσμο για το 2022 διακρίθηκε η ταινία του Δημήτρη Γιατζουζάκη, «ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ», με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Χατζήμπεη, Παραολυμπιακό πρωταθλητή τριάθλου/Ironman.

«Τα όριά μας» είναι μια ταινία για το άθλημα του Παιδιού, του Γονιού και του Τριάθλου

Ένας αθλητής με αναπηρία πηγαίνει την επτάχρονη κόρη του και τον πεντάχρονο γιο του να τρέξουν έναν από τους πρώτους τους αγώνες παιδικού τριάθλου και θυμάται τον πιο δύσκολο αγώνα που έχει κάνει ποτέ, ένα IRONMAN: μια από τις πιο εξαντλητικές ψυχο-σωματικές δοκιμασίες που μπορεί ν' αντέξει κανείς σε μια μέρα. Έναν αγώνα που περιλαμβάνει 3,86χλμ. κολύμβηση, 180 χλμ. ποδήλατο και τα 42 χλμ. ενός Μαραθωνίου. Πριν και μετά τους αγώνες η ταινία εξερευνά πως και εάν τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν αυτή την ιδέα του ακραίου τριάθλου που τόσο πολύ γοητεύει τους μεγάλους.

Μια ταινία με χιούμορ και δράση, ιδανική για να παρακινήσει και να εμφυσήσει στα παιδιά και τους μεγάλους εκτός από την έννοια της διαφορετικότητας, τις αξίες, της οικογένειας, της φιλίας, της καταλυτικής επίδρασης του αθλητισμού και της προσπάθειας.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία της Δέσποινας Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, Γενικής Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τον πρωταγωνιστή της ταινίας Γιάννη Χατζήμπεη ως παράγοντα έμπνευσης και πρότυπο για τον γιό της μετά από σοβαρό ατύχημα του.

“Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ σαν Ελληνίδα και σαν γυναίκα απ’ τη χώρα που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Έχω ζήσει και σπουδάσει στην όμορφη πατρίδα σας και υπηρετώ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για σχεδόν τριάντα χρόνια. Επομένως μπορώ να πω ότι σήμερα, σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει έναν τρομερό πόλεμο, ο αθλητισμός είναι απαραίτητος για να προάγουμε την ειρήνη. Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερος χώρος από αυτόν, αυτής της εκδήλωσης, για να έρθει ξανά η ελπίδα και η ειρήνη.

Αλλά σήμερα είμαι πιο πολύ εδώ σαν μητέρα ενός αγοριού που πριν δεκαπέντε χρόνια, όταν ήταν τεσσάρων χρονών, έχασε το πόδι του σε ένα ατύχημα. Κι όμως αυτό το παιδί είχε μια τυχερή στιγμή στη ζωή του, την γνωριμία του με τον Γιάννη Χατζήμπεη, έναν αθλητή που του λείπει ένα χέρι και που του δίδαξε πώς να ξεπερνάει τις δυσκολίες της κάθε στιγμής. ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ είναι μια ταινία για την ουσία της ζωής, τη δύναμη της ελπίδας, τη σημασία της αποφασιστικότητας, της έμπνευσης και της αγάπης και τον ρόλο που παίζουν αυτά όχι μόνο στον γιο μου αλλά και σε τόσα άλλα παιδιά σε όλον τον κόσμο”.

Το 40ο Φεστιβάλ Αθλητικού Κινηματογράφου Milano Ficts (Federation Internationale Cinema-Television Sportifs) πραγματοποιήθηκε 9-13 Νοεμβρίου 2022 και συμμετείχαν ταινίες από 130 χώρες. Το Φεστιβάλ του Μιλάνου αποτελεί τον τελικό των 20 Φεστιβάλ Αθλητικών ταινιών απ’ όλο τον κόσμο που τελούν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Περιλαμβάνει τις ταινίες που έχουν διακριθεί σε κάποιο από τα 19 φεστιβάλ που έχουν προηγηθεί.

Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Γιατζουζάκη, αφού διακρίθηκε τον Ιούνιο στην Τεχεράνη, σε ένα από τα είκοσι φεστιβάλ του παγκόσμιου διαγωνισμού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικού Κινηματογράφου-Τηλεόρασης προωθήθηκε στον τελικό διαγωνισμό: το τεσσαρακοστό MILANO FICTS. Τα φεστιβάλ από τα οποία προέκυψαν οι διαγωνιζόμενες ταινίες είναι από τις χώρες: Αργεντινή, Βοσνία, Βραζιλία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Κένυα, Κίνα, Κόσσοβο, Ολλανδία, Ουγκάντα, Ουζμπεκιστάν, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Τζαμάικα, Τσεχία.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos