Προχωράει η Σχολή Κινηματογράφου στην Δράμα

Προχωράει η Σχολή Κινηματογράφου στην Δράμα
Δημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2020, 16:26

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είχε ανακοινώσει πριν δύο χρόνια τη συνεργασία του με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)  το οποίο, αξιοποιώντας την δυναμική του Φεστιβάλ, προανήγγειλε την θέσπιση προγράμματος Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη της Δράμας.

ΣΧΕΤΙΚΑΤο Φεστιβάλ Δράμας στην ΤV

Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ πράξη μέχρι τώρα, μιας και απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το πρόγραμμα είναι η ύπαρξη κτιριακής υποδομής  -ζητούμενο ετών και για το ίδιο το Φεστιβάλ. Τα έργα δεν προχώρησαν, προέκυψε και το ατυχές γεγονός με τον πρόωρο χαμό του καλλιτεχνικού διεθυντή της διοργάνωσης, φέτος όμως έγινε μια προσπάθεια να μπει ξανά το (πολύ σπουδαίας σημασίας) ζήτημα σε βάσεις που θα οδηγήσουν σε χειροπιαστά αποτελέσματα. 

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τον πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα και προέβησαν σε ανακοινώσεις σχετικά με την ιδρυση Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα, ένα από τα οράματα του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνη Παπαδόπουλου.

Στην συνέντευξη τύπου παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Δράμας Γιώργος Δεμερτζής και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντης Γιάννης Σακαρίδης.

«Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω γιατί από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ θετικός στην ίδρυση Σχολής κινηματογράφου στη Δράμα. Έχοντας στο πλευρό μας τον κυβερνητικό βουλευτή κ.Μπλούχο, κρίναμε οτι η αναγκαιότητα της ίδρυσης Σχολής στη Δράμα είναι «απαίτηση» των 43 χρόνων που λειτουργεί το Φεστιβάλ Δράμας. Το brand name του Φεστιβάλ είναι πολύ μεγάλο  και διαπιστώσαμε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς νέους δημιουργούς. Στόχος είναι να πάρουμε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για το προπτυχιακό τμήμα. Υπάρχει η βούληση η σχολή κινηματογράφου να γινει πράξη».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ.Ζώρας ευχαρίστησε «για την ευκαιρία να ζήσω την μαγευτική ατμόσφαιρα του Φεστιβαλ. Όμως η επίσκεψή μου εδώ είναι μια οφειλόμενη πράξη. Διότι πρόθεσή μας είναι να υλοποιήσουμε την δέσμευση που υπάρχει στο θέμα των κινηματογραφικών σπουδών στη Δράμα. Θα είναι ένα μοντέρνο πρόγραμμα σπουδών και ο στόχος είναι να επεκταθούμε σε όλες τις βαθμίδες του κινηματογράφου. Εχουμε συζητήσει το τμήμα αυτό να επεκταθεί και στις δημοσιογραφικές σπουδές, και το προπτυχιακό τμήμα  να περιλαμβάνει είτε δύο ξεχωριστές κατευθύνσεις, είτε να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Οι σπουδές θα είναι αντίστοιχες της θεατρολογίας, αλλά θα περιλαμβάνουν και το τεχνικό κομμάτι (μοντάζ, φωτογραφία κλπ)».

Αναφορικά με την ηλεκτρονική δημοσιογραφία «είναι ένα πολύ εξελισσόμενο κομμάτι, και η τηλεόραση, που παλιότερα θεωρούνταν «κακός κινηματογράφος», εξελίχθηκε σε  καλό κινηματογράφο».

Η πρόταση θα υποβληθεί «και σύντομα θα το ανακοινώσουμε. Στο Υπουργείο υπάρχουν ευήκοα ώτα. Το ΕΑΠ θα σταθεί δίπλα στο brand name του Φεστιβάλ».

Η σχολή θα λειτουργεί εξ αποστάσεως (σ.σ το ΕΑΠ λειτουργεί  εξ αποστάσεως), όμως «λόγω της  ιδιαιτερότητας του αντικειμένου χρειάζονται και δια ζώσης μαθήματα».

Ερωτώμενος για το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης της σχολής, ο κ.Ζώρας δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία, ωστόσο δεσμεύτηκε πως η διαδικασία θα τρέξει γρήγορα. «Ωστόσο πιθανόν να είναι ρεαλιστικός στόχος η σχολή να ξεκινήσει σε έναν χρόνο από σήμερα».

Η Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα, θα συνδέεται με την Καπναποθήκη Περδίκα, που μελλοντικά θα στεγάσει το Φεστιβάλ, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του ΕΑΠ, «η ίδρυση και λειτουργία της Σχολής δεν προϋποθέτει την ολοκλήρωση των εργασίων αποκατάστασης του χώρου της Καπναποθήκης.».

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Δημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2020, 16:26
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870