Πως ο George Harrison των Beatles έσωσε το Life of Brian των Monty Python

Δημοσίευση: 24 Μαρτίου 2022, 15:07
Συντάκτης:

Μπορεί το Life of Brian των Monty Python να έχει μείνει στην ιστορία σαν μία από τις καλύτερες κωμωδίες της μεγάλης οθόνης, αλλά είχε ένα πολύ δύσκολο ξεκίνημα. Σύμφωνα με το Rolling Stone, η EMI Films σταμάτησε την παραγωγή του δύο μέρες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Ο Eric Idle, μαζί με τον παραγωγό John Goldstone, έφτασαν μέχρι τη Νέα Υόρκη στην προσπάθεια τους να σώσουν το project. Εκεί γνωρίζουν τον Mike Medavov από τους United Artists, ο οποίος συμφωνεί να τους καλύψει τα μισά έξοδα παραγωγής.

Και κάπου εδώ παρουσιάζεται ως από μηχανής θεός ο George Harrison, και χρηματοδοτεί το υπόλοιπο μισό της παραγωγής. Μπορεί ο πρώην Beatle να μοιάζει αταίριαστος με ένα τέτοιο project (έκανε πάντως ένα cameo στο φιλμ που μπορείτε να διακρίνετε στo clip στο τέλος του κειμένου), αλλά δεν είναι όσο φαίνεται. Για παράδειγμα η ταινία των Beatles του 1965 Help!, έχει χιούμορ που θυμίζει κατά πολύ Monty Python.

Ο Harrison πήρε ένα μεγάλο ρίσκο.

Παρ’όλο που μέλη της ομάδας των Monty Python όπως ο Michael Palin και ο Terry Gilliam ήταν γνωστοί με τον Harrison, η συνδρομή του στο να φτιαχτεί η ταινία ήταν μόνο από δικό του προσωπικό ενδιαφέρον στο project. Όπως είπε και ο Idle στο Rolling Stone “το χρηματοδότησε καθαρά και μόνο γιατί ήθελε να το δει στη μεγάλη οθόνη”.

Ο Harrison όχι μόνο δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής HandMade Films, αλλά έβαλε σε υποθήκη ακόμα και το σπίτι του. Με το που μπλέχτηκε όμως με τις παραγωγές ταινιών συνειδητοποίησε πόσο πολύ άρεσε και στον ίδιο. Η HandMade Films μας χάρισε αρκετές ταινίες στα ‘80ς, όπως το Time Bandits και το Withnail and I, αν και πολλές από αυτές εκτιμήθηκαν πολύ αργότερα.

Το Life of Brian όταν πρωτοβγήκε στις αίθουσες δίχασε το ευρύ κοινό. Παρ’όλο που η ιδέα ενός μωρού που γεννιέται στη διπλανή φάτνη από του Χριστού, και όλη του τη ζωή το μπερδεύουν μαζί του είναι ξεκάθαρα πανέξυπνη, θεωρήθηκε ακραίο σαν θρησκευτική παρωδία. Κατάφερε να αναζωπυρώσει μέχρι και την αντιπαλότητα Νορβηγίας-Σουηδίας, όταν η Νορβηγία απαγόρεψε την προβολή του, και η Σουηδία άρχισε να το διαφημίζει σαν την ταινία που είναι ‘’τόσο αστεία που απαγορεύεται να παιχτεί στη Νορβηγία”! 

Τέσσερεις δεκαετίες μετά, και δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει ακούσει έστω μία φορά κάποια από τις αγαπημένες ατάκες του Life of Brian. Οι όποιες δυσκολίες στην αρχική του παραγωγή έχουν μόνο συνεισφέρει στην υστεροφημία του. Και με έναν περίεργο τρόπο που θα μπορούσε να έχει βγει από κάποιο σκετσάκι των Monty Python, το οφείλουμε σε έναν κιθαρίστα από τo Liverpool και στο χιούμορ του.

 

 

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos