Ο Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

Δημοσίευση: 15 Ιαν. 2023, 13:43
Συντάκτης:

Ο σπουδαίος Τζον Μάλκοβιτς εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Στέγη, πλάι στην πολυβραβευμένη Λιθουανή ηθοποιό Ingeborga Dapkunaite, σε ένα από τα πιο αινιγματικά έργα του σύγχρονου θεάτρου. Το έργο «Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Bernard-Marie Koltès, σε σκηνοθεσία Timofey Kulyabin, έρχεται στην Κεντρική Σκήνη για 5 μόνο παραστάσεις, 9 με 12 Φεβρουαρίου, πριν συνεχίσει τη διεθνή περιοδεία του.

<a href="/nea/new-look-monotono-kai-afiloxeno-gia-ton-theati/69579">"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Τhe new look": Μονότονο και αφιλόξενο για τον θεατή

-Μια ανάσα προτού συμπληρώσει τα 70 του χρόνια, ο Τζον Μάλκοβιτς εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Στέγη. Παιδί της σκηνής του Σικάγου και της Νέας Υόρκης – προτού τον απορροφήσει το Χόλιγουντ σε μερικούς από τους πλέον φλεγόμενους και δαιμόνιους ρόλους «κακών» της 80s και 90s κινηματογραφικής ιστορίας – ο Μάλκοβιτς επανέρχεται επιλεκτικά στο θέατρο, τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως ηθοποιός. Με την πρώτη του ιδιότητα, έχει τιμηθεί με το βραβείο Molière (Γαλλία) και το βραβείο Milton Schulman (Ηνωμένο Βασίλειο).

«Αν βαδίζετε έξω, αυτήν την ώρα και σ' αυτό το μέρος, είναι επειδή ποθείτε κάποιο πράγμα που δεν έχετε, κι αυτό το πράγμα, εγώ, μπορώ να σας το προμηθεύσω». To έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές (1986), γραμμένο στο ύφος των φιλοσοφικών διαλόγων του 18ου αιώνα, έχει δύο πρόσωπα: τον ντίλερ και τον πελάτη. Ποτέ δεν μαθαίνουμε τι ακριβώς αφορά η συνάντησή τους, ποιο είναι το αντικείμενο του πόθου και ποιο το ντιλ τους. Κανένας δεν λέει τα πράγματα όπως είναι. Κρύβονται πίσω από τις λέξεις. Ίσως γιατί κάτι ανείπωτο ελλοχεύει κάτω από όλα.

Αυτό το ανείπωτο φωτίζει η σκηνοθεσία του Τιμοφέι Κουλιάμπιν, στην παράσταση της Μοναξιάς των κάμπων με το βαμβάκι που, ύστερα από την πρεμιέρα της στο Dailes teātris στη Ρίγα Λετονίας στις 28-31 Μαΐου 2022, η Ελλάδα και η Κεντρική Σκηνή της Στέγης γίνονται ο πρώτος σταθμός της διεθνούς περιοδείας της.

Hi-tech κάμερες παρακολουθούν διαρκώς τους ήρωες του έργου, αποκαλύπτοντας σταδιακά τι είναι εκείνο που κρύβεται πίσω από τις λέξεις και τις υπεκφυγές τους: μια παλιά υπόθεση παιδοφιλίας. «Κάνουμε μια παράσταση για έναν σκοτεινό πόθο, αξιόποινο και αναγνωρίσιμο ως έγκλημα σε κάθε κοινωνία σύμφωνα με τον Νόμο. Υπάρχουν δύο ηθοποιοί στη σκηνή αλλά, στην ουσία, ένα και μόνο πρόσωπο. Στο υποσυνείδητό του συμβαίνουν όλα» δηλώνει ο σκηνοθέτης.

Με τον Τζον Μάλκοβιτς και την πολυβραβευμένη Λιθουανή ηθοποιό Ingeborga Dapkunaite να εναλλάσσονται στους ρόλους του πελάτη και του ντίλερ, το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Ρώσου σκηνοθέτη που πρωτοήρθε στην Ελλάδα το 2018, παρουσιάζοντας μια παράσταση που άφησε εποχή: τις Τρεις Αδερφές του Τσέχοφ εξολοκλήρου στη νοηματική γλώσσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μάλκοβιτς συμπρωταγωνιστεί με τη διακεκριμένη Λιθουανή ηθοποιό Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε. Θα έλεγε κανείς πως αποτελούν ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι, έχοντας τουλάχιστον δέκα συνεργασίες στο θέατρο και το σινεμά. Σταθμός στην κοινή τους πορεία θεωρείται το μιούζικαλ “The Giacomo Variations” (που στη συνέχεια μεταφέρθηκε και στο σινεμά, σε σκηνοθεσία Michael Sturminger), αλλά και η ρωσική ταινία “About Love”.

Σημείωμα σκηνοθέτη: Υπάρχουν δύο ηθοποιοί στην παράστασή μας, αλλά μονάχα ένας χαρακτήρας. Θα περάσουμε την περισσότερη ώρα στο υποσυνείδητο, στους εφιάλτες ενός προσώπου που δεν θα εμφανιστεί ποτέ επί σκηνής. Αντ’ αυτού, θα δούμε δύο φιγούρες σε αντιπαράθεση, να διεξάγουν έναν έντονο, συναισθηματικά φορτισμένο και περίπλοκο διάλογο. Πρόκειται για τον διάλογο ενός προσώπου με τις ίδιες τις δικές του απόκρυφες επιθυμίες και φοβίες. Με κάτι που δεν μπορεί καν να ομολογήσει ούτε στον ίδιο τον εαυτό του – και, συγχρόνως, κάτι από το οποίο δεν μπορεί να απαλλαγεί παρά μόνο εάν αυτοκτονήσει. Είναι μια ιστορία ανθρώπινης πολυπλοκότητας, η οποία αντιμετωπίζει τον κόσμο όπου η πολυπλοκότητα είναι κάτι ανεπιθύμητο, ακατάλληλο, σχεδόν ανήθικο. Αυτός ο κόσμος δημιουργεί εσωτερική διχόνοια, δυσαρμονία που σκοτώνει το άτομο από τα μέσα του σαν μια θανατηφόρα ασθένεια.

Πέμπτη 9/2 στις 8.30 μ.μ.  /  Παρασκευή 10/2 στις 8.30  /  Σάββατο 11/2 στις 2 μ.μ. & 8.30 μ.μ.  /  Κυριακή 12/2 στις 8.30 μ.μ.

Κεντρική κηνή Στέγης. Εισιτήρια: 5-55 ευρώ. Κατάλληλο για +18. Διάρκεια: 70'. Η παράσταση είναι στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους. 

Έναρξη προπώλησης Γενικού Κοινού: 19 Ιανουαρίου 2023 στις 5 μ.μ.

Κλείστε θέση εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos