To Midnight Express με στυλ νουάρ

Δημοσίευση: 12 Απριλίου 2019, 13:47

Οι μεταμεσονύχτιες προβολές της κινηματογραφικής λέσχης Midnight Express συνεχίζονται και φέτος στον κινηματογράφο ΑΑΒΟΡΑ. Aπόψε Παρασκευή 12 Aπριλίου στις 00.30 με τα Detour/1945 & The Hitch-Hiker/1953.

<a href="/nea/midnight-express-paroysiazei-white-dog/69524">Το Midnight Express παρουσιάζει: "White dog"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο Midnight Express παρουσιάζει: "White dog"

Τα ενώνει μια λεωφόρος.
Τα χωρίζει μια οχταετία.
Τα συνδέει η μοίρα και το οτοστόπ.

Το πρώτο είναι το DETOUR (Παράκαμψη) του 1945, σε σκηνοθεσία Edgar G. Ulmer και το δεύτερο, το εξίσου θρυλικό THE HITCH-HIKER (Ο Δολοφόνος της Λεωφόρου) του 1953 σε σκηνοθεσία της Ida Lupino. Ταινίες που πολύ πρόσφατα αποκαταστάθηκαν και αξίζει να επισκεφτούν ξανά τις μεγάλες οθόνες.


DETOUR

Ο Aλ Ρόμπερτς παίζει πιάνο τα βράδια σε ένα μπαρ. Είναι ερωτευμένος με την Σου και αποφασίζει να πάει να την βρει. Έτσι ξεκινά ένα ταξίδι με ωτο-στοπ από τη Νέα Υόρκη στην Καλιφόρνια. Γνωρίζει τότε έναν ευγενικό χαρτοπαίκτη που δέχεται να τον πάρει με το αυτοκίνητό του. Όταν ο οδηγός παθαίνει καρδιακή προσβολή, μια σειρά από τυχαία γεγονότα μπλέκουν τον Αλ Ρόμπερτς σε προβλήματα...

Το «Detour» γυρίστηκε μέσα σε έξι ημέρες και όπως έγραφε στη διθυραμβική κριτική του ο Ρότζερτ Ιμπερτ κανονικά θα είχε ξεχαστεί από το χρόνο και από την κατακραυγή των κριτικών για τα τεχνικά του λάθη και τις σκηνοθετικές απροσεξίες που όσο και να προσπαθεί να «σώσει» το περίτεχνο μοντάζ απλώνονται ως σημάδια της low budget φύσης του σε ολόκληρα τα περίπου 70 του λεπτά. «Κι όμως, ζει, στοιχειωτικό και τρομακτικό, μια ενσάρκωση της ένοχης ψυχής του φιλμ νουάρ. Κανείς που το έχει δει, δεν το έχει ξεχάσει εύκολα». 

Και είναι αλήθεια. Το «Detour» δεν ξεχνιέται εύκολα γιατί ήδη από τα πρώτα του δευτερόλεπτα έχει πάρει τον θεατή και τον έχει βυθίσει μέσα σε μια ομίχλη μιας εξομολόγησης σε πρώτο πρόσωπο που μοιάζει να γράφεται πάνω στη βίαιη αποκαθήλωση του (αμερικανικού) ονείρου, με έναν τρόπο που όμοιό του δεν θα συναντήσεις συχνά, ούτε καν στο ημίφως και την μελαγχολία της ίδιας της ιστορίας του φιλμ νουάρ. 

Σκηνοθεσία: Εντγκαρ Ούλμερ. Πρωταγωνιστούν: Τομ Νιλ, Αν Σάβατζ, Κλαούντια Ντρέικ, Εντμουντ ΜακΝτόναλντ. Διάρκεια: 65 λεπτά


THE HITCH-HIKER

Ένα ταξίδι αναψυχής μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν δύο φίλοι παίρνουν με ωτο-στοπ έναν ψυχοπαθή κατάδικο ο οποίος τους ανακοινώνει ότι στο τέλος του ταξιδιού θα τους σκοτώσει. Σαν να μην έφτανε αυτό, η ιδιαιτερότητα που έχει στο ένα μάτι του το οποίο μένει μόνιμα ανοικτό, δεν τους αφήνει να γνωρίζουν πότε κοιμάται και πότε είναι ξύπνιος.

Η Αγγλοαμερικανίδα Λουπίνο ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός τη δεκαετία του ‘30 και τη δεκαετία του ’40 μεταπήδησε στη σκηνοθεσία. Σε μια εποχή που η τύχη των ηθοποιών καθοριζόταν αποκλειστικά από τα στούντιο, ήταν η πρώτη που πήρε στα χέρια της την καριέρα της με το να σκηνοθετήσει δικές της ταινίες, σε πολλές από τις οποίες ήταν συν-σεναριογράφος και συμπαραγωγός, επιλέγοντας επιπλέον θεματολογία δύσκολη για την εποχή όπως η έκφραση της σεξουαλικότητας και οι συνέπειες της, η ανεξαρτησία αλλά και η εξάρτηση μιας γυναίκα από το άλλο φύλο, ο βιασμός. 

To σενάριο της ταινίας είναι του Ντάνιελ Μάινγουάρινγκ, του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται στα credits – βλέπετε, ήταν «σημειωμένος» στη περίφημη Μαύρη Λίστα του Γερουσιαστή Μακάρθυ, ως «ύποπτος» για «αντιαμερικάνικες (δηλαδή κομμουνιστικές) ενέργειες». Εμπνεύστηκε το σενάριο της ταινίας από την πραγματική ιστορία του Μπίκι Κουκ, ο οποίος το 1950 στην Καλιφόρνια δολοφόνησε μία πενταμελή οικογένεια και έναν πωλητή, κάνοντας ότοστοπ. Μετά από αυτές τις δολοφονίες, ο Κουκ απήγαγε έναν σερίφη και τον εξανάγκασε να οδηγήσει στην έρημο. Εκεί τον έδεσε, κλέβοντας το περιπολικό. Παρ' όλα αυτά, ο σερίφης κατάφερε να απελευθερωθεί από τα δεσμά, ειδοποιώντας τις αρχές και ο Κουκ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο στις φυλακές του Σαν Κουέντιν στις 12/12/1952. 

Σκηνοθεσία: Ίντα Λουπίνο. Πρωταγωνιστούν: Έντμοντ Ο' Μπράιαν, Φρανκ Λαβτζόι, Γουίλιαμ Ταλμαν, Χοσέ Τορβάι. 
Θα υπάρξουν δυο ξεχωριστές εισαγωγές για κάθε φιλμ: Το DETOUR θα προλογίζει ο σκηνοθέτης του εξαίσιου ΑΦΤΕΡΛΟΒ, Στέργιος Πάσχος, ενώ το HITCH HIKER, ο κριτικός/συντάκτης του 1-2 και του Luben, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου.

Κοινό εισιτήριο και για τις 2 προβολές: 5 ευρώ.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Shirley

Shirley

Θα το βρείτε: Netflix

Όπως μας ενημερώνει από την αρχή το “Shirley”, το 1968 ανάμεσα στα 435 μέλη...
16 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos