Αυτές είναι οι 10 αγαπημένες ταινίες της Τζέιν Κάμπιον

Δημοσίευση: 17 Απριλίου 2022, 14:39
Συντάκτης:

Η Τζέιν Κάμπιον επέστρεψε στον κινηματογράφο, 12 χρόνια μετά το (μέτριο) Bright Star και κατάφερε να εδραιώσει το καλλιτεχνικο της αποτύπωμα με το «The power of thw dog», για το οποίος επιβραβεύτηκε με το Όσκαρ σκηνοθεσίας.

<a href="/nea/cinedoc-paroysiazei-jane-campion-cinema-woman/69132">To Cinedoc παρουσιάζει: Jane Campion, The Cinema Woman</a>ΣΧΕΤΙΚΑTo Cinedoc παρουσιάζει: Jane Campion, The Cinema Woman

Γεννημένη στη Νέα Ζηλανδία, η Κάμπιον σπούδασε εικαστικές τέχνες κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων, οι οποίες διαμόρφωσαν τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες της και από την πρώτη της μικρού μήκους, το Peel/1983 ξεκίνησαν οι βραβεύσεις και η κριτική αποδοχή.

Στην προσπάθεια να αποκρυπτογραφηθεί το δημιουργικό όραμα της βραβευμένης με 2  Όσκαρ 68χρονης δημιουργού, το Criterion της πήρε συνέντευξη, όπου η Κάμπιον αποκάλυψε καταρχήν ότι θεωρεί τον Ακίρα Κουροσάουα και τον Φεντερίκο Φελίνι, «μεγάλους δάσκαλους».

Μιλώντας για το magnum opus του Κουροσάουα, «Seven Samurai»/1954, η Κάμπιον ισχυρίστηκε ότι βλέπει ξανά και ξανά την ταινία κατά καιρούς: «Την αγαπώ για την ισορροπία του χιούμορ, το δράμα και τη βαθιά του στοργή για την ευγενή και ελαττωματική φύση μας. Όταν θυμάμαι την ταινία χαμογελώ και απολαμβάνω πολύ το εύρος των χαρακτήρων, όλους τους όμορφους θαρραλέους, σπασμένους και ρομαντικούς σαμουράι. Κι εγώ θέλω να γίνω ένας από αυτούς τους σαμουράι και θέλω να κάνω μια τόσο δυνατή και ευγενική ταινία».

Ο Κάμπιον εξέφρασε επίσης βαθύ θαυμασμό για τα έργα του Φεντερίκο Φελίνι. Είπε ότι βρίσκει περισσότερη ομορφιά στα έργα του όσο περνούν τα χρόνια, απηχώντας τα συναισθήματα πολλών άλλων φαν του κινηματογράφου: «Ο Φελίνι είναι ο πιο ευχάριστος κινηματογραφιστής από όλους. Τα πλάνα και η αφήγηση του είναι τόσο άνετα και κομψά, είναι σαν να σκέφτεται τις λήψεις του μέσα από μια κάμερα στο μυαλό του και κατευθείαν σε μια οθόνη».

Η Κάμπιον αποκάλυψε επίσης ότι η «πρώτη της βαθιά αγάπη στον κινηματογράφο» ήταν ο Λουίς Μπουνουέλ: «Είναι απόλυτα μοντέρνος, τολμηρός και ξεκάθαρος. Βρέθηκα να γελάω από χαρά και έκπληξη. Κατανοεί την ανθρώπινη φύση, ενώ αρνείται να τη συναισθηματικοποιήσει», δήλωσε.

Και κράτησε το τελικό σχόλιο για τον Ζαν Λικ Γκοντάρ: «Κανείς σήμερα δεν είναι τόσο σύγχρονος όσο ο Γκοντάρ. Ποτέ δεν υπήρξε πιο τολμηρός εννοιολογικός, σικ και ασεβής σκηνοθέτης. Στην Περιφρόνηση, παρακλουθούμε ένα συναρπαστικό πορτρέτο ενός γάμου που ξετυλίγεται. Αστεία, κομψή, όμορφη Μπριζίτ Μπαρντό (για όνομα του Θεού) και στοιχειωμένη».

Αυτές είναι οι 10 αγαπημένες ταινίες της Τζέιν Κάμπιον:

  • Seven Samurai (Akira Kurosawa, 1954)
  • The Night Porter (Liliana Cavani, 1974)
  • The Firemen’s Ball (Miloš Forman, 1967)
  • That Obscure Object of Desire (Luis Buñuel, 1977)
  • Contempt (Jean-Luc Godard, 1963)
  • Tokyo Story (Yasujirō Ozu, 1953)
  • La strada (Federico Fellini, 1954)
  • Scenes from a Marriage (Ingmar Bergman, 1973)
  • Samurai I: Musashi Miyamoto (Hiroshi Inagaki, 1954)
  • Badlands (Terrence Malick, 1973)
Πρώτη δημοσίευση: 17 Απριλίου 2022, 14:39
Ενημέρωση: 17 Απριλίου 2022, 14:39
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos