Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: O Κέμπτον Μπάντον, ένας σπιρτόζος εξηντάχρονος οδηγός ταξί, έκλεψε το 1961 από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου το πορτρέτο του Δούκα του Ουέλινγκτον Άρθουρ Γουέλσλι, που δημιούργησε ο Ισπανός ζωγράφος Φρανσίσκο Γκόγια.

Διεκδικητής της δωρεάν τηλεόρασης (οι Βρετανοί έπρεπε να πληρώσουν τότε άδεια προκειμένου να έχουν τηλεόραση στο σπίτι τους) και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των αδυνάτων, ο Μπάντον υποστήριξε ότι το έκανε για να βοηθήσει με το χρηματικό ποσό τον Βρετανικό λαό και τις διεκδικήσεις του.

Αυτή είναι η ιδιαίτερη ιστορία του.`

Άποψη: To “The Duke” αφηγείται το χρονικό της πρώτης και μοναδικής μέχρι στιγμής ληστείας στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, εστιάζοντας στον σπαρταριστό πρωταγωνιστή της. Και ταυτόχρονα αποτελεί την τελευταία κινηματογραφική ταινία του Roger Michell (“Notting Hill”, “Venus”, “My cousin Rachel”), που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η ταινία του είναι μια feelgood και καλοσυνάτη κωμωδία, απλή αλλά όχι απλοϊκή.

Ξεκινώντας από την δίκη του Μπάντον, η εξέλιξη γυρνά πίσω στον χρόνο ξεδιπλώνοντας την ζωή της οικογένειας Μπάντον αλλά και τα γεγονότα που οδήγησαν σε και ακολούθησαν την ιδιόρρυθμη αυτή ληστεία. Παρά τα παλιομοδίτικα χαρακτηριστικά και την φαινομενική απλότητα, ή και ακριβώς γι’ αυτήν, η ταινία είναι ιδιαίτερα καλογραμμένη και φανταστικά εκτελεσμένη.

Ο Τζιμ Μπρόντμπεντ είναι εξαιρετικός στον ρόλο του αεικίνητου και παιχνιδιάρη Μπάντον, ισορροπώντας μεταξύ των δον κιχωτικών πλευρών του ήρωα και της ειλικρινούς και γνήσιας τιμιότητάς του, και εξίσου εντυπωσιακή είναι για ακόμα μια φορά η Έλεν Μίρεν στον ρόλο της συζύγου Ντόροθι Μπάντον, που παραμένει προσγειωμένη και αφοσιωμένη στην διατήρηση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας τόσο της ίδιας όσο και της οικογένειάς της.

Όσο ο σύζυγός της οργανώνει καμπάνιες για δωρεάν τηλεόραση για τους ηλικιωμένους, τόσο η Ντόροθι επιμένει να πληρώνει την άδεια, μένοντας πιστή στις αρχές της.

Η διαφορετική τους στάση είναι εμφανής και στην αντιμετώπιση της πρόσφατης οικογενειακής τους απώλειας, μια από τις θεματικές της ταινίας που εξισορροπούν τον καθόλα ευχάριστο και ελαφρύ της προσανατολισμό.

Κατά τ’ άλλα, το “The Duke” συνιστά μια εμψυχωτική και διασκεδαστική κινηματογραφική ταινία, με συγκινητικές πινελιές και γενναιόδωρες διαθέσεις. Σίγουρα ακολουθεί πεπατημένες διαδρομές, αλλά την χρειαζόμαστε πού και πού και την δική τους ζεστασιά.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Aug 2022, 18:31
Ενημέρωση: 8 Aug 2022, 18:31
Τίτλος:
The Duke
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos