Sr.

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. συνσκηνοθέτησε ένα ντοκιμαντέρ για τον σκηνοθέτη πατέρα του για το Netflix. Είναι ένα συγκινητικό homage σε έναν καλλιτέχνη που ενέπνευσε γενεές και κυρίως ένας φόρος τιμής σε έναν πατέρα και ειδικότερα σε μία σχέση πατέρα-γιου.

Sr. - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η ζωή και η καριέρα του ανεξάρτητου σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ντάουνι του Πρεσβύτερου σε ένα ντοκιμαντέρ ενορχηστρωμένο από τον γιο του, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.

Άποψη: Από παιδική ηλικία, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ζούσε μέσα στην καρδιά του ανεξάρτητου σινεμά λόγω του δεινού κινηματογραφιστή πατέρα του. Από αυτόν φυτεύτηκε ο σπόρος για την ηθοποιία και αυτόν είχε ως πρότυπο όταν έφτασε μετά από χρόνια να είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Ωστόσο, ποτέ δεν ξέχασε την κληρονομιά του πατέρα του και έτσι, όταν ο σκηνοθέτης Κρις Σμιθ, γνωστός για τα ντοκιμαντέρ του “Fyre”, “Jim and Andy” και άλλα, τον πλησίασε με την πρόταση να ασχοληθεί με την μέχρι τώρα πορεία του, ο ίδιος του αντιπρότεινε κάτι καλύτερο.

Φυσικά, αν δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων τον πατέρα του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, σου προκαλεί ένα σοκ το γεγονός αλλά αργότερα συνειδητοποιείς ιδίοις όμμασι από πού πηγάζει η ιδιοσυγκρασία του 57χρονου ηθοποιού. Από τις συνδιαλέξεις τους που γίνονται με αφορμή το “Sr.”, αποδεικνύεται πως ο Πρεσβύτερος υπήρξε ένα άναρχο πνεύμα που έκανε άναρχο σινεμά στην ανεξάρτητη σκηνή όμως με μεγάλη επιτυχία. Αυτό το αντισυστημικό πνεύμα, η καυστική αίσθηση του χιούμορ όπως και η αγαπησιάρικη φύση που προσπαθεί να κρυφτεί ανεπιτυχώς, είναι χαρακτηριστικά που έχουν μεταβιβαστεί στον Τζούνιορ, ακόμα και αν λίγο έλειψε να χαθούν μια για πάντα όταν ρίχτηκαν και οι δύο στα ναρκωτικά.

Αλλά αυτά ήταν παλιά και σημασία έχει το τώρα. Ή μάλλον το τότε. Τότε που ο Sr. ήθελε να έχει λόγο για το ντοκιμαντέρ που του ετοίμαζαν και μάλιστα διεκδίκησε και έλαβε την δυνατότητα να κάνει το δικό του cut, με τις δικές του προτιμήσεις στο μοντάζ και τα πλάνα. Ακόμα και καταπονημένος (ειδικά προς το τέλος του ντοκιμαντέρ) από τη νόσο του Πάρκισον, περιφερόταν με ακμαίο πνεύμα και με καλή διάθεση ενώ εξιστορούσε με ζωηράδα τις ταινίες που τον έκαναν γνωστό όπως το “Putney Swope”, “Up the Academy” και “Hugo Pool”.

Εκεί, διακρίνουμε πρωτότυπη και αιχμηρή σκέψη, έξω από στεγανά, η οποία δε φοβάται να δώσει μία άλλη ματιά του κόσμου, πιο σουρεάλ και όσο γλυκόπικρη χρειάζεται. Την τολμηρότητα που τον διακατείχε επιβεβαιώνουν συνεργάτες του όπως ο τρομερός Άλαν Άρκιν που μιλάει και αστειεύεται για τα τότε γυρίσματα, αλλά διαφαίνεται και από τον θαυμασμό που έτρεφαν για το πρόσωπό του άνθρωποι όπως ο σπουδαίος Πολ Τόμας Άντερσον. 

Αυτό που τελικά καταλήγει να είναι το “Sr.” είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ντοκιμαντέρ κινηματογραφικής φύσης. Είναι ένα homage σε έναν καλλιτέχνη που ενέπνευσε γενεές και κυρίως ένας φόρος τιμής σε έναν πατέρα και ειδικότερα σε μία σχέση πατέρα-γιου. Ακόμα και αν ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. αρνείται οποιονδήποτε από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς για το “Sr.” εμείς δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε την εγκυρότητά τους. Όπως φυσικά και τον ισχυρισμό του ηθοποιού ότι κατά βάθος είναι μία σπουδή πάνω στην ζωή και τον θάνατο.

Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι, και ο Ρόμπερτ Ντάουνι ο Πρεσβύτερος το αντιλήφθηκε γενναία και με πολύ πόνο κάποιες φορές για να φτάσει σε μία ηλικία όπου θα μπορεί να αναπολεί το παρελθόν, προσωπικά αλλά και μπροστά από την κάμερα, με πληρότητα. Όση συγκίνηση προκάλεσε σε εμάς, άλλη τόση επέβαλε στον γιο του, για τον οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πατέρας του ήταν ένας κύκλος που έκλεισε με τον πιο ταιριαστό τρόπο: με σινεμά.

Πρώτη δημοσίευση: 3 Φεβ. 2023, 14:32
Ενημέρωση: 3 Φεβ. 2023, 14:35
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Sr.
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
89
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos