Χρυσές φωνές

Χρυσές φωνές - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Η Ράγια και ο Βίκτορ Φρένκελ είναι ένα ζευγάρι εξηντάρηδων ηθοποιών που έχουν διαπρέψει ως μεταγλωττιστές στην Σοβιετική Ένωση.

Με την πτώση της, και ακολουθώντας την πορεία χιλιάδων σοβιετικών εβραίων, αποφασίζουν να επιστρέψουν στο Ισραήλ, όπου η κοινή τους καριέρα δεν φαίνεται να έχει μεγάλο αντίκρισμα. Για την ακρίβεια, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ανάγκη για ρωσόφωνους μεταγλωττιστές. Έτσι, η νέα τους ζωή τους καλεί σε επαναπροσδιορισμό και επιφυλάσσει ενδιαφέρουσες αλλά και επίπονες εξελίξεις.

Άποψη: Η ταινία του Evgeny Ruman αποτελεί μια ευχάριστη και γλυκόπικρη κωμωδία.

Γλυκιά γιατί περιέχει κωμικά στοιχεία και συγκινητικές, ρομαντικές αποχρώσεις. Πικρή γιατί βασίζεται στην σκληρή πραγματικότητα της αλλαγής ζωής και ό,τι αυτή επιφέρει. Ιδιαίτερα όταν γίνεται στην ηλικία των 60. Ιδιαίτερα όταν αφορά δυο ανθρώπους που τοποθετούνται διαφορετικά απέναντί της.

Ο Βίκτορ (Vladimir Friedman) είναι ένας άνθρωπος που υπεραγαπά την δουλειά του και τον κινηματογράφο γενικότερα, γι’ αυτό και δυσκολεύεται τόσο να προσαρμοστεί σε μια καθημερινότητα χωρίς αυτή και τον επαγγελματισμό που την συνόδευε. Η Ράγια (Mariya Belkina) από την άλλη, έχοντας περισσότερο θέση θεάτριας και όχι πρωταγωνίστριας στη δική της ζωή, μοιάζει περισσότερο έτοιμη από ποτέ να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, όσο «ιδιαίτερο» κι αν είναι αυτό.

Ο Βίκτορ ζητά μια νέα αρχή αλλά αδυνατεί να αποχωριστεί κάθε τι παλιό. Η Ράγια προσπαθεί να ανακαλύψει ξανά μέσα στο νέο τον εαυτό και τις χρόνια παραμελημένες ανάγκες της.

Οι χρυσές φωνές τους παλεύουν με την ανάγκη βιοπορισμού αλλά και με τις προσωπικές για τον καθένα προκλήσεις της νέας τους ζωής, σε μια ελαφριά και χαμηλόρυθμη εξέλιξη.

Το “Golden Voices” δεν απογειώνεται ποτέ, ούτε επιφυλάσσει κάποια έκπληξη για τον θεατή, ωστόσο διαθέτει ενδιαφέρουσες στιγμές, αγαπάει πολύ το σινεμά και το δείχνει ενώ χαρακτηρίζεται από μια εγγενή ειλικρίνεια, επιβεβαιώνοντας την προσωπική σύνδεση των δημιουργών με την ιστορία του.

«Κάθε ταινία είναι ένας ολόκληρος κόσμος στον οποίο βοηθάμε τον κόσμο να μπει», αναφέρει κάποια στιγμή ο Βίκτορ και αυτό είναι αλήθεια, με τον δικό τους να αποτελεί ένα εγκάρδιο και συμπαθές τοπίο.

Πρώτη δημοσίευση: 31 Ιουλίου 2022, 16:34
Ενημέρωση: 31 Ιουλίου 2022, 16:36
Τίτλος:
Χρυσές φωνές (Golden voices)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
88
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos