Φαντάσματα στην πόλη

Φαντάσματα στην πόλη - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ένα πρόσωπο της ταινίας, ένας υπερασπιστής του θαυμαστού, καινούριου κόσμου που αναδύεται στην σημερινή Πόλη, λέει κάποια στιγμή «Με αυτόν τον τρόπο χτίζουμε την νέα Τουρκία». Και είναι μια φράση που συνοψίζει άψογα την κατάσταση στην γειτονική χώρα, το τέλειο σκοτάδι για το οποίο θέλησε να μας μιλήσει η Azra Deniz Okyay, κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο της Εβδομάδας Διεθνούς Κριτικής στο 77ο Φεστιβάλ Βενετίας.

Στο “Ghosts” παρακολουθούμε την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων στη διάρκεια μιας ημέρας που η χώρα βιώνει ένα ανεξήγητο, γενικό μπλακ άουτ. Μια γυναίκα που παλεύει οικονομικά για να βοηθήσει τον φυλακισμένο γιο της, μια κοπέλα με μεγάλη αγάπη στον χορό, ένας μεσήλικας που εκμεταλλεύεται ανθρώπους και καταστάσεις κατ’ επάγγελμα και μια νεαρή ακτιβίστρια  διασταυρώνονται για λίγο σε μια μέρα αυξανόμενου χάους, ξεδιπλώνοντας όλες τις προβληματικές της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας.

Άποψη: Από την ακραία κερδοσκοπική και κακότεχνη διαδικασία ανάπλασης των υποβαθμισμένων περιοχών, τον χαφιεδισμό, την καταστολή και την αστυνομοκρατία μέχρι την ισχυρότατη επικράτηση της μαντήλας, την αποδοκιμασία του διαφορετικού και την καταπίεση κάθε ελεύθερης συμπεριφοράς, οι «θρίαμβοι» της προόδου και των νέων συνθηκών της Τουρκίας δεν είναι παρά ένας αυξανόμενος σκοταδιστικός εφιάλτης, που τυλίγει τους ανθρώπους αφαιρώντας τους ζωτικό χώρο και προσωπική ταυτότητα.

Μέσα από συνεχείς αναδρομές, επαναλαμβανόμενες σκηνές από διαφορετικές οπτικές γωνίες, κοψίματα και γρήγορες εναλλαγές, η σκηνοθέτης οικοδομεί μια πολυεπίπεδη μεταφορά για την έλλειψη προοπτικής και την αυξανόμενη σκληρότητα μιας χώρας που κινείται ταχύτατα, αλλά προς τη λάθος κατεύθυνση.  Ακόμα και ο χορός σε κοινή θέα είναι πια κάτι μεμπτό.

Ίσως η αποσπασματική αφηγηματική γραμμή κουράζει ανά στιγμές, στερώντας κάτι από τον ρυθμό, την φρεσκάδα και την ορμητικότητα του εγχειρήματος. Αλλά το παζλ που στήνει η Azra Deniz Okyay παραμένει μια επίπονη εικόνα που έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο προσπαθειών των ανθρώπων της τέχνης να κοινωνήσουν την αυξανόμενη αγωνία για το μέλλον της χώρας τους. Και μια ιστορία για φαντάσματα, που επιλέγουν πεισματικά το φως.

Με τα λόγια της ίδιας, «Η μεγαλύτερη μεταφορά της ταινίας είναι το εθνικό κύμα εξουσίας που αναπαριστά την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική συνθήκη. Η ταινία ξεκινά ένα πρωί με μια μεγάλη διακοπή ρεύματος και σταδιακά σκοτεινιάζει.

Όμως, παρά το σκοτάδι αυτό, το “Ghosts”  διαθέτει χαρακτήρες που πάντα φέρνουν φως κι ελπίδα. Το να ζεις σε αυτή τη χώρα είναι συχνά σαν να υπάρχεις και να μην υπάρχεις την ίδια στιγμή. Οι χαρακτήρες μου αντιμετωπίζουν προβλήματα μεγαλύτερα από τους ίδιους, μερικές φορές αισθάνονται αόρατες/οι και πρέπει να δράσουν ανάλογα. Γι’ αυτό ο τίτλος “Ghosts”  μιλά στο κοινό, μέσα από τους νέους ανθρώπους της ταινίας που φέρνουν φως σε μια LGBT συναυλία ή δημιουργούν γενικά δυνατότητες για να ζουν στο σκοτάδι. Οι νέοι άνθρωποι πάντα βρίσκουν έναν τρόπο. Είναι το φως της κοινωνίας. Η δική τους είναι η πιο όμορφη επανάσταση».

Η ταινία προβάλλεται από τη StraDa Films, από τις 16 Σεπτεμβρίου 2021 και για δύο εβδομάδες. Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε ημέρα στις 18.30, 20.30 και 22.30. Αγοράστε τα εισιτήριά σας από τη viva.gr.

*Η ώρα εισόδου για κάθε προβολή είναι μέχρι και 1.30 ώρα μετά την ώρα έναρξης

Πρώτη δημοσίευση: 17 Σεπτεμβρίου 2021, 13:12
Ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου 2021, 13:15
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Φαντάσματα στην πόλη (Hayaletler)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
90
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ