Death to 2020

Είδαμε την σάτιρα που έστησε ο δημιουργός του Black Mirror για όσα συνέβησαν το 2020 με διάσημους σταρ στο καστ. Λειτουργεί; Η απάντηση στην κριτική του MOVE IT:

Death to 2020 - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

O δημιουργός του Black Mirror, Τσάρλι Μπρούκερ, ετοίμασε μια σάτιρα για όλα όσα συνέβησαν το 2020, με το φορμάτ ενός ντοκιμαντέρ όπου συνδυάζονται πραγματικά πλάνα ειδήσεων με σχολιασμό των φανταστικών «εμπειρογνωμόνων» που έχει επινοήσει.

Έπειτα από όσα ανισόρροπα και πρωτοφανή έγιναν το 2020, ο Τσάρλι Μπρούκερ πολύ σωστά κατάλαβε ότι δεν υπήρχε νόημα να επινοήσει νέα επεισόδια για το πολύ πετυχημένο «Black Mirror»: η πραγματικότητα ξεπέρασε την μελλοντολογική δυστοπία που τον έκανε διάσημο.

Προφανώς όμως επειδή είχε συμβόλαιο σε ισχύ με το Netflix, αποφάσισε να στήσει ένα αυτόνομο επεισόδιο σαν σάτιρα όλων όσων συνέβησαν σε μια πολύ δυσάρεστη χρονιά για όλους μας.

Το θέμα είναι: είναι το ίδιο ταλαντούχος και σε αυτό το είδος; Όχι στον ίδιο βαθμό.

Όπως πολύ εύστοχα το θέτει και ο Σάμουελ Τζάκσον (που υποδύεται έναν ρεπόρτερ) όταν τον ενημερώνουν ότι στόχος της συνέντευξης είναι «να ξαναζήσουμε την χρονιά σαν ανασκόπηση» και ο ίδιος απαντά: «Για ποιον λόγο να θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο;».

Μια ερώτηση που ουσιαστικά το «Death to 2020» δεν απαντά ποτέ. Προφανώς δεν θέλει να το κάνει.

Και παρά ορισμένα πολύ πετυχημένα αστεία και κάποιες ξεκαρδιστικές στιγμές του, στο σύνολό του, μάλλον δεν είναι αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη ο κόσμος τόσο σύντομα και ενώ η χρονιά δεν έχει ολοκληρωθεί: γνωστούς σταρ σε ρόλους fictional χαρακτήρων να κάνουν χαβαλέ με αστειάκια που άλλοτε πετυχαίνουν τον σκοπό τους και κάποιες άλλες φορές όχι, σχολιάζοντας αληθινά πλάνα αρχείου από τις (πολλές είναι η αλήθεια) δυσάρεστες καταστάσεις της χρονιάς.

Η επέλαση του κορονοϊού σε πρώτο πλάνο, οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, τον Τραμπ (με όλα τα παρελκόμενα), τον Μπόρις Τζόνσον και την αντιμετώπισή του προς τον κορονοϊό, την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και το Black Lives Matter.

Σκοπός του Μπρούκερ δεν είναι να προσφέρει μια νέα οπτική ματιά στα γεγονότα και να προβληματίσει, αλλά να καταθέσει απλά μια επιφανειακή σάτιρα επιθεωρησιακού τύπου, προσπαθώντας λειτουργήσει το συνολικό εγχείρημα καθαρτικά.

Κάποιοι χαρακτήρες είναι πετυχημένοι: ο δημοσιογράφος, η σύζυγος αθλητού, ρατσίστρια υποστηρίκτρια του Τραμπ, ο Βρετανός ιστορικός, η απλή καθημερινή (και όχι τόσο έξυπνη) Βρετανίδα πολίτης, η λομπίστρια του Λευκού Οίκου που βγάζει τους πάντες τρελούς για να εμφανίσει την αλήθεια όπως την συμφέρει και φυσικά η Τρέισι Ούλμαν σαν Βασίλισσα Ελίζαμπεθ.

Κάποιοι, όχι και τόσο: ο ψυχοπαθής high tech δισεκατομμυριούχος, ο Youtube ινφλουένσερ, η καθηγήτρια ψυχολογίας, ο επιστήμονας γιατρός.

Φαντάζομαι ότι διαφορετικό αντίκτυπο θα έχει το φιλμ σε κάποιον Αμερικανό ή Άγγλο θεατή, με ορισμένα από τα αστεία να τα θεωρεί φορεμένα και ανακυκλωμένα. Στους υπόλοιπους ωστόσο, λειτουργούν καλύτερα. Kάτι που ίσχυσε και για εμάς.

Η σάτιρα του Μπρούκερ αγγίζει κάποιες στιγμές απολαυστικά επίπεδα παραλογισμού, παραμένει όμως ένα ερώτημα κατά πόσο θα αποδώσει υπονοώντας ότι έχει απομείνει κάποιο είδος κανονικότητας ή θα την αισθανθεί ο θεατής σαν έναν κλαυσίγελο που δεν είχε ακριβώς ανάγκη και που ρίχνει στην παρούσα χρονική συγκυρία ακόμα βαριά την σκιά του;

Αλλά, ας μην τρελαθούμε: σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ! 

 

Πρώτη δημοσίευση: 28 Δεκ. 2020, 04:17
Ενημέρωση: 28 Δεκ. 2020, 04:33
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Death to 2020
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
70
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos