Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Ο Jim Carey ενσαρκώνει έναν αστυνομικό, τον Tadek. Ο επιθεωρητής αυτός βρίσκει ομοιότητες ανάμεσα σε έναν ανεξιχνίαστο φόνο και την πλοκή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος που φέρει την υπογραφή του συγγραφέα Krystov Kozlow. Καθώς ο Tadek προσπαθεί να εντοπίσει τον Kozlow και την κοπέλα του, τον πλησιάζει μία αινιγματική γυναίκα που εργάζεται σε έναν οίκο ανοχής, και η εμμονή του να πιάσει τους ενόχους μεγαλώνει.

Η αγωνιώδης του αναζήτηση θα τον φέρει αντιμέτωπο με παράγοντες του υποκόσμου, και μ’ ένα ολόκληρο κύκλωμα διαφθοράς και απάτης που κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει καλά κρυμμένη η αλήθεια.

Άποψη: Έπειτα από το επιτυχημένο και βραβευμένο στην Μπιενάλε με βραβείο σκηνοθεσίας, Miss Violence (2013), ο έλληνας σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς επέστρεψε το 2016 με την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία, το Dark Crimes (ή True Crimes, όπως ήταν αρχικά γνωστό), σε σενάριο του Jeremy Brock. Ένα αβανταδόρικο ξεκίνημα στο αγγλόφωνο σινεμά, καθώς βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία μυστηρίου, όπως αυτή αναφέρθηκε στο άρθρο του The New Yorker, «True Crime: A Postmodern Murder Mystery» και με πρωταγωνιστή στον δημοφιλή κωμικό ηθοποιό Jim Carrey.

Αυτό όμως από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα και αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η ταινία. Ένα ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου που συνδέει έναν ανεξιχνίαστο φόνο του παρελθόντος με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ιδέα που έχουμε ξαναδεί από βιβλία του Stephen King μέχρι πιο πρόσφατα τους Φόνους της Κίσσας του Anthony Horowitz, που όμως εδώ αποτυγχάνει οικτρά.

Κατ΄αρχάς γρήγορα διαφαίνεται ότι ο Jim Carrey δεν είναι ο κατάλληλος πρωταγωνιστής. Ένας αναμφίβολα ταλαντούχος κωμικός που μπορεί να παίξει καλά και κάποιους πιο δραματικούς ρόλους, όμως αποτυγχάνει όταν αναλαμβάνει ρόλο σε ψυχολογικό θρίλερ, όπως είχε συμβεί και με το Number 23 το 2007, λαμβάνοντας κάκιστες κριτικές. Για την ιστορία να πούμε-και χωρίς απαραίτητα να σημαίνει και κάτι- το Number 23 είχε 8% στο Rotten Tomatoes και το Dark Crimes 0%, καθιστώντας την μια από τις χειρότερα βαθμολογημένες ταινίες όλων των εποχών. Αν και υπερβολικό καθώς δεν μιλάμε για μια τόσο κακή ταινία, το Dark Crimes αδυνατεί να ικανοποιήσει τον οποιονδήποτε.

Οι φαν του Carrey θα δυσαρεστηθούν να τον δουν να παίζει έναν ρόλο που δεν του πάει και ούτε στο ελάχιστο δεν καταφέρνει να τον πλησιάσει, οι φαν του μυστηρίου θα απογοητευθούν καθώς η ταινία δεν ακολουθεί την παραδοσιακή συνταγή του ποιος το έκανε, ώστε να εντοπίσουμε τον δολοφόνο αλλά επιχειρεί μια πιο ψυχολογική πραγματεία πάνω στον αστυνομικό και στον ψυχισμό του κατά συρροή δολοφόνου και οι φαν των ψυχολογικών θρίλερ θα μείνουν μετέωροι διότι ναι μεν προσπαθεί να καταδυθεί στους ψυχισμούς των ηρώων, αλλά βουτάει στα ρηχά και βρίσκει.

Πέραν του Carrey, πρωταγωνιστούν οι Marton Csokas και Charlotte Gainsbourg σε ρόλους που δεν τους δίνεται ούτε ο απαραίτητος χώρος ούτε η δέουσα ανάπτυξη με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάφοροι παρόλο που έχουν στοιχεία αξιοποιήσιμα.

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς αποφάσισε να εγκαταλείψει το Greek weird wave, παρόλο που το Miss Violence είναι ένα από τα καλύτερα δείγματά του, για κάτι μεγαλύτερο το οποίο όμως δεν διαχειρίστηκε όπως θα μπορούσε.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Φεβ. 2021, 16:46
Ενημέρωση: 8 Φεβ. 2021, 16:46
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Dark crimes
Έτος: 
Διάρκεια: 
92
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Spiderhead

Spiderhead

Θα το βρείτε: Netflix

Ο σκηνοθέτης του Top Gun, ο πρωταγωνιστής του Thor και πολλοί άλλοι ταλαντούχοι συντελεστές....
10 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο