Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Εν μέσω πολέμου, μια μητέρα στη προσπάθεια να συνταντήσει τη χαμένη της κόρη, αναλαμβάνει μια αποστολή αυτοκτονίας διασχίζοντας με άλλα 5 κομάντα μια τεράστια απόσταση με παγοπέδιλα.

Γνώμη: Βασισμένο στη νουβέλα του Σουηδού Jerker Virdborg το 'Μαύρο Καβούρι' είναι μια απ τις απρόσμενες εκπλήξεις του Netflix. Χωρίς κανένα promotion και με trailer λίγες ημέρες πριν τη προβολή του διαλύει κάτι πολυδιαφημισμένα Red Notice και Adam Project με το Reynolds να κάνει το χαβαλέ του και να πληρώνεται και αποτελεί ίσως τη τελευταία ζοφερή πρόταση της steaming πλατφόρμας λίγο πριν μας αφήσει ο χειμώνας.

Ένα χειμώνα που αξιοποιεί περίφημα η ταινία μιας και ίσως το το δυνατότερο κομμάτι της είναι τα πανέμορφα πλάνα από τη  δυστοπική Σουηδία και το αχανές περιβάλλον την ώρα που οι στρατιώτες τρέχουν στα παγωμένα νερά με φόντο το απέραντο τίποτα.

Ο σκηνοθέτης Adam Berg με τη βοήθεια του κουμπαρά του Νetflix παρουσιάζει μια αξιοπρεπέστατη και καλογυρισμένη παραγωγή προς έκπληξη μας, καθώς της πλατφόρμας της έχει βγεί το όνομα με τις μετριότητες. Στη φαρέτρα του έχει και τη συναισθηματική Noomi Rapace που σε κάθε σκηνή είναι έτοιμη να εκραγεί και χρησιμοποιεί μια προσωπική ιστορία με φιλοδοξία να πεί κάτι μεγαλύτερο.

Λογικά ο πόλεμος που διεξάγεται μένει επίτηδες σαν ο άγνωστος Χ γεγονός που οδηγεί σε 2 συμπεράσματα. Από τη μιά πλευρά ιντριγκάρει και το αφήνει στη φαντασία του θεατή (εξωγήινη απειλή, μέχρι 3ος Παγκόσμιος πόλεμος ή και κάποιος εμφύλιος), απο την άλλη ίσως δεν είναι η κατάλληλη εποχή για ξύσιμο πληγών και έστω κάποιος υπαινιγμός να αποτελούσε και τροχοπέδη στην έξοδο της ίδιας της ταινίας οπότε η απόφαση να κινηθεί σε safe επίπεδα μάλλον ήταν η πιό σωστή.

Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε το έργο θα λέγαμε οτι κινείται πιο πολύ σαν ταινία επιβίωσης και πολύ λογικά αν λάβουμε υπόψη το χαμό που συμβαίνει στα πέριξ παρά μια καθαρόαιμη ταινία δράσης.

Μια επιβίωση που είναι απαραίτητη όταν γύρω όλα έχουν καταστραφεί, ο κόσμος πεινάει και μένει στο δρόμο και οι λίγοι μαχητές προσπαθούν να παλέψουν για ένα καλύτερο (;) αύριο

Τα κλισέ είναι εκεί (πως θα μπορούσαν να λείπουν άλλωστε όταν μιλάμε για σχέση μητέρας και κόρης), οι αναλώσιμοι χαρακτήρες το ίδιο, και σίγουρα δε μιλάμε για τη πιο πρωτότυπη ταινία στην ιστορία του σινεμά.

Ίσως ένα επιπλέον μισάωρο θα το χρειαζόταν το 'Καβούρι' για το μεγαλύτερο δέσιμο των περιφερειακών χαρακτήρων με τη πρωταγωνίστρια, καθώς η μισή δουλειά έχει γίνει μιας και ήδη υπάρχει η χημεία μεταξύ τους.

Απλά, η ιστορία προτιμά να προχωρήσει με τη Rapace σε πρώτο πλάνο με μάτι να γυαλίζει και να βροντοφωνάξει την ιδέα ότι δεν χρειάζεται να επιβάλλεις την ειρήνη δημιουργώντας συνέχεια νέους πολέμους.

Σκοτεινό, μελαγχολικό και αγωνιώδες: όχι δεν συνοδεύεται με ποπ κορν.

Πρώτη δημοσίευση: 23 Μαρτίου 2022, 19:47
Ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2022, 19:47
Τίτλος:
Black Crab
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
114
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos