Uncut Gems

Στριμάρει στο Netflix: ένα ακατέργαστο διαμάντι που σε μαγκώνει από το πρώτο λεπτό και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα, δημιουργεί ταχυπαλμίες, άγχος, νευρικότητα και σε αποτελειώνει με το σοκαριστικό φινάλε. Ανατριχιαστικός Άνταμ Σάντλερ

Uncut Gems - κριτική ταινίας

Ο Χάουαρντ Ράτνερ, ένας χαρισματικός κοσμηματοπώλης από τη Νέα Υόρκη, ψάχνει διαρκώς την καλή. Όταν βάζει μια σειρά από υψηλού ρίσκου στοιχήματα που θα μπορούσαν να τον φτιάξουν για μια ολόκληρη ζωή, ο Χάουαρντ παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο με αβέβαια αποτελέσματα, προσπαθώντας παράλληλα να τα βγάλει πέρα με τη δουλειά, την οικογένεια και όλες τις αντιξοότητες που προκύπτουν, σε ένα ανελέητο κυνηγητό για την απόλυτη νίκη.

Το Uncut Gems είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις που το hype ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα.

Ναι, ο Άνταμ Σάντλερ είναι τρομερός, ναι, οι αδερφοί Σάφντι δημιούργησαν την κορυφαία μέχρι στιγμής ταινία τους, ένα ακατέργαστο διαμάντι, ένα φρενήρες δραματικό θρίλερ που σε μαγκώνει από το πρώτο λεπτό και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα, δημιουργεί ταχυπαλμίες, ξεκάθαρες ενδείξεις άγχους, νευρικότητα και σε αποτελειώνει με το σοκαριστικό φινάλε.

Όσοι έχετε δει το «Good Time» με τον Ρόμπερτ Πάτινσον (ή ακόμα καλύτερα το προ εξαετίας «Heaven Knows What»), λογικά είσαστε υποψιασμένοι.

Αυθεντικός, ακατέργαστος, ασυμβίβαστος κινηματογράφος με έντονο 70s στίγμα που  παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα. Οι αδερφοί Σάφντι εστιάζουν στον χαρακτήρα του Σάντλερ, έναν απατεωνάκο κοσμηματοπώλη, άρρωστο με το στοίχημα που δραστηριοποιείται σε μία περιοχή – απόπατο της Νέας Υόρκης: το Diamond District στο Midtown του Μανχάταν.

Kαι προσπαθεί να πιάσει την καλή και να ευθυγραμμίσει το απόλυτο χάος που βιώνει καθημερινά στην προσπάθειά του να πουλήσει, να κλείσει συμφωνίες, να τρενάρει ανυπόμονους εισπράκτορες στους οποίους χρωστάει, να πουλήσει ένα εκπληκτικό διαμάντι που του έστειλαν από την Αιθιοπία στον σταρ του ΝΒΑ Κέβιν Γκαρνέτ, να βάλει ενέχυρο στο ενέχυρο που έδωσε με ασφυκτικές προθεσμίες, να πιάσει στο στοίχημα τζογάροντας ανελέητα, αλλά να διαχειριστεί οικογένεια και ερωμένη! Όλα καταφέρνοντας πάντα την τελευταία στιγμή να ξεμπλέκει και να ελίσσεται  με ασταμάτητο μπίρι μπίρι που σε ζαλίζει, σε υπνωτίζει, σε εκνευρίζει, θέλεις να τον αρχίσεις στις γρήγορες, αλλά λίγο μετά συμπάσχεις, ιδρώνεις, αγχώνεσαι μαζί του, ασφυκτιάς, ανυπομονείς να δεις αν τελικά θα τα καταφέρει.

Ο τρόπος με τον οποίο συντονίζουν οι αδερφοί Σάφντι όλο αυτό το χάος, είναι εκπληκτικός, σε μια ταινία που δεν έχει σχεδόν ποτέ peak, για την ακρίβεια είναι συνεχώς ένα peak από μόνη της.

Με κοφτερό μοντάζ, ξεχωριστή αίσθηση του χώρου με αμβλυγώνιες γωνίες λήψης, κοντινά πλάνα  και βάθος πεδίου, σενάριο που σε βομβαρδίζει αλύπητα με ατάκες και εναλλαγές συναισθημάτων, ηλεκτρισμένες μουσικές σε ισομερές volume πολλές φορές με τις ατάκες των ηθοποιών και μια αριστουργηματική νατουραλιστική φωτογράφηση από τον Ντάριους Κόντζι, αποτυπώνουν συναρπαστικά,  με μανία και τσίτα τα γκάζια την καθημερινή μάχη να πετύχεις εκεί που μοιάζεις καταδικασμένος και τον εθισμό στον τζόγο που σε τυφλώνει από την πραγματικότητα.

Οι τύποι έχουν τεράστιο μέλλον μπροστά τους.

Και βέβαια, ο Άνταμ Σάντλερ. Και στο «Punch Drunk Love» του Πολ Τόμας Άντερσον έχει υπάρξει πολύ καλός και στο «Meyerowitz Stories» του Νόα Μπάουμπακ, συμπαθής.

Εδώ όμως είναι φοβερός, καλύτερος από ποτέ. Ενσωματώνει μαγικά, αρκετά στοιχεία από την (πολλές φορές μάλλον ανυπόφορη) κωμική περσόνα με την οποία έχει κάνει επιτυχίες τόσα χρόνια και χτίζει έναν ανυπόφορο και αχώνευτο χαρακτήρα που ασταμάτητα μιλάει, χαζογελάει, φλερτάρει συνεχώς με το τραγικωμικό, με μια ενέργεια και αντοχή σχεδόν σοκαριστικές, ηλεκτρισμένος, ασυγκράτητος, ασταμάτητος. Ανατριχιαστικός. Αυτός είναι ξεκάθαρα το ακατέργαστο διαμάντι του τίτλου.  

Μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός της απουσίας του από την οσκαρική πεντάδα των ερμηνειών.

Και επίσης αστείο το ότι καμία ελληνική εταιρεία διανομής δεν τόλμησε να προβάλλει στις αίθουσες μία από τις κορυφαίες ταινίες της χρονιάς.

Πρώτη δημοσίευση: 2 Φεβ. 2020, 17:22
Ενημέρωση: 2 Φεβ. 2020, 17:33
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Uncut Gems
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
135
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos