To The Lovers που προβλήθηκε τη χρονιά που μας πέρασε στις αμερικανικές αίθουσες και μόνο, είναι ένα κράμα κωμωδίας, ρομαντικής κομεντί και δράματος.

Η ταινία ξεκινά και βλέπουμε τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές τη Mary (Debra Winger) και τον Michael (Tracy Letts).  Παντρεμένοι πολλά χρόνια αλλά εντελώς αποξενωμένοι-κάτι που γίνεται εμφανές ήδη από τις πρώτες σκηνές της ταινίας. Και οι δυο διατηρούν εξωσυζυγικές σχέσεις με μικρότερους, σχέσεις που εμφανώς αποτελούν τον καθρέφτη όλων όσων λείπουν από τη δική τους σχέση, όλων όσων ίσως θα ήθελαν να είναι αλλά δεν τα κατάφεραν. Το πλάνο της Mary και του Michael –χωρίς να γνωρίζει ο ένας τα σχέδια του άλλου- είναι κοινό: θέλουν να χωρίσουν. Ωστόσο, το πλάνο «παγώνει» όταν ο γιος τους τούς ανακοινώνει ότι θα τους επισκεφθεί. Και όχι μόνο γι’ αυτό…Ξαφνικά η σχέση του ζευγαριού αναζωπυρώνεται και οι πρωταγωνιστές αρχίζουν να έχουν δεύτερες σκέψεις για το τι θέλουν να κάνουν.

Το θέμα των ανθρώπινων σχέσεων, του έρωτα που γίνεται συνήθεια, της ρουτίνας που μας αλλοτριώνει και μας κάνει να ξεχνάμε ποιοι ήμασταν και ποιοι ήταν οι στόχοι μας είναι βαθύ και πολυδιάστατο. Ωστόσο η ταινία το παρουσιάζει με έναν τρόπο επιφανειακό, δεν εισχωρεί στο βαθύτερο ψυχισμό των πρωταγωνιστών. Η αποξένωση αυτού του ζευγαριού και η τελμάτωση της σχέσης τους παρουσιάζεται σαν κάτι συνηθισμένο ή σαν σκηνοθετική τεχνοτροπία, όπως για παράδειγμα η πληθώρα πλάνων όπου το ζευγάρι κάθεται μαζί στον καναπέ και ο ένας φαίνεται ολόκληρος στην οθόνη ενώ ο άλλος φαίνεται μόνο μέχρι τον λαιμό θέλοντας έτσι να δηλώσει η ταινία την απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους, την απουσία επαφής.

Το σενάριο επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας και βλέπουμε το ζευγάρι να δίνει τις ίδιες δικαιολογίες στους εραστές του ή να αντιμετωπίζει τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Και σ’ αυτές τις σκηνές των διαπληκτισμών με τους εραστές τους αχνοφαίνονται ψήγματα Γουντιαλεν-ικού σουρεαλισμού και ειρωνείας, χωρίς όμως να υπάρχει ο αντίστοιχος υπαρξιακός προβληματισμός που υπήρχε στις παλιές ταινίες του Άλεν.  

Με έναν περίεργο τρόπο όμως η ταινία καταφέρνει να σε κρατήσει μέχρι το τέλος, ίσα ίσα για να δεις ποια θα είναι η απόφαση που θα πάρουν οι πρωταγωνιστές.

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου λέει ο κόσμος. Πού να δεις και το The Lovers…

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 15 Aug 2018, 02:50
Ενημέρωση: 15 Aug 2018, 02:50
Τίτλος:
The lovers (The lovers)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos