Το γαλλικό αυτό animation, βασισμένο σε ένα βιβλίο του Γκιγιόμ Λοράν, σεναριογράφου του «Αμελί», κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών και είναι διαθέσιμο στο Netflix.

Η ιστορία ξεκινά σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου ένα κομμένο μέλος, ένα ανθρώπινο χέρι, ξυπνά μέσα στο ψυγείο, δραπετεύει από την πλαστική σακούλα όπου είναι εγκλωβισμένο, και φεύγει από το παράθυρο, αναζητώντας το σώμα που έχει χάσει. Και το σώμα αυτό ανήκει στο νεαρό Ναουφέλ, που η απώλεια του είναι από μικρή ηλικία γνώριμη και ένα κομμένο χέρι φαίνεται σαν τελειωτικό χτύπημα στην απογοητευμένη ζωή του.

Το χέρι αυτό, που μπορεί να βλέπει, να αισθάνεται, να αμύνεται και να καταλαβαίνει, ταξιδεύει από τις ράγες του μετρό στις στέγες του Παρισιού, σέρνεται στις παγωμένες του λίμνες και τους πολυσύχναστους δρόμους του.

Πολύ περισσότερο όμως το χέρι έχει αναμνήσεις, που ξυπνούν σε ασπρόμαυρες σεκάνς – ύμνους στις αισθήσεις, και ιδιαίτερα στην αφή, με πλάνα επικεντρωμένα πάντα σε λεπτομέρειες, τόσο προσκολλημένα στο τώρα των μικρών καθημερινών κινήσεων,  που θαρρείς ότι μπορείς να τα αγγίξεις. 

Με περίσσια ευαισθησία και ένα ντροπαλό ρομαντισμό, με τρυφερές σκηνές να εναλλάσσονται με ένα πικρό, παράδοξο χιούμορ, η ταινία μας ξεναγεί σε απρόσμενα σκηνικά και στη νωχελική καθημερινότητα ενός μελαγχολικού νεαρού, που ψάχνει και αυτός στους δρόμους του Παρισιού τρόπο να γεμίσει τα κενά και τις ελλείψεις του.

Μία ταινία που δεν παρασύρεται από το συναισθηματισμό της, ούτε ενδίδει σε εύκολες απαντήσεις, σπουδή για τις αυθόρμητες αποφάσεις και τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες, για αυτή την επιθυμία να ολοκληρώνεσαι, να βρίσκεις ό,τι έχεις χάσει, και για αυτό το ανεξήγητο που έχει η ζωή και σου επιτρέπει καμιά φορά να νιώσεις την ευτυχία και κομματιασμένος ακόμη.

Πρώτη δημοσίευση: 23 Δεκ. 2019, 13:56
Ενημέρωση: 23 Δεκ. 2019, 13:56
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
I lost my body
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
81
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
16387
Tanweer
15288
Feelgood
7264
Feelgood
1977