Σύνοψη: Το 1938 Γερμανοί επιστήμονες διασπούν το άτομο, και έτσι περνάμε επισήμως στην πυρηνική εποχή. Αναθέτουν στον νομπελίστα επιστήμονα Werner Heisenberg την δημιουργία της ατομικής βόμβας. Ως απάντηση σε αυτήν την πρόκληση η αμερικανική κυβέρνηση στέλνει κάποιον για να σκοτώσει τον επιστήμονα. Αυτός ο κάποιος είναι ο παίκτης του baseball Morris “Moe” Berg.

Άποψη: Κάποιες ταινίες φαίνονται πολύ ενδιαφέρουσες στα χαρτιά και δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το «Catcher was a spy» με δεδομένο μάλιστα ότι βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και παρόλα αυτά καταφέρνει να γίνει τόσο αδιάφορη και κενή από δράση. Η σκηνοθεσία του Ben Lewin (The sessions) και το σενάριο του Robert Rodat (Saving Private Ryan, The Patriot) αντί να προσπαθήσουν να αναδείξουν την ιστορία, μετατρέποντάς την σε ένα έντονο και αγωνιώδες θρίλερ, στην ουσία την καταστρέφουν. Αυτό που κατορθώνουν είναι να μετατρέψουν ένα θρίλερ μυστηρίου, με έναν παίκτη baseball που προσπαθεί να αποτρέψει την καταστροφή που όλοι ξέρουμε ότι δεν απετράπη, σε ένα βραδυκίνητο δράμα, ανέμπνευστο, και απίστευτα ξεπερασμένο.

Κατ’ αρχάς οι ταινίες για τον Β΄ Π.Π. ή τα ψυχροπολεμικά θρίλερ, ανάμεσα συνήθως σε μυστικούς πράκτορες από Αμερική, Ρωσία ή Γερμανία, έχουν πλέον κουράσει, και είναι ούτως ή άλλως ξεπερασμένα, εκτός αν μπορούν να πουν μία διαφορετική ιστορία, ή μία γνώριμη με διαφορετικό τρόπο. Εν προκειμένω όχι απλώς δεν υπάρχει αλλαγή, αντίθετα γίνεται ένα μονότονο δράμα στο οποίο περισσότερη ώρα καταλαμβάνουν οι συζητήσεις μεταξύ των ηρώων παρά η ουσιαστική δράση, που θα προσέφερε την απαιτούμενη αγωνία στην ταινία.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της ταινίας είναι τα χρονικά μπρος-πίσω. Φέρνοντας στον νου την «Νύχτα των Στρατηγών», την εξαιρετική αυτή ταινία που διαδραματίζεται στην ίδια εποχή, και έχοντας ως θέμα επίσης μία υπόθεση δολοφονίας, με την δεξιοτεχνική χρήση των flashbacks, από την εποχή του πολέμου στον Ψυχρό Πόλεμο, το «The Catcher was a Spy» προσπαθεί να πετύχει την ίδια πολυπλοκότητα, η οποία απλώς αποτυγχάνει, δημιουργώντας μόνο σύγχυση, και χωρίς στην ουσία να χρησιμεύει κάπου, καθώς δεν αναλύεται ικανοποιητικά ο τρόπος που έβλεπε την υπόθεση ο αθλητής εκείνη την εποχή που το έκανε, και πώς το βλέπει λίγο καιρό μετά.

Η ταινία διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, με πρωταγωνιστή τον Paul Rudd, και δίπλα τους Mark Strong, Jeff Daniels, Sienna Miller, Guy Pearce, Paul Giamatti και Tom Wilkinson. Όπως είναι αναμενόμενο, τόσο καλοί ηθοποιοί σε μία ταινία το μόνο που μπορούν ή προλαβαίνουν να κάνουν είναι ένα πέρασμα, παρά έναν κανονικά αναπτυγμένο ρόλο. Έτσι, οι πολύ καλοί Jeff Daniels και Paul Giamatti, παίζουν μεν λίγο αλλά δείχνουν τα ερμηνευτικά όπλα τους, ενώ ο πρωταγωνιστής Paul Rudd αποδεικνύεται πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Και είναι κρίμα που την ίδια εποχή που παίζει τον Ant-Man, βλέποντας την καριέρα του να αναγεννιέται με τον απολαυστικό τρόπο που ερμηνεύει τον σούπερ-ήρωα της Marvel, να παίζει αυτόν τον ρόλο, που ούτε για μία στιγμή δεν μπορεί να πείσει ότι εννοεί έστω και κάτι. Το ειδύλλιό του επίσης, είναι μία ακόμα άχρηστη παρένθεση στην ταινία, διότι πρέπει παντού να μπει και κάτι ρομαντικό. Η ταινία δεν βγήκε σε κανονική διανομή στα σινεμά, καθώς σε λίγες αίθουσες που προβλήθηκε στην Αμερική απέτυχε, και είναι λογικό όταν πλασάρεις μυστικούς πράκτορες που σκοτώνουν επιστήμονες στον πόλεμο, και παίρνεις ένα φλατ δράμα για το γύρω-γύρω πριν γίνει η απόπειρα δολοφονίας. Το πιο πιθανό κάποια στιγμή να την δούμε στα καθ’ημάς straight to dvd.

Πρώτη δημοσίευση: 15 Ιουλίου 2018, 15:36
Ενημέρωση: 15 Ιουλίου 2018, 15:36
Τίτλος:
The Catcher Was a Spy (The Catcher Was a Spy)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
6338
Spentzos
5678
Feelgood
4647
Tanweer
2881
Animal Kingdom, από την Spentzos Animal Kingdom, από την Spentzos