«Usain Bolt: Τhe Fastest Man Alive»

Ο Γάλλος παραγωγός και σκηνοθέτης Γκαέλ Λεϊμπλάνγκ έμεινε στο πλευρό του Ουσεϊν Μπολτ για 12 μήνες. Ουσιαστικά τον ακολούθησε τον τελευταίο χρόνο προετοιμασίας του πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το πορτραίτο του Τζαμαϊκανού, ο τρόπος δουλειάς του, αλλά και το πνευματικό του επίπεδο είναι τα κεντρικά θέματα επεργασίας
«Usain Bolt: Τhe Fastest Man Alive» - κριτική ταινίας

Το... άτι της Τζαμάικα

Ενα δεύτερο ταξίδι στη Τζαμάικα μέσα στο ίδιο έτος (2012) ίσως και να μην ήταν απαραίτητο. Εγινε όμως! Μετά το «Marley» του Κέβιν ΜακΝτόναλντ ήρθε ένα ακόμα βιογραφικό documentary film, αυτή τη φορά για τον πιο ταλαντούχο εν ζωή Τζαμαϊκανό.

Το «Usain Bolt: Τhe Fastest Man Alive» αναφέρεται -όπως αντιλαμβάνεστε- στον πιο γρήγορο άνθρωπο της Γης, τον Ουσεϊν Μπολτ και οπτικά η γαλλική παραγωγής του Γκαέλ Λεϊμπλάνγκ έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο τρόπος προετοιμασίας και η καθημερινότητα του σπρίντερ και παγκόσμιου ρέκορντμαν σίγουρα έχει δελεαστικά στοιχεία. Στην σκιαγράφηση του πορτραίτου εμφανίζεται καταρχάς ένα υπεράνθρωπο ον, αλλά και το... δεύτερο πρόσωπο του αθλητή, όπου δεν περιλαμβάνει μόνο το χαμογελαστό του πρόσωπο και τις χορευτικές κινήσεις πριν τις μεγάλες κούρσες. Εμφανίζεται μία μεγάλη ψυχική και σωματική προσπάθεια που τον οδηγούν στην κορυφή. Στην ουσία οι κεντρικές αναφορές έχουν να κάνουν με την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αλλά και γενικότερα για τις επιτυχίες και τις (ελάχιστες) αποτυχίες του.

Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό ερώτημα -αν όχι πρόβλημα. Και δεν αφορά την έντονη διαφήμιση της εταιρίας που σπονσοράρει το Bolt, αλλά ο πολύ μικρός όγκος πληροφοριών και στοιχείων που καθηλώνουν. Αλλωστε, ναι μεν αναφερόμαστε σε έναν σπουδαίο αθλητή, ασυναγώνιστο, με επιδόσεις που αγγίζουν τα όρια του σουρεαλιστικού, αλλά από την άλλη πρόκειται για έναν 26χρονο στη μέση της καριέρας του. Για παράδειγμα, ο Ασίφ Καπαντία μπορούσε πολύ εύκολα να σε κάνει να ανατριχιάσεις με το φοβερό «Sena» (2010). Το ίδιο και ο Εμίρ Κουστουρίτσα όταν πήγε και συνάντησε τον Μαραντόνα (2008), όπως και ο Ολιβερ Στόουν που είχε κάνει κάτι ανάλογο πέντε χρόνια νωρίτερα με τον Φιντέλ Κάστρο στο επίσης εξαιρετικό «Commantante».

Το «Usain Bolt: Τhe Fastest Man Alive» δεν έχει σε καμία περίπτωση όλη αυτή τη φόρτιση και μάλλον θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ένα ντοκιμαντέρ για το ίδιο πρόσωπο, αλλά σε δέκα χρόνια από τώρα...

Γιώργος Γαβριλάκης

Πρώτη δημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2012, 16:42
Ενημέρωση: 18 Σεπτεμβρίου 2012, 20:11
Τίτλος:
«Usain Bolt: Τhe Fastest Man Alive» («Usain Bolt: Τhe Fastest Man Alive»)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
91

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos