Τι μου έμαθε ένα χταπόδι

Τι μου έμαθε ένα χταπόδι - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Όταν ο έμπειρος δύτης και βραβευμένος σκηνοθέτης Κρεγκ Φόστερ αποφάσισε να κάνει καταδύσεις στο Ακρωτήρι των Καταιγίδων στη Νότιο Αφρική, ούτε που φανταζόταν τη θερμή σχέση που θα ανέπτυσσε με ένα χταπόδι. Το χταπόδι τον οδήγησε σε ανεξερεύνητα θαλάσσια βάθη και του έμαθε να βρίσκει τον δρόμο του μέσα σ’ ένα δάσος από φύκια, να συνδιαλέγεται με τα ψάρια και τα όστρακα. Του έμαθε, επίσης, πως δεν είμαστε το κυρίαρχο είδος στη Γη. Ένα μάθημα σεβασμού, ελευθερίας και κοσμολογίας.

Άποψη: Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  θα είχε ως ταινία έναρξης ένα ντοκιμαντέρ για ένα χταπόδι. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί, παρά μόνο διαδικτυακά κάποιες δράσεις του, και έτσι χθες προβλήθηκε σε παγκόσμια πρώτη, προτού κυκλοφορήσει στο Netflix το προσεχές φθινόπωρο, το ντοκιμαντέρ των Philippa Ehrlich και James Reed, «My Octopus Teacher» ή «Τι μου έμαθε ένα χταπόδι».

Ένα ντοκιμαντέρ που δεν παρουσιάζει κινηματογραφικό, σκηνοθετικό ή αισθητικό ενδιαφέρον, μιας και κινείται σε γνώριμα μονοπάτια του είδους, με μια στρωτή, γραμμική αφήγηση και με πλάνα βγαλμένα από ντοκιμαντέρ του National Geographic, ωστόσο παρουσιάζει τεράστιο ανθρώπινο ενδιαφέρον και αξίζει να το δει κανείς έστω και για αυτόν τον λόγο.

Η ταινία εντάσσεται στην θεματική του Φεστιβάλ «Ανθρωπόκαινος», όπως κάποιοι επιστήμονες έχουν ονομάσει την εποχή μετά την Ολόκαινο, διαφωνώντας ότι εξακολουθούμε να ζούμε στην Ολόκαινο, λόγω κυρίως του διαφορετικού ρόλου του ανθρώπου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη, ένα είδος -ο άνθρωπος- επιβάλλεται σε όλα τα υπόλοιπα και όχι απλώς αυτό, αλλά είναι ικανό να επιφέρει τεράστιες γεωλογικές, περιβαλλοντικές, κλιματικές αλλαγές με την δράση του αποδεικνύοντας ότι είναι πιο καταστρεπτικό από ό,τι οι μετεωρίτες, οι εκρήξεις ηφαιστείων ή οι τεκτονικές πλάκες της Γης που πριν εκατομμύρια χρόνια ήταν οι μόνοι παράγοντες αλλαγής του περιβάλλοντος.

Η ταινία θίγει αυτό το ζήτημα μέσα από την επαφή ενός δύτη, του Φόστερ, που κρατά και ρόλο παραγωγού, και ενός χταποδιού. Για σχεδόν ένα χρόνο, κάθε μέρα βουτά στο ίδιο σημείο ώστε να βρει το ίδιο χταπόδι με το οποίο αναπτύσσει σταδιακά μια σχέση. Το χταπόδι τον μαθαίνει μέρα με την μέρα και του ανοίγεται. Μια αγνή επιστροφή στην φύση, μια σύνδεση με αυτήν χωρίς διάθεση επιβολής σε αυτήν. Απόδειξη όταν κάποιοι καρχαρίες επιτίθενται στο χταπόδι, εκείνος αν και παρών δεν κάνει τίποτα για να το βοηθήσει ώστε να μην αλλάξει τις σταθερές του βυθού, να μην επιβάλλει την παρουσία του σε έναν κόσμο στον οποίον δεν είναι τμήμα του.

Μια βαθιά συγκινητική ταινία, που σε κάνει να αγαπήσεις το χταπόδι σαν να βλέπεις ένα animation με θαλάσσια πλάσματα, τύπου Ψάχνοντας τον Νέμο. Αν και η αφήγηση είναι πολύ έντονη και συνεχής, με αποτέλεσμα να υπερκαλύπτει τα συναισθήματα, ενώ αν ήταν πιο σιωπηλό θα βίωνες καλύτερα την όλη εμπειρία, παρόλα αυτά παραμένει ένα αξιολάτρευτο ντοκιμαντέρ με ένα χταπόδι-σταρ που δεν γίνεται παρά να σε συγκινήσει η ζωή του.

Μπορεί να μην έχει την ποικιλότητα μιας ανθρώπινης ζωής, αλλά είναι εξίσου σημαντική με αυτήν. Η ταινία θα προβληθεί σε τέσσερα σινεμά της Θεσσαλονίκης παράλληλα, την Τετάρτη 15 Ιουλίου.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Ιουλίου 2020, 14:03
Ενημέρωση: 10 Ιουλίου 2020, 14:11
Τίτλος:
Τι μου έμαθε ένα χταπόδι (My octopus teacher)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
89
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos