Sound it out

Όταν το High Fidelity είναι στο τοπ 10 των αγαπημένων σου ταινιών, όταν ο φίλος σου είναι αρρωστάκι με τα βινύλια, τότε είναι λογικό και μόνο η υπόθεση του Sound it Out να σου κινήσει το ενδιαφέρον.
Sound it out - κριτική ταινίας

Η εξάπλωση του internet και του downloading έκανε την μουσική βιβλιοθήκη πραγματικότητα σε κάθε σπίτι, αφού πλέον ολόκληρη η παγκόσμια μουσική παραγωγή στην ψηφιακή της μορφή χωρούσε μέσα σε έναν σκληρό χωρίς να απαιτούνται χρήματα και χρόνος. Μέχρι εκεί καλά. Όμως, αυτή η εξέλιξη είχε οδυνηρές συνέπειες στην αγορά της μουσικής, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πελατεία στα δισκοπωλεία και πολλά από αυτά (κυρίως μικρά και ανεξάρτητα) να εκτοπιστούν από τις μεγάλες αλυσίδες και να κλείσουν.

Το Sound it Out Records, το τελευταίο εν ζωή μικρό δισκάδικο σε μια πόλη της Αγγλίας, καταφέρνει να ξεφύγει από αυτή τη μάστιγα και να επιβιώσει, ενώ ο ιδιοκτήτης του Tom Butchart -αυθεντικός και με μεράκι- μας ξεναγεί σε κάθε γωνιά του δικού του κόσμου και μας αφήνει να περάσουμε περίπου μιάμιση ώρα μέσα στο μαγαζί του. Το Sound it Out Records είναι το μαγαζί που θα αποτελούσε τον παράδεισο του Quentin Tarantino καθώς και κάθε κολλημένου συλλέκτη βινυλλίων. Ο Tom αγαπά τη δουλειά του και σέβεται τους κολλημένους θαμώνες του, οπότε κάνει τα πάντα για να κρατήσει τη “φλόγα” αναμένη: διοργανώνει συναυλίες εντός του μαγαζιού, κάνει εκδηλώσεις με ειδικές εκπτώσεις στο κοινό, κάνει κρατήσεις βινυλίων για τους καλούς του πελάτες και πάντα έχει αυτό που θέλεις προκειμένου να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία σου (εκτός από γυναίκες από την Tαϊβάν, όπως χαριτωμένα λέγεται στην ταινία...).

Πέρα από ένα ντοκυμανταίρ, το Sound it Out είναι κάτι το βιωματικό, μια εμπειρία, αφού αν έχεις τρέλα με τη μουσική και τις 45 στροφές, ταυτίζεσαι με όλους αυτούς τους “περίεργους” τύπους που συχνάζουν εκεί μέσα και σου λένε το δικό τους στόρυ. Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα, θα μπορούσε να πεί κάποιος, αφού από γιάπηδες μέχρι συνταξιούχοι ξημεροβριαδιάζονται στου Τόμ, με κοινή συνισταμένη την αγάπη τους για το βινύλιο. Ο κάθε ένας από αυτούς μιλά στην κάμερα για το τί είναι για εκείνον η μουσική, ποια η σχέση του με το βινύλιο και τι ρόλο παίζουν αυτά στη ζωή του. Εάν δε σου αρέσουν τα βινύλια και δεν έχεις κόλλημα με τη μουσική, καλύτερα μην μπεις στον κόπο να δεις την ταινία, θα βαρεθείς, δεν θα καταλάβεις.

Είναι πράγματι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι παρά τα όσα συμβαίνουν και εν μέσω κρίσης, κάποια πράγματα με πολύ προσπάθεια και αγάπη συνεχίζουν και παραμένουν, επειδή είναι αυθεντικά. Μάλιστα, το συγκεκριμένο δισκάδικο λειτουργεί ακόμα και σήμερα. Η ταινία του Φίνλει δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αντίσταση μιας μικρής μερίδας ανθρώπων που με μεράκι και αγάπη, γυρίζουν την πλάτη στην τεχνολογία και προτιμούν το αληθινό και το αυθεντικό, έναντι του εύκολου και του φαγητού “στο πιάτο”. Ρομαντικό, με χιούμορ το ντοκυμανταίρ αυτό βλέπεται πολύ ευχάριστα , ενώ διαθέτει και μεγάλη δόση νοσταλγίας. Εάν δεν το προλάβατε στις Nύχτες Πρεμιέρας, αναζητήστε το όπωσδήποτε.

Ειρήνη Κατσαρά

Πρώτη δημοσίευση: 14 Ιουλίου 2012, 02:07
Ενημέρωση: 14 Ιουλίου 2012, 02:07
Τίτλος:
Sound it out (Sound it out)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
75

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
15986
Feelgood
10531
Feelgood
5930
Feelgood
2620
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos