Διαπεραστικό και θαρραλέο ντοκιμαντέρ που θέτει στο επίκεντρο την «εισβολή» της ιδιωτικότητας μέσω των υποκλοπών γι’ αυτό τιμήθηκε από την Ακαδημία Κινηματογράφου με το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Εκτενέστερα, η Laura Poitras εξιστορεί το διαβόητο σκάνδαλο παρακολούθησης τηλεφωνικών/ διαδικτυακών δεδομένων από την Αμερικανική NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας),  που αποκάλυψε ο πρώην εργαζόμενος Edward Snowden. 

Μεταφερόμαστε στο κρησφύγετο του Snowden στο Χονγκ Κονγκ όπου «ρίχνει φως» στην υποκλοπή της ψηφιακής και αναλογικής επικοινωνίας για την αυτόματη αποθήκευση/ανάλυση δεδομένων χωρίς συγκεκριμένη στόχευση. Αποκαλύπτει τις αμέτρητες δυνατότητες του ίδιου και της NSA σ’ αυτό τον απέραντο «ωκεανό» δεδομένων.

Καταγράφεται η δραματική υπέρβαση της ιδιωτικότητας με δικαιολογία τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, εις το όνομα πάντα της εθνικής ασφάλειας. Για την μέγιστη ιδιωτικότητα του κόσμου ο πρώην σύμβουλος της ΝSA διακινδυνεύει τη δική του χωρίς να νιώθει ότι αυτοθυσιάζεται. Γνωρίζουμε τον άνθρωπο πίσω από την αποκάλυψη και τον αντίκτυπο που έφερε στη ζωή του.

Mέσα από το ντοκιμαντέρ εξανθρωπίζεται ο Snowden που ήθελε να εναντιωθεί στην κρατική εξουσία και να επέλθει ισορροπία στη σχέση κυβέρνησης με τους πολίτες ώστε να μην είναι από τη μία μεριά οι εξουσιαστές και από την άλλη οι εξουσιαζόμενοι. Στόχος του έργου ήταν να προβληματιστούμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την περικοπή της πνευματικής ελευθερίας και μπορούμε να πούμε πως επετεύχθη. Μετά το πέρας της ταινίας σκεφτήκαμε διπλή φορά τι θα «γκουγκλάρουμε» στο internet…

Yπόθεση: Mία ανώνυμη πηγή έρχεται σε επαφή με την ντοκιμαντερίστρια Laura Poitras για την αποκάλυψη μίας συνταρακτικής είδησης. Η Laura ταξιδεύει στο Χονγκ Κονγκ μαζί με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας ‘’Guardian’’ , Glenn Greenwald για να πάρουν συνέντευξη από τον ‘’Citizenfour’’. Θα διαρκέσει αρκετές μέρες αφού πρέπει να συλλέξουν αρκετά στοιχεία για στηρίξουν την υπόθεση και να εμπεδώσουν το μέγεθος του προβλήματος. Στη δημοσιότητα θα βγουν χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, που αποδεικνύουν τη μαζική παρακολούθηση που εφαρμόζει η κυβέρνηση των Η.Π.Α.

Πρώτη δημοσίευση: 27 Οκτ. 2015, 13:29
Ενημέρωση: 27 Οκτ. 2015, 13:29
Τίτλος:
Citizenfour (Citizenfour)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
114

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Boss level

Boss level

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: O Ρόι πεθαίνει ασταμάτητα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο μέχρι να βρεί τη...
10 hours