Σύνοψη: Όταν η γιαγιά  Έντνα, που πάσχει από άνοια, εξαφανίζεται απ’ το απομονωμένο, αγροτικό της σπίτι, η κόρη και η εγγονή της μετακομίζουν σε αυτό ελπίζοντας να την βρούνε. Θα επιστρέψει, χωρίς ούτε και η ίδια να μπορεί να θυμηθεί πού ήταν, φέροντας όμως περίεργες μελανιές και ακόμα πιο περίεργη συμπεριφορά.

Άποψη: Το Relic είναι ένα βραδύκαυστο και ατμοσφαιρικό indie horror με αξιοπρεπείς ερμηνείες και έξυπνες ιδέες που ενώ ξεπερνάει την μετριότητα, δεν καταφέρνει πολλά περισσότερα. Ακολουθώντας την μοντέρνα σχολή τρόμου –με πρωτοστάτες τα The Babadook, It Follows, The Witch, Hereditary- ενδιαφέρεται περισσότερο στο να στήσει μια σκοτεινή ατμόσφαιρα περιρρέουσας απειλής, παρά να επιτεθεί στις αισθήσεις με ατέλειωτα jump scares. Ωστόσο, παρά την μεθοδικότητα με την οποία ξεδιπλώνεται, η εξέλιξη είναι τόσο αργή που τελικά δουλεύει κατά της.

Για περίπου μία ώρα χτίζει και χτίζει και όταν έρχεται το τέλος, όλη αυτή η ένταση δεν έχει εκτονωθεί, σε αφήνει μετέωρο και ανικανοποίητο. H γραμμή ανάμεσα στην ατμόσφαιρα και την επιτήδευση είναι λεπτή και ορισμένες φορές δεν είναι εμφανές σε ποια πλευρά βρίσκεται.

Η ταινία διαδραματίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο παλιό σπίτι της γιαγιάς, κάτι που εκμεταλλεύεται στο έπακρο, παραδίδοντας αρκετή ανατριχίλα μεταχειριζόμενο μόνο τον χώρο. Μια πολυθρόνα που είναι γυρισμένη αντίθετα με την τηλεόραση, μούχλα που κερδίζει έδαφος στους τοίχους των άδειων δωματίων και φθαρμένες φωτογραφίες ανθρώπων που δεν είναι πια στη ζωή διακοσμούν τις σκηνές.

Ακόμα, όπως και στις ταινίες που αναφέρθηκαν, ο τρόμος δεν έρχεται ακριβώς από κάποια μεταφυσική, άγνωστη δύναμη έξω απ’ τον άνθρωπο, αλλά προκύπτει ως εκδήλωση των πιο προσωπικών μας φόβων. Στην προκειμένη εστιάζει στην άνοια –και γενικότερα στην ψυχική νόσο στην τρίτη ηλικία- και στο γεγονός πως όσο και να εκλογικεύσουμε ή να εξηγήσουμε μια τέτοια κατάσταση, συναισθηματικά κανείς δεν είναι σε θέση να αντέξει την θέα της μητέρας του να χάνει το μυαλό της.

Τo sound design και η σκηνοθεσία είναι άρτιες, αν και τα χρώματα είναι αρκετά-ίσως αχρείαστα πολύ- θαμπά και μια σκοτεινιά καλύπτει ακόμα και τα εξωτερικά πλάνα. Συνολικά πρόκειται για ένα καλοστημένο horror slowburn που ενδέχεται να οδηγήσει κάποιους στα όρια τους απ’ την βαρεμάρα, ενώ θα ικανοποιήσει τους λίγους, ήδη μυημένους που ψάχνουν κάτι τέτοιο.

Μηνάς Φραντζέσκος

Πρώτη δημοσίευση: 21 Ιουλίου 2020, 15:30
Ενημέρωση: 21 Ιουλίου 2020, 15:30
Τίτλος:
Relic
Έτος: 
Διάρκεια: 
89

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos