Ενστικτωδώς όταν βλέπω ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η Viola Davis οι προσδοκίες μου ανεβαίνουν. Αυτό ίσως οφείλεται και εν μέρει στο πόσο με απογοήτευσε το Lila & Eve (2015).

Η Viola Davis υποδύεται τη Lila, μια μητέρα από την Ατλάντα η οποία χάνει τον μεγαλύτερο γιο της όταν τον δολοφονούν εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου. Η έρευνα της αστυνομίας δεν οδηγεί πουθενά και κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με την υπόθεση του γιου της. Η Lila έχοντας φτάσει σε σημείο να μη μπορεί να φροντίσει ούτε τον εαυτό της ούτε και τον άλλο γιο της, αποφασίζει να πάει σε μια ομάδα υποστήριξης γυναικών για μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους. Εκεί γνωρίζει την Eve (Jennifer Lopez), ένα μέλος αυτής της ομάδας. Η Eve φαίνεται διαφορετική από τα υπόλοιπα μέλη: δεν συμμετέχει και απλώς παρατηρεί. Αυτό τραβάει την προσοχή της Lila, η οποία την προσεγγίζει και της ζητά να γίνει ο σπόνσοράς της. Ήδη από την πρώτη συνάντηση των δυο γυναικών η εξέλιξη της ταινίας αλλάζει ραγδαία και η Eve δεν αργεί να πείσει την Lila να πάρει τον νόμο στα χέρια της και να κυνηγήσει η ίδια τους δολοφόνους τους γιου της.

Αν και η ταινία πραγματεύεται ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να αναλυθεί σε πολλά επίπεδα, δυστυχώς δεν καταφέρνει να περάσει το μήνυμα. Η πλοκή ήδη από τα δέκα πρώτα λεπτά εκτυλίσσεται πάρα πολύ γρήγορα και δεν προλαβαίνει ο θεατής να καταλάβει πώς η Lila από μητέρα που θρηνεί τον γιο της, ξεκινά να ψάχνει και να δολοφονεί όσους ευθύνονται για τη δολοφονία του. Η ταινία θα έπρεπε να προκαλεί οργή, θυμό, συναισθηματική φόρτιση και ταύτιση με την πρωταγωνίστρια που κάνει τα πάντα για να βρει όσους της στέρησαν τον γιο της. Το γεγονός, όμως, ότι οι δυο γυναίκες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους με εντελώς παρορμητικό τρόπο αφαιρεί το βάθος από τους χαρακτήρες και δημιουργεί μια «κωμική» ατμόσφαιρα. Και σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το τέλος της ταινίας [για το οποίο η ταινία φρόντισε να μας προετοιμάσει πολλές φορές] που δεν γίνεται να αναφερθεί χωρίς να γίνουν spoiler.

Παρότι η Viola Davis δίνει για ακόμη μια φορά μια εκπληκτική ερμηνεία, δεν κατάφερε να «σώσει» την ταινία. Αξίζει ωστόσο να τη δείτε να προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να δώσει λίγο νόημα στον χαρακτήρα που υποδύεται.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 3 Μαρτίου 2019, 18:12
Ενημέρωση: 3 Μαρτίου 2019, 18:12
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Lila & Eve (Ενωμένες στην κόλαση)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
94
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ