Blue Valentine

Η ιστορία της αγάπης που χάνεται και της αγάπης που βρίσκεται, ειπωμένη σε στιγμές του παρόντος και το παρελθόντος. Πλημμυρισμένοι από ρομαντικές μνήμες της σχέσης τους, ο Dean και η Cindy χρησιμοποιούν μια βραδυά για να προσπαθήσουν να σώσουν το γάμο τους.
Blue Valentine - κριτική ταινίας

Ο μονόπαντος έρωτας τσακίζει

Δέκα χρόνια την δούλευε την ταινία ο Σιανφράνς, αποτύπωσε όμως στο πανί κάτι απόλυτα αληθινό. Και μου θύμησε (χωρίς καμία υπερβολή σε πληροφορώ) έναν indie Κασσαβέτη –που τόσο έχουμε ανάγκη πλέον- στην διεύθυνση των ηθοποιών του. Πόνεσα, θυμήθηκα, γέλασα πικρά, βασικά στενοχωρήθηκα. Ο Ράιαν Γκόσλινγκ νόμισε ότι αυτή είναι η γυναίκα της ζωής του, ξεγελάστηκε, κολακεύτηκε που ανταποκρίθηκε στο φλερτ του, ομορφούλα (οι απόψεις διίστανται…), καλό κορίτσι, έξυπνο (άλλο αν στην πραγματικότητα δεν ξέρει τι θέλει…), σου λέει εδώ είμαστε. Άσχετο, αν πριν από λίγο καιρό έλεγε στα φιλαράκια του μια μεγάλη αλήθεια: «Εμείς όταν επιτέλους βρίσκουμε μια κοπέλα της προκοπής λέμε: θα είσαι μαλάκας αν δεν την παντρευτείς, αυτές ψάχνουν τον πρίγκηπα και τελικά βολεύονται με αυτόν που έχει σταθερή δουλειά και τον έχουν σίγουρο».

Αυτός ήταν ένας ομορφούλης 25χρονος με αίσθηση του χιούμορ, ημι-loser μεταφορέας, έγινε ένας 30χρονος ψιλο-παραμελημένος, ημι-αλκοολικός μπογιατζής, τρελά ερωτευμένος με την γυναίκα του και την κόρη που στην τελική δεν ξέρει αν είναι και δική του. Και τελικά τσακίζεται. Αν νομίζεις ότι θα δεις ένα ρομάντζο, γελάστηκες. Είναι μια πολύ σκληρή ταινία που ξεγυμνώνει την έννοια του ζαχαρωτού έρωτα. Είναι μια ταινία αληθινή που σου λέει το εξής απλό και ακλόνητο γεγονός: μονόπαντος έρωτας δεν υπάρχει, δε στεριώνει, δεν οδηγεί πουθενά, είναι βέβαιο ότι θα ρουτινιάσει, θα χορταριάσει, θα νοσήσει. Το κοριτσάκι ήταν μες στην κοσμάρα του στο σχολείο, ψήθηκε με τον σωματαρά γαμίκο της γειτονιάς, του κάθισε, την άφησε έγκυο, πανικοβλήθηκε, ο τύπος μπρουτάλ γκάου, αυτή ήθελε τρυφερότητα, προκύπτει ο ευαίσθητος ομορφούλης χιουμορίστας και απλά ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ το κεφάλι στον ώμο του. Χαλαρώνει, ανακουφίζεται, ησυχάζει.

Και ο άλλος καψουρεύεται. Και βρίσκει και το τραγούδι τους (τι μου θύμισες τώρα ρε Ράιαν) που βέβαια ποτέ δε μένει για πάντα και που ακούγεται γκροτέσκο όταν προσπαθεί να κάνει μια τελευταία προσπάθεια και να τα ξαναβρούν στο αλλόκοτο δωμάτιο του ξενοδοχείου-γαμιστρώνα. Ποιος είπε ότι οι άντρες έχουν το πάνω χέρι σε μια σχέση, να τον δικάσουμε επί τόπου. Και με το αστικό μπλουζ των Grizzly Bear να σου στριφογυρίζει βασανιστικά σιγά το μαχαίρι στην καρδιά και με την σπαραχτική ερμηνεία του Ράιαν Γκόσλινγκ να σε στοιχειώνει και με την Μισέλ Ουίλλιαμς επαρκέστατη αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο, η εμπειρία είναι ωμή και επίπονη. Τώρα, εσύ μπορεί με την πρώτη "ιδανική" να ευτύχησες και να γεράσεις μαζί της. Εγώ, πάλι, λέω να βάλω μια δεύτερη τεκίλα. Μη σου πω ότι σκέφτηκα να καπνίσω για πρώτη φορά στη ζωή μου.

Απόστολος Κίτσος

Πρώτη δημοσίευση: 3 Οκτ. 2011, 23:54
Ενημέρωση: 3 Οκτ. 2011, 23:54
Τίτλος:
Blue Valentine (Blue Valentine)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
14966
Feelgood
13837
Tanweer
8254
Tanweer
6294
Dogman, από την Spentzos Dogman, από την Spentzos