Billy Lynn’s Long Halftime Walk

Billy Lynn’s Long Halftime Walk - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο 19χρόνος στρατιώτης Μπίλι Λιν μαζί με τους συντρόφους του στην διμοιρία του, γίνεται ήρωας μετά από μία εφιαλτική μάχη στο Ιράκ που έτυχε να καταγραφεί στην κάμερα, και έρχεται μαζί τους στην χώρα του για μία περιοδεία δημοσίων σχέσεων. Μέσα από φλας-μπακ που οδηγούν σε ένα εντυπωσιακό σόου στο ημίχρονο ενός αγώνα φούτμπολ στην ημέρα των Ευχαριστιών, το φιλμ αποκαλύπτει το τι έγινε με την διμοιρία –φέρνοντας σε αντίθεση την πραγματικότητα του πολέμου με τις ιδεοληψίες του μέσου Αμερικανού.

Άποψη: Ο Ανγκ Λι είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους ικανότερους σκηνοθέτες των τελευταίων δεκαετιών, με μία έφεση στα ανθρώπινα δράματα (Sense and Sensibility – The Ice Storm – Brokeback Mountain). Εδώ όμως και κάμποσο καιρό, δείχνει να μην κάνει τις καλύτερες επιλογές. Και το Taking Woodstock και το Life of Pi προσωπικά με απογοήτευσαν, ενώ η τελευταία του δουλειά, Billy Lynn’s Long Halftime Walk υπήρξε εμπορική αποτυχία μη βγάζοντας ούτε τα έξοδα της, ενώ σε πολλές χώρες δεν βρήκε τον δρόμο της ούτε καν στις αίθουσες, περνώντας κατ ευθείαν στις κυκλοφορίες για DVD, όπως στην Ελλάδα.

Βλέποντας την, είναι δύσκολο να μπορέσεις να βρεις κατ ευθείαν τα αρνητικά της στοιχεία. Είναι μια, άψογη σκηνοθετική δουλειά, με κάποιες καλές ερμηνείες - επαρκής ο πρωταγωνιστής Τζο Άλγουιν παρότι ήταν η πρώτη του ταινία- και ένα θέμα που είναι επίκαιρο επί δεκαετίες. Στην Αμερική τους πολέμους της, τους πολεμούν φτωχά και χωρίς καλή μόρφωση παιδιά, που ψάχνουν να γλυτώσουν από την ανεργία και τις δουλειές του ποδαριού. Ο Λι ακολουθεί από κοντά την περιοδεία της διμοιρίας στην οποία ανήκει ο νεαρός Μπίλι Λιν που έγινε ήρωας, όπως όλοι οι ήρωες, γιατί βρέθηκε να παλεύει για τη ζωή του. Και επωμίζεται ένα βάρος που ούτε μπορεί, ούτε θέλει να κουβαλήσει.

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Αμερικανικού φούτμπολ, θα γίνει η ατραξιόν του γηπέδου μαζί με τους συντρόφους του. Θα ποζάρει, θα μιλήσει με ανθρώπους που πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι η καλύτερη του κόσμου, θα έρθει κοντά με μια όμορφη τσιρλίντερ που και αυτή έχει μια εντελώς θολωμένη αντίληψη για τον κόσμο, θα γίνει αντικείμενο παζαριού από τον τοπικό μεγαλοκαρχαρία (ένας Στιβ Μάρτιν εντελώς έξω από τα νερά του), θα έρθει σε επαφή με την οικογένεια του που τρομάζει στην ιδέα να ξαναπάει στο Ιράκ και θα προλάβει να πάρει μέρος μέχρι και σε ένα σόου της Μπιγιονσέ στο ημίχρονο του παιχνιδιού. Όλα αυτά, μαζί με φλας μπακ από τον πόλεμο. Αληθινό, ματωμένο και με τίποτε το ηρωικό.

Δεν ενόχλησε το καθαρά Αμερικανικό θέμα της ταινίας, αλλά το ότι όλα μου δόθηκαν με έναν καθαρά Αμερικάνικο τρόπο: Μασημένη τροφή. Όλοι οι χαρακτήρες που συναντά ο Λιν τον περιμένουν ο ένας μετά τον άλλον, όπως στα παραμύθια, όλοι στα όρια της καρικατούρας και οι μονόλογοι που πρέπει να πουν είναι τόσο στημένοι, και βγαλμένοι από το μεγάλο βιβλίο των κλισέ, που σε πιάνουν τα γέλια. Ή τα νεύρα. Επίσης όσο έβλεπα την ταινία, μου έρχονταν στο νου διαρκώς το Flags Of Our Fathers του Κλιντ Ίστγουντ, μια ταινία που έχει ακριβώς το ίδιο θέμα και που το χειρίστηκε και καλύτερα. Δεν βρήκα επίσης καθόλου του γούστου μου την αψεγάδιαστη σκηνοθεσία με τα υπερβολικά κοντινά: κούρασαν.

Δεν ξέρω τι είδε ο Άνγκ Λι στο σενάριο, που τον έκανε να γυρίσει τον Billy Lynn, αλλά νομίζω είναι από τις φορές που κοινό και κριτική έχουν δίκιο. Πρόκειται για μια ταινία που στους Αμερικανούς δεν λέει στα ίσια αυτά που θα έπρεπε ίσως να ακούσουν για την ασταμάτητη εμπλοκή της χώρας τους σε συγκρούσεις ανά τον κόσμο. Και δεν λέει τίποτε ουσιαστικό σε όλο την υπόλοιπο κόσμο γι αυτή την εμπλοκή που να μη το ξέρουμε ήδη. Η ικανότητα του να κάνει άρτιες ταινίες είναι γνωστή, αλλά εδώ δεν σώνει την παρτίδα. Η ανθρώπινη ιστορία ενός λαϊκού παιδιού δεν είναι αρκετή. Τι μένει; Ίσως ότι είδαμε τον καλύτερο ρόλο που έχει παίξει σε ταινία ο Βιν Ντίζελ, που είναι και ο καλύτερος στο φιλμ! Αυτό και μόνο, νομίζω ότι λέει πολλά.

Βασίλης Παπαστεργίου.

Πρώτη δημοσίευση: 3 Μαΐου 2017, 12:54
Ενημέρωση: 3 Μαΐου 2017, 13:01
Τίτλος:
Billy Lynn’s Long Halftime Walk (Μια απίθανη διαδρομή στην ζωή του Billy Lynn)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
113
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos