The Belko experiment

the belko experiment

Σύνοψη: 80 υπάλληλοι γραφείου μιας πολυεθνικής εταιρίας, κλειδώνονται απροειδοποίητα μέσα στο κτήριο στο οποίο εργάζονται, στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Μία φωνή τους ενημερώνει πως μέχρι το τέλος της βάρδιας, σχεδόν όλοι θα είναι νεκροί.

Άποψη: Στο Οικόπεδα με Θέα, τέσσερις μεσίτες αναγκάζονται να πάρουν μέρος σε έναν διαγωνισμό πωλήσεων. Ο νικητής θα πάρει ένα αυτοκίνητο και ο τελευταίος θα απολυθεί. Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο θεατρικό του Ντέιβιντ Μάμετ, που έχει γράψει το Ολεάννα και τον Αμερικάνικο Βούβαλο.

Οι παγιδευμένοι γιάπηδες στο απαστράπτον κτίριο γραφείων, παίρνουν μέρος σε έναν διαγωνισμό επιβίωσης. Μια αόρατη φωνή τους διατάζει να εξοντώσουν ο ένας τον άλλο, αλλιώς μια μικρή βόμβα στο κεφάλι τους θα ανατιναχθεί σκοτώνοντας τους έτσι κι αλλιώς. Σχεδόν αμέσως, ο πολιτισμός φεύγει από το παράθυρο. (Όχι ακριβώς, γιατί όλα τα παράθυρα και οι επικοινωνίες είναι σφραγισμένα).

Μήπως είναι μια θεόπικρη αλληγορία; Η λύσσα για επικράτηση και ανέλιξη που είναι πανταχού παρούσα στους ναούς του καπιταλισμού, τις εταιρίες και τις πολυεθνικές; Ο Διευθυντής και τα πιο αδίστακτα στελέχη, παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους και κάνουν τις «απολύσεις» και τις «προαγωγές» για να επιτευχθεί ο «στόχος». Μόνο που δεν πρόκειται για μπόνους και μερίσματα στο τέλος της χρονιάς, αλλά για το ποιος θα μείνει ζωντανός. Η διαφορά βέβαια, είναι ότι σε αντίθεση με τον Μάμετ, ο Τζέιμς Γκαν, ο σεναριογράφος και παραγωγός του Belco Experiment, έχει κάνει το Guardians Of The Galaxy και το Scooby –Doo. Οπότε, το όποιο σχόλιο πηδάει κι αυτό από το παράθυρο.

Όχι. Το πράγμα αυτό, παρότι σε ιντριγκάρει προσωρινά με τις πιθανότητες που προσφέρει πάνω στην μελέτη του ανθρώπινου ψυχισμού, πολύ γρήγορα δείχνει τι ακριβώς είναι: Ένα slasher, και μάλιστα πολύ κακό. Πιστόλια, μαχαίρια, τσεκούρια, μπαλτάδες, γαλλικά κλειδιά, λαμπατέρ, βάσεις από σελοτέιπ (...) ανοίγουν κοιλιές, μπήγονται σε πλάτες, πολτοποιούν κρανία, χύνουν μυαλά στο πάτωμα, ξανά και ξανά και ξανά, πετάγοντας παντού αίματα, για πάνω από μία ώρα. Ανακατωθήκατε; Εσείς τα διαβάσατε. Εγώ τα είδα! Και όταν αυτή η απίθανη σιχαμάρα ολοκληρώνεται, η εξήγηση στο δράμα είναι τόσο μαλακισμένη που θα ενοχλούσε με την προχειρότητα της, ακόμη και εάν παρουσιάζονταν στο Σκούμπι – Ντου. O μόνοι που θα διασκεδάσουν, είναι κάτι δεκαεφτάχρονα με μπιμπίκια που όλη την ώρα θα γελάνε σαν τον Μπίβις και τον Μπάτχεντ. Παραδόξως οι ηθοποιοί, παλεύουν με όλο αυτό το σίχαμα και βγάζουν, προς τιμήν τους, αρκετά καλές ερμηνείες, που είναι και το μόνο πράγμα που σώζει το Belco από το απόλυτο μηδέν.

Δεν πιστεύω στην λογοκρισία, αλλά μια καλή ιδέα θα ήταν να υπήρχε μία επιτροπή κινηματογράφου στην Αμερική, που να απαγορεύει δια παντός σε κάποιους ανθρώπους να ξανακάνουν ταινίες. Οι δημιουργοί του Belco θα κέρδιζαν άνετα για το 2017.  

Βασίλης Παπαστεργίου

Πρώτη δημοσίευση: 24 Οκτ. 2017, 20:30
Ενημέρωση: 24 Οκτ. 2017, 20:30
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
The Belko experiment (Το πείραμα της Κολομβίας)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
89
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870