Berlinale 2023: "Η ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία ανθίζει"

Δημοσίευση: 18 Φεβ. 2023, 03:21
Συντάκτης:

Το “Glass Onion: A Knives Out Mystery” και το “Τρίγωνο της Θλίψης” φαίνεται να ήταν μόνο η αρχή της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για γυρίσματα ξένων ταινιών επί ελληνικού εδάφους. Περαιτέρω, το γυρισμένο στη χώρα μας προσφυγικό δράμα “Drift” του Άντονι Τσεν, με πρωταγωνίστρια τη Σίνθια Ερίβο (“Harriet”), απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο πρόσφατο φεστιβάλ του Sundance. Μπορεί λοιπόν να συμπεράνει κανείς ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην ελληνική βιομηχανία κινηματογραφικών παραγωγών, ενώ ένα σχετικό άρθρο του Variety ήρθε για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

<a href="/festival-nyhtes-premieras/nyhtes-premieras-2023-goes-berlinale/68856">Νύχτες Πρεμιέρας 2023 goes... Berlinale</a>ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 2023 goes... Berlinale

Σύμφωνα με το διεθνές έντυπο, η Ελλάδα έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη για γυρίσματα ταινιών, ειδικότερα μετά την εφαρμογή του Ν.4487/2017 για τη λειτουργία του cash rebate, πίσω στον Σεπτέμβριο του 2018. 

Για να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς είναι το cash rebate, παραθέτουμε τις παρακάτω πληροφορίες από το επίσημο website του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ):

“Τον Σεπτέμβριο του 2018 (Ν. 4563/2018) το ποσοστό επιδότησης (για την παραγωγή ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων και ψηφιακών παιχνιδιών στην Ελλάδα) αυξήθηκε στο 35%, ενώ από τον Ιούλιο 2020 (Ν. 4704/2020) ανέρχεται στο 40%, προσφέροντας ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για την υπαγωγή τηλεοπτικών σειρών (με κατώτατο όριο στις επιλέξιμες δαπάνες τα €15.000 έως €25.000 ανά επεισόδιο) και των ψηφιακών παιχνιδιών (με κατώτατο όριο στις επιλέξιμες δαπάνες τα €30.000). Η νέα νομοθεσία προβλέπει ως κατώτατο όριο τα €60.000 τόσο για τις ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) όσο και για τις ταινίες μικρού μήκους, ενώ το κατώτατο όριο των επιλέξιμων δαπανών για τις κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας παραμένουν τα €100.000”

Μέσα στο 2022, κατατέθηκε μάλιστα και το συνολικό ποσό-ρεκόρ των 34 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς το cash rebate της χώρας μας υποστήριξε την 132 παραγωγές, τόσο διεθνείς (όπως το “My Big Fat Greek Wedding 3” της Νία Βαρντάλος και το θρίλερ “Tin Soldier” με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Τζέιμι Φοξ) όσο και εγχώριες.

«Η ελληνική βιομηχανία παραγωγής, διαθέτοντας ορισμένα από τα ελκυστικότερα κίνητρα στην Ευρώπη, είναι πιο busy από ποτέ», δήλωσε στο Variety ο Κώστας Κεφαλάς, υπεύθυνος παραγωγής της Faliro House, η οποία συμμετείχε στην παραγωγή του “Glass Onion” κι έχει αναλάβει φέτος άλλα τρία διεθνή project.

Παράλληλα, στα σκαριά φαίνεται να είναι και η επέκταση των εγκαταστάσεων της Kapa Studios, της ελληνικής εταιρείας που είναι, μεταξύ άλλων, πίσω από το “Crimes of the Future” του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και το “Rise”, τη βιογραφική ταινία του Disney+ με θέμα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Η Ελλάδα χρειάζεται να ανταποκριθεί σε μια ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για παραγωγές», δήλωσε ο Γιάννης Καραγιάννης, CEO της εταιρείας.

Άλλοι άνθρωποι του κλάδου εξέφρασαν έναν πιο συγκρατημένο ενθουσιασμό. «Η ελληνική βιομηχανία ανθίζει, αλλά το ερώτημα είναι πόσο βιώσιμη είναι αυτή η άνθιση», είπε στο έντυπο η Αμάντα Λιβανού της Neda Films, η οποία ολοκλήρωσε το περασμένο φθινόπωρο την παραγωγή του “Buzzheart”, της νέας ταινίας του Ντένη Ηλιάδη (“Hardcore”).

«Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Ο τομέας μας πάει εξαιρετικά καλά, αλλά παράλληλα τα τοπικά συνεργεία δεν είναι πάντα άμεσα διαθέσιμα. Είναι ολοένα και δυσκολότερο να εξασφαλιστεί διαθεσιμότητα όταν πρόκειται για εγχώριες παραγωγές», είπε ο Γιώργος Τσούργιαννης της Horsefly Prods. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γιώργος Καρναβάς της Heretic, περίπου το 80% των παραγωγών που απασχολούν την ελληνική αγορά είναι διεθνείς. H Heretic έχει επίσης δυνατή παρουσία στη φετινή Μπερλινάλε, καθώς βρίσκεται πίσω από δύο ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο φεστιβάλ: το “Music” της Άντζελα Σάνελεκ, που διαγωνίζεται για τη Χρυσή Άρκτο, και το “Inside” του Βασίλη Κατσούπη, με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε, το οποίο θα προβληθεί στα πλαίσια της ενότητας Panorama.

Τέλος, στην αγορά ταινιών της διοργάνωσης, το European Film Market (EFM), εντοπίσαμε 12 ταινίες Ελλήνων δημιουργών, μεταξύ των οποίων και το προαναφερθέν “Buzzheart” του Ντένη Ηλιάδη. Συγκεκριμένα, στο EFM έχουν σταλεί οι νέες ταινίες της Ελίνας Ψύκου (“Ο Γιος της Σοφίας”), του Γιώργου Ζώη (“Third Kind”), της Τζάνις Ραφαηλίδου (“Kala azar”) και του Σύλλα Τζουμέρκα (“Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών”),  ενώ αγοραστές αναζητεί και το μεγάλο μήκους ντεμπούτο της Εύης Καλογηροπούλου, η οποία κέρδισε πέρσι βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής του φεστιβάλ Καννών, με το μικρό μήκους “On Xerxes’ Throne”.

Το 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 16-26 Φεβρουαρίου 2023.

To MOVE IT βρίσκεται στην γερμανική πρωτεύουσα για 13η χρονιά και θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos