Berlinale 17 - "The young Karl Marx" - Κριτική

Δημοσίευση: 13 Φεβ. 2017, 07:13
Συντάκτης:

1844 και η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω αναβρασμών και κοινωνικών αναταραχών, καθώς το εργατικό κίνημα αρχίζει σιγά σιγά να δημιουργείται και η εργατική τάξη να συσπειρώνεται και να αντιδρά στις εργασιακές συνθήκες εξαθλίωσης μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση. Ο τότε 26χρονος Karl Marx μεταναστεύει με τη γυναίκα του Jenny στο Παρίσι για να αρθρογραφήσει σε μια καινούρια εφημερίδα πολιτικού περιεχομένου. Εκεί γνωρίζει τον 24χρονο Friedrich Engels, που μόλις είχε τελειώσει την ‘Κατάσταση της Εργατικής Τάξης στην Αγγλία’. Η μεταξύ τους αρχική αντιπάθεια, λόγω και της μεγαλοαστικής καταγωγής του Engels, θα εξελιχθεί σε αλληλοεκτίμηση και σεβασμό και στη συνέχεια σε μια βαθιά και διαχρονική φιλία. Μαζί θα συγγράψουν ένα έργο που θα επηρεάσει ολόκληρες γενιές και θα αλλάξει το ρου της Ιστορίας: το Κομμουνιστικό Μανιφέστο.

Τα νεανικά χρόνια του ίσως κορυφαίου πολιτικού φιλοσόφου και οικονομολόγου Karl Marx και τα θεμέλια της φιλοσοφίας του είναι ιδανικό υλικό για ένα βιογραφικό πολιτικό δράμα. Πράγματι, η ιστορία του ανθρώπου που κατόρθωσε να αφουγκραστεί τον παλμό της κοινωνίας, να κατανοήσει τις αδυναμίες της μέχρι τότε πολιτικής φιλοσοφίας, να ερμηνεύσει την Ιστορία μέσω της ταξικής πάλης και να προτάξει την επανάσταση του προλεταριάτου ως μόνο τρόπο για την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής κοινωνίας, είναι μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί ακόμα και σχεδόν δύο αιώνες αργότερα.

Η ταινία του Raoul Peck, όμως, επιλέγει δυστυχώς τον ακαδημαϊκό τρόπο γραμμικής αφήγησης και στείρας παράθεσης ιστορικών γεγονότων και προσεγγίζει την ιστορία που αφηγείται διεκπεραιωτικά. Οι August Diehl και Stefan Konarske είναι πειστικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ εξαιρετική είναι και η Vicky Krieps στο ρόλο της Jenny von Westphalen, συζύγου του Marx. Η ταινία έχει βέβαια μεγάλο ιστορικό και πολιτικό ενδιαφέρον και ίσως μόνο για αυτό αξίζει και να πάρει διανομή, όμως η συμβατική σκηνοθετική ματιά του Raoul Peck βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη ριζοσπαστικότητα του ήρωά του.

5,5 / 10

Πρώτη δημοσίευση: 13 Φεβ. 2017, 07:13
Ενημέρωση: 13 Φεβ. 2017, 07:13
Συντάκτης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos