Open Air 17: "Withnail & I" στην πλατεία Αυδή

Δημοσίευση: 15 Ιουνίου 2017, 12:49
Συντάκτης:

Το 7ο Athens Open Air Film Festival συνεχίζει τις προβολές του, απόψε στην Πλατεία Αυδή (21:30), με την μαύρη κωμωδία «Ο Φίλος μου κι Εγώ» (Withnail & I, 1987) του Μπρους Ρόμπινσον, το cult δημιούργημα της μοντέρνας βρετανικής οθόνης. Η προβολή της ταινίας γίνεται με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, για τον εορτασμό 30 ετών από την πρώτη της κυκλοφορία.

Ο Ρόζενκραντς και ο Γκίλντερστεν της Βρετανίας των sixties είναι ο Γουιθνέιλ και ο Μάργουντ, δυο άνεργοι και πάμφτωχοι ηθοποιοί που όπως τόσοι άλλοι σαιξπηρικοί δορυφόροι ακροβατούν στη λεπτή γραμμή που χωρίζει το ξέφρενα κωμικό και το σπαρακτικά τραγικό. Οι δυο έκπτωτοι δανδήδες ζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σ' ένα παγωμένο λονδρέζικο διαμέρισμα που θυμίζει χωματερή, αλλά δεν βρίσκουν παρηγοριά ούτε στο ρόλο του μοδάτου αποσυναγωγού ούτε στη λυτρωτική ανία της επαρχίας στην οποία καταφεύγουν για μια περιπετειώδη εκδρομή.

Αντλώντας υλικό από την προσωπική του ζωή, ο Μπρους Ρόμπινσον έγραψε ίσως τους πιο καλογραμμένους διαλόγους (κι ένα μοναδικό φινάλε) στην ιστορία του βρετανικού σινεμά γι' αυτούς τους δυο συναρπαστικούς χαρακτήρες, που είναι διαρκώς μεθυσμένοι από τόνους αλκοόλ και από μια απροσδιόριστη ενόρμηση να ξεπεράσουν τα όρια της σκηνής και της ζωής, τα οποία μοιάζουν συχνά να ταυτίζονται.

Σε έναν από τους κορυφαίους ρόλους που γράφτηκαν ποτέ για ηθοποιό, ο Ρίτσαρντ Γκραντ σκορπίζει τη μια σαρδόνια ατάκα μετά την άλλη και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αυτή η αλησμόνητη μαύρη κωμωδία έφτασε να αποτελεί το απόλυτο cult δημιούργημα της μοντέρνας βρετανικής οθόνης.

Σκηνοθεσία: Μπρους Ρόμπινσον. Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Γκραντ, Πολ ΜακΓκαν, Ρίτσαρντ Γκρίφιθς. Διάρκεια: 107'

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos