Νύχτες Πρεμιέρας 2023: "The Teacher’s Lounge" - Κριτική

Δημοσίευση: 6 Οκτ. 2023, 14:51
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ιδεαλίστρια δασκάλα σε δημοτικό σχολείο προκαλεί μια χιονοστιβάδα γεγονότων όταν αποφασίζει να διερευνήσει ποιος κρύβεται πίσω από μια σειρά μικροκλοπών που συμβαίνουν εκεί.

<a href="/nea/oi-nyhtes-premieras-paroysiazoyn-synenteyxi-me-enan-vrykolaka/69448">Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν "Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν "Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα"

Γνώμη: Ο χώρος του σχολείου είναι μία ιδανική μικρογραφία της κοινωνίας, με όλες τις αρετές και τις παθογένειές της να ξεδιπλώνονται καθημερινά ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους. Και είναι και το ιδανικό σκηνικό για το “The Teacher’s Lounge”, μιας ταινίας που ξεκίνησε την πορεία της από το Φεστιβάλ Βερολίνου (όπου απέσπασε δύο βραβεία στην ενότητα Panorama) και κατέληξε να αποτελεί την επίσημη υποβολή της Γερμανίας για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας.

Αυτό το classroom thriller του τουρκικής καταγωγής Γερμανού σκηνοθέτη Ιλκέρ Τσατάκ (“Stambul Garden”) κρύβει τόσους πολλούς άσσους στο μανίκι του και, κυρίως, στο πανέξυπνο σενάριο που συνυπογράφει ο Τσατάκ με τον Γιοχάνες Ντάνκερ, που καταφέρνει να κρατάει αμείωτη την αγωνία μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους. Η πλοκή του φαίνεται απλή, αλλά καταλήγει ιδιοφυής: μία νεαρή δασκάλα, η Κάρλα (Λεονί Μπενές), αποφασίζει να λύσει μία υπόθεση μικροκλοπών στο σχολείο, ώστε να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών που έχουν εξαπολύσει άλλοι δάσκαλοι και στοχοποιεί κυρίως μαθητές, με πρόδηλα κάποια ρατσιστικά κίνητρα. Η Κάρλα είναι άλλωστε η δασκάλα που όλοι θα θέλαμε να είχαμε: ενθουσιώδης, υποστηρικτική, υπομονετική και με τις καλύτερες προθέσεις απέναντι στα τερτίπια των προεφήβων μαθητών της.

Όμως, ακόμα και οι καλύτερες των προθέσεων μπορεί να οδηγήσουν σε ολέθρια αποτελέσματα, όπως φαίνεται να μας λέει ξεκάθαρα εδώ ο Τσατάκ, στήνοντας μία ιστορία αθωότητας, ενοχής και τύψεων, όπου ο ιδεαλισμός της Κάρλα συγκρούεται με μία πραγματικότητα όπου τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Το ξετύλιγμα των συνεπειών της απόφασης της Κάρλα γίνεται με μαεστρικό τρόπο, με την κάμερα του Τσατάκ να την ακολουθεί διαρκώς, καθώς η ίδια αρχίζει να καταρρέει κάτω από το απρόσμενο βάρος τους, ενώ το score του Μάρβιν Μίλερ, με τα έγχορδα να δημιουργούν μία μονίμως απειλητική ατμόσφαιρα, υπογραμμίζει την κλιμακούμενη αγωνία.

Το βασικό, όμως, ατού του “The Teacher’s Lounge” δεν είναι άλλο από την ερμηνεία της Λεονί Μπενές (“Η Λευκή Κορδέλα”) που τα δίνει κυριολεκτικά όλα και πλάθει τον χαρακτήρα της Κάρλα με τέτοια πειθώ κι αφοσίωση που δεν μπορείς παρά να νοιαστείς για την τύχη της.

Κι επειδή το σχολείο πάντα λειτουργεί ως καθρέφτης της κοινωνίας, το “The Teacher’s Lounge” καταφέρνει να θέσει, μ’ έναν εξαιρετικά υποδόριο και πολυεπίπεδο τρόπο, μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με την ηθική, την απόδοση δικαιοσύνης και τις σχέσεις εξουσίας που διέπουν τα εκπαιδευτικά συστήματα, αλλά και τον κόσμο μας εν γένει, μέσα σε μιάμιση ώρα που παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα και τον νου σε διαρκή εγρήγορση.

To ΜΟVE IT καλύπτει τις Νύχτες Πρεμιέρας για 14η χρονιά και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos