Νύχτες 18: Bergman, a year in a life" - Κριτική

Νύχτες 18: Bergman, a year in a life" - Κριτική
Δημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2018, 17:30
Συντάκτης:

Στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών προβλήθηκαν δύο ντοκιμαντέρ για τον σπουδαιότερο Σουηδό σκηνοθέτη και έναν από τους τιτάνες της 7ης τέχνης, τον Ingmar Bergman. Το ένα ήταν της Margarethe von Trotta, το «Searching for Ingmar Bergman», που εξέταζε περισσότερο την παρακαταθήκη του Bergman σε σύγχρονους σκηνοθέτες, και το άλλο ήταν το «Bergman: A Year in a Life» της Jane Magnusson, που προβλήθηκε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την γέννηση του, στις 14 Ιουλίου 1918, οπότε παγκοσμίως διοργανώνονται αφιερωματικές εκδηλώσεις προς τιμήν του. Το ντοκιμαντέρ της Jane Magnusson, η οποία έχει ασχοληθεί άλλες δύο φορές με τον σκηνοθέτη, στο «Trespassing Bergman» και «Bergman’s video», παίρνει αφορμή από το έτος 1957, το οποίο αποτέλεσε κομβικό σημείο στην φιλμογραφία του σπουδαιότερου σουηδού μαζί με τον Στρίντμπεργκ, όπως ακούγεται κάποια στιγμή στην ταινία, καθώς εκείνη την χρονιά έκανε δύο από τις σπουδαιότερες ταινίες του, την  «7η Σφραγίδα» και τις «Άγριες Φράουλες» και τέσσερις θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσα στις οποίες μία 5ωρη εκδοχή του «Πέερ Γκυντ» που θεωρήθηκε αριστούργημα. Επίσης, είναι η χρονιά που, όπως ομολογεί ο ίδιος, λόγω της επιτυχίας των ταινιών του, πλέον είχε το ελεύθερο να κάνει όπως θέλει εκείνος τις ταινίες του, ενώ παλαιότερα έπρεπε πολλές φορές να συμβιβαστεί.

νυχτες πρεμιερας 2018ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 18: Οι καλύτερες φωτό

Ξεκινώντας από αυτήν την αφετηρία, το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε όλη την περίοδο της ζωής του, βλέποντας στιγμιότυπα από συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει ο ίδιος, από φωτογραφίες και πλάνα από τα γυρίσματα ταινιών του, αλλά και συνεντεύξεις ανθρώπων, που τοποθετούνται για τον κορυφαίο δημιουργό. Μία συνέντευξη του Bergman που ξεχωρίζει είναι αυτή που έδωσε το 1972 στον Dick Cavett, ο οποίος ένιωθε τόσο μεγάλο δέος απέναντι του, που έχανε τα λόγια του, είπε λάθος το όνομα μίας ταινίας του, ενώ το αποκορύφωμα ήταν όταν τον αποκάλεσε Ingrid Bergman, με τον παρουσιαστή να γελάει σήμερα αναπολώντας την στιγμή. Από τους ανθρώπους που έδωσαν συνέντευξη για να μιλήσουν για εκείνον βλέπουμε να υπάρχει μία ευρεία γκάμα, από συνεργάτες του πίσω από την κάμερα, από ηθοποιούς που έπαιξαν κυρίως σε θεατρικές παραστάσεις του, μέχρι έναν ιστορικό για το πόσο ακριβής είναι η αναπαράσταση του μεσαίωνα στην «7η Σφραγίδα» (είπε πως είναι απόλυτα ακριβής), την Liv Ullmann συγκινημένη να τον θυμάται, μέχρι την Barbra Streisand που τον γνώρισε μέσω του Elliott Gould, ο οποίος έπαιξε στην μία από τις δύο αγγλόφωνες ταινίες που έκανε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η συνέντευξη του αδερφού του Bergman που είχε δώσει την δεκαετία του 1980, αλλά ο Ingmar απαγόρευσε να παιχτεί, οπότε τώρα έχουμε την ευκαιρία να την δούμε.

Η Jane Magnusson όμως πέρα από το να αποδεικνύει πόσο σπουδαίος ήταν, δεν τον αγιοποιεί και αυτό είναι που έχει ενδιαφέρον, διότι στέκεται και στην συμπάθεια που είχε προς τον Χίτλερ, μέχρι να αποκαλυφθούν μετά το τέλος του πολέμου, τα έκτροπα που έκανε, αλλά και στις φορές που εξοργιζόταν, όπως στην παράσταση «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου που κυριολεκτικά ταπείνωσε χωρίς έλεος έναν ανερχόμενο σκηνοθέτη και ηθοποιό που έπαιζε στην παράστασή του, ή τέλος για την έλλειψη ενδιαφέροντος προς τα παιδιά του, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι δεν θυμάται ακριβώς ποια χρονιά έχει γεννηθεί το κάθε του παιδί. Το μόνο ελλιπές ήταν οι λεζάντες κάτω από τα ονόματα των ανθρώπων που μίλησαν, διότι πέρα από κάποιους γνωστούς, για άλλους δεν είναι σαφές από πού τον ξέρουν και πού συνεργάστηκαν, ενώ ένα ντοκιμαντέρ που εστιάζει στο 1957 και στις δύο συγκεκριμένες ταινίες, είναι παράλειψη να μην έχει τον Max von Sydow που πρωταγωνίστησε στην «7η Σφραγίδα», αν και πιθανόν θα του έγινε πρόταση και θα την απέρριψε.

Bαθμολογία: 7  /  10

Δημοσίευση: 24 Σεπτεμβρίου 2018, 17:30
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
12029
Feelgood
9042
Tanweer
3463